
Το ραντεβού της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ στο επονομαζόμενο «γαλλικό Νταβός» είχε φέτος ξεχωριστό χαρακτήρα. Δεν ήταν μόνο η πρόκληση του πολέμου και των συνεπειών του σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα ενεργειακά που απασχόλησαν τους Γάλλους επιχειρηματίες και CEOs, αλλά και η αλλαγή του εγχώριου πολιτικού τοπίου και η διαμόρφωση μιας βουλής που πλέον θα είναι αρκετά εχθρική προς τους στόχους και τις προτεραιότητες της επιχειρηματικής αγοράς.
Πραγματικά, η γαλλική επιχειρηματική σκηνή πέρασε μια… ανέφελη σχετικά πενταετία, γνωρίζοντας πως η μεταρρυθμιστική και φιλική προς το επιχειρείν στρατηγική του Ελιζέ υπό τον Εμανουέλ Μακρόν δεν θα τους επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Φέτος, όμως η χρονιά έκρυβε δυσάρεστες ανατροπές…
Διαβάστε επίσης: “Καμπανάκι” Μοσκοβισί για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Γαλλίας
Η ενεργειακή πρόκληση
Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει την Γαλλία και τις επιχειρήσεις της, όπως έχει γίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Στο φόρουμ που «έτρεξε» μέσα στο Σαββατοκύριακο στη νότια Γαλλία, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της επιχειρηματικής αγοράς βρέθηκε ψηλά στις συζητήσεις, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να παραδέχονται πως πλέον δρομολογούν σχέδια για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, που φτάνουν μέχρι τις ελλείψεις και πιθανά μπλακάουτ.
Διαβάστε επίσης: Σε κρατικοποίηση της ενεργειακής EDF προχωρά το Παρίσι
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τροποποιούμε τα μπόιλερ για να μπορούν να δουλέψουν είτε με αέριο είτε με πετρέλαιο, ενώ είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε και στον άνθρακα, αν χρειαστεί» τόνισε ο επικεφαλής της Michelin, Φλοράν Μενεγκό.

Άλλωστε, μιλώντας προς τους επιχειρηματίες και οικονομικούς συμβούλους, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜέρ δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο». Αν και το παρήγορο για την γαλλική αγορά είναι πως έως και το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας καλύπτεται από πυρηνικές μονάδες, κάτι που την καθιστά πολύ λιγότερο ευάλωτη στους εκβιασμούς του Κρεμλίνου σε σχέση με έτερες χώρες, όπως η Γερμανία.
Τα νέα πολιτικά δεδομένα
Το δεύτερο πρόβλημα που φάνηκε να απασχολεί τους Γάλλους επιχειρηματίες και CEOs είναι η ανατροπή του πολιτικού τοπίου μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Διότι μπορεί μεν ο Εμανουέλ Μακρόν να διασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία, όμως θα πρέπει να συγκυβερνήσει με μια εθνοσυνέλευση, όπου το κόμμα του δεν έχει πια αυτοδυναμία και η αριστερή συμμαχία έχει ισχυροποιηθεί με τρόπο που θα της επιτρέπει να ασκεί μια πολύ δυναμική αντιπολίτευση. Το ίδιο, εξάλλου, ισχύει και για την Ακροδεξιά που είναι πιο ισχυρή κοινοβουλευτικά από ποτέ!
Τόσο η Αριστερά όσο και η Ακροδεξιά, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό σημείο εκκίνησης, σκοπεύουν να παρέμβουν στην στρατηγική που θα ακολουθεί η χώρα κυρίως δε, σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Γεγονός που οι CEOs αντιλαμβάνονται ως προβληματικό γεγονός για τα συμφέροντα τους.
«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στα πολλά, νέα πρόσωπα της βουλής πως δεν είμαστε το απόλυτο κακό και πως μπορούμε να κάνουμε και καλά πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, ένας από τους CEOs που βρέθηκε στο φόρουμ.
«Δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε το γεγονός πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση με έναν πολύ μαχητικό ηγέτη της Αριστεράς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις κυρίως στο ζήτημα των μισθών για να αποφύγει κινητοποιήσεις» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Capgemini, Πολ Χερμελίν. Άλλωστε, η αγορά και η κοινωνία έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από το περίφημο λαϊκό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που αναστάτωσε τη χώρα το 2018.
Πάντως, η λαϊκή πίεση για την εκτίναξη του κόστους ζωής έχει ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση Μακρόν να δρομολογήσει μέτρα στήριξης. Μάλιστα, μόλις προ ημερών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο ύψους 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των πολιτών από την ακρίβεια, το οποίο περιλαμβάνει από νέες εκπτώσεις στα καύσιμα, έως επιδόματα ενοικίων και συντάξεων. Επίσης ορίζει την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3,5%, γεγονός που έχει ανοίξει για τα καλά την συζήτηση για αυξήσεις και στον ιδιωτικό κλάδο.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα