Υπό εξέταση βρίσκεται το σενάριο παράτασης της έκπτωσης του 3% για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί έκπτωση 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως και τις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κατατεθεί σχετική τροπολογία έως την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, αν και ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι επί του παρόντος ισχύει η 29η Ιουλίου.

Ικανοποίηση για τα έσοδα

Από εκεί και πέρα, «έπεσε» ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετά την ανακοίνωση παράτασης της προθεσμίας έως το τέλος Αυγούστου, ενώ απομένουν περί το 1 εκατομμύριο δηλώσεις ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέπει με ικανοποίηση μια ισχυρή τάση προκαταβολικών και εφάπαξ πληρωμών, η οποία ξεκίνησε από τον ΕΝΦΙΑ και επεκτάθηκε στον φόρο εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου έκλεισε με υπέρβαση εισπράξεων από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 483 εκατ. ευρώ ή 11% πάνω από το αναμενόμενο.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα μειώσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει συνολικά 985 εκατ. ευρώ παραπάνω ΦΠΑ από όσο υπολόγιζε στο πρώτο εξάμηνο, εξαιτίας της υψηλής ακρίβειας.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Θετικά είναι και τα στοιχεία για Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όπου η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15% είναι ανελαστική (έως τις 29 Ιουλίου).

Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πληρωμές από 301.108 επιχειρήσεις, με 96.841 ΑΦΜ να επιλέγουν πληρωμές εφάπαξ προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιπλέον έκπτωση του 15%. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εφάπαξ πληρωμές επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούν οφειλές έως 500 ευρώ (75.013 ΑΦΜ) ενώ 23.857 ΑΦΜ εξόφλησαν εφάπαξ επιστρεπτέα προκαταβολή από 501 έως και 1.000 ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη λίστα των εφάπαξ πληρωμών επιστρεπτέας προκαταβολής δείχνουν 4.634 ΑΦΜ με  πληρωμές από 3.000 έως και 10.000 ευρώ και πέντε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες κατέβαλαν εφάπαξ ποσά της τάξεως των 250.000 ευρώ η καθεμία. Με την πρακτική των εφάπαξ πληρωμών έχουν διαγραφεί έως τώρα 57,7 εκατ. ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την πρόσθετη έκπτωση 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax