Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Κάποιοι ίσως να νόμισαν πως ξεμπερδέψαμε κι αυτό το καλοκαίρι με τον… εξ Ανατολών κίνδυνο. Ωστόσο, η ησυχία που επικρατεί στο Αιγαίο είναι για κάποιος, νηνεμία πριν από τη θύελλα.

Η στήλη μαθαίνει για παράδειγμα ότι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δοθεί εντολή να πάρουν μεν άδεια τον Αύγουστο, αλλά να μην… απομακρυνθούν και πολύ.

Να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που υπάρξει γενικός συναγερμός προκειμένου να επιστρέψουν στο Πεντάγωνο, στις μάχιμες μονάδες και στις λοιπές υπηρεσίες.

Ο λόγος; Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σίγουροι για τη στάση που θα κρατήσουν οι Τούρκοι. Αν δηλαδή θα «καθίσουν στ’ αυγά τους» ή θα προκαλέσουν τεχνητή κρίση για να εξυπηρετήσουν και τους δικούς τους, εσωτερικούς σκοπούς.

Αλλωστε, η βαθιά οικονομική κρίση στην γειτονική χώρα και τα… ζόρια του Ερντογάν, επιτείνονται και το «ανάχωμα» σε όλα αυτά, ο αποπροσανατολισμός είναι στις σκέψεις του.

Ο φόβος του «θερμού» Αυγούστου

Τον «θερμό Αύγουστο» σκέφτονται πολλοί στην κυβέρνηση και ανησυχούν. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, αλλά και για την οικονομία. Στον καλύτερο τουριστικό μήνα το μόνο που δεν θέλει η αγορά είναι μια διαρκής ένταση με την Τουρκία.

Όμως, προετοιμάζονται για όλα. Φυσικά και για το ενδεχόμενο να βγει στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανο του Ερντογάν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κι ανάλογα με το που θα θελήσουν να «χτυπήσουν» οι Τούρκοι, θα υπάρξει ένταση των δύο χωρών. Μια ένταση που υποβόσκει, αν δει κανείς και το επεισόδιο του Τσαβούσογλου με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Οσο για την αγορά; Δεν θέλει να σκέφτεται «θερμά» επεισόδια και ένα πολεμικό κλίμα που κανείς δεν ξέρει που θα βγει. Ειδικά τώρα που ο τουρισμός έχει απογειωθεί και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα μας.

Μια ζωή δουλειά για ένα ακίνητο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες πρέπει να δουλεύουν 13 χρόνια χωρίς να ξοδεύουν ούτε σεντ, για να αγοράσουν ένα σπίτι 100 τ.μ.

Αν υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος παίρνει κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο αποταμιεύει περί τα 15.000 ευρώ, δηλαδή σε 13 χρόνια πάνω – κάτω θα μαζέψει περί τα 200 χιλιάδες ευρώ.

Και όλα αυτά θα κατευθυνθούν στην αγορά ενός σπιτιού 100 τ.μ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα προηγούμενα χρόνια οι Ελληνες χρειάζονταν να δουλέψουν 11,7 χρόνια και πλέον ανέβηκε στα 13 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν συμβαδίζουν με το κόστος ζωής, με το κόστος αγοράς ενός αγαθού όπως η κατοικία. Δηλαδή, π.χ. ενώ τα τελευταία χρόνια και λόγω του πληθωρισμού το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά και οι τιμές πώλησης σπιτιών έχουν ανέβει, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Ισως γι’ αυτό υποχωρεί χρόνο με το χρόνο και το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Το 2006, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το χαμό με τα «εύκολα» δάνεια, το ποσοστό αυτό ήταν στο 85%. Σήμερα έχει υποχωρήσει στο 72%.

«Σαρώνει» ο τουρισμός και… το κουζινάκι

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και 2 μήνες σε πολλές περιοχές της χώρας, παρατηρείται αυτή τη χρονιά – ρεκόρ. Οι επιχειρηματίες του κλάδου τρίβουν τα χέρια τους σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Σκιάθος, η Τήνος και φυσικά η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Στις περισσότερες περιοχές οι κρατήσεις βρίσκονται στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον δωμάτια ενώ η ζήτηση μπορεί να φτάνει το 120%, δηλαδή όλοι να περιμένουν ακυρώσεις για να πάνε διακοπές.

Στην εκρηκτική αύξηση της τουριστικής κίνησης συμβάλλουν ασφαλώς οι ξένοι επισκέπτες, αλλά και οι Ελληνες που μετά από τους περιορισμούς της πανδημίας, θέλουν να κάνουν διακοπές.

Αυτό που παρατηρεί, πάντως, κάποιος αυτό το καλοκαίρι είναι ότι για τους Ελληνες κατά κύριο λόγο οι διακοπές γίνονται με… κουζινάκι. Δηλαδή ενοικιάζουν δωμάτια με κουζίνα, αγοράζουν προμήθειες από την Αθήνα, γεμίζουν τα πορτ μπαγκάζ και πηγαίνουν στον τόπο των διακοπών τους.

Ετσι θέλουν να μειώσουν το υψηλό κόστος εξαιτίας των ανατιμήσεων, πληρώνοντας επί της ουσίας μόνο το ενοίκιο για το διαμέρισμα και κόβοντας τις δαπάνες για ταβέρνες κι εστιατόρια.

Διάρρηξη σχέσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Πάμε ξανά και στα πολιτικά γιατί απ’ ότι φαίνεται, κι απ’ ότι μαθαίνει η στήλη, ο «πόλεμος» της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί. Και ουσιαστικά θα είναι και το σήμα που θα δοθεί ενόψει της προεκλογικής περιόδου η οποία θα ξεκινήσει από τη ΔΕΘ.

Με απλά λόγια, οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη φαίνεται να έχουν διαρραγεί ανεπανόρθωτα με αφορμή την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όχι ότι στη Χ. Τρικούπη χρεώνουν κάτι στην κυβέρνηση. Αλλά «τα έχουν πάρει κρανίο» για τη διαχείριση της υπόθεσης από την πλευρά του Μαξίμου. Λένε για παράδειγμα ότι προσπαθούν στην κυβέρνηση να υποβαθμίσουν την καταγγελία ενός αρχηγού κόμματος, διαρρέοντας ή λέγοντας και επίσημα, ότι οι παρακολουθήσεις είναι παλαιό φαινόμενο, οπότε… δεν είπε και τίποτε νέο ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι άνοιξε ένας κύκλος «ψυχρού πολέμου» που θα λάβει και χαρακτηριστικά «θερμών» επεισοδίων το επόμενο διάστημα.

Οι λόγοι είναι και πολιτικοί. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι πρέπει να θωρακίσουν τη διείσδυσή τους στο χώρο του Κέντρου. Και γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να «υφαρπάξουν» κι άλλα στελέχη από εκεί, όχι μόνο την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στο δε ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν ψηφοφόρους του κόμματος που τα προηγούμενα χρόνια έκριναν ελκυστικό το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη.

Η Θεσσαλονίκη βγαίνει από την αφάνεια

Για πολλά χρόνια ήταν η Θεσσαλονίκη παραμελημένη σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών. Κάποια, όμως, κι όχι μόνο το μετρό, φαίνεται ότι μπαίνουν σε ράγες υλοποίησης και μπορούν να αλλάξουν τη συμπρωτεύουσα.

Σε έναν απολογισμό που έκανε σε πρόσφατο άρθρο του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, περιέγραψε το πλαίσιο των έργων που υλοποιούνται. Είπε συγκεκριμένα:

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά σημαντικά έργα υποδομής μπαίνουν στις ράγες, με αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεσή του με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Επενδύουμε στο σιδηρόδρομο και στη συνεχή αναβάθμιση των οδικών δικτύων. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη Βόρεια Ελλάδα ύψους σχεδόν 5 δις ευρώ. Ανάμεσα στα άλλα:

– Μετά από χρόνια καθυστερήσεων η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα αναδείξει το λιμάνι σε διαμετακομιστικό κόμβο. Το έργο βρίσκεται ήδη στη Β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

– Προχωράει ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Τοξότες που είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών (1,68 δις ευρώ), αναβαθμίζοντας πλήρως τη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

– Προχωρούν οι εργασίες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Το έργο προϋπολογισμού 56,7 εκ. ευρώ έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο.

Ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος ή αλλιώς City Train της Θεσσαλονίκης έχει ήδη δημοπρατηθεί με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου και αναμένεται ο ανάδοχος στις αρχές του 2023.

Τα έργα για το μετρό, έχουν ολοκληρωθεί πάνω από το 85%.

Όσο για την Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό, γνωστή ως Flyover, είναι το έργο που κοιτάζει προς το μέλλον της πόλης. Στην ολοκλήρωσή του θα είναι ένας υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος – κόσμημα που δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Για τους δρόμους προς τη Χαλκιδική, είναι σε όλους γνωστό ότι παραδόθηκε το -περίφημο- ορφανό χιλιόμετρο στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Νέα Μουδανιά-Ποτίδαια, μετά από καθυστερήσεις μιας δεκαετίας, ενώ νωρίτερα από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο κομμάτι του δρόμου Θέρμης – Γαλάτιστας.

– Στη διαδικασία έναρξης εργασιών είναι ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Για να δούμε. Θα βγει η Θεσσαλονίκη και γενικά η Βόρεια Ελλάδα από την αφάνεια; Είναι σίγουρο ότι στη ΔΕΘ θα έχουν να πουν πολλά ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί.

Τα παράπονά σας… ψηφιακά

Να και κάτι που έγινε… μόδα στην Ελλάδα αλλά για καλό. Ο λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, για εφαρμογές που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Για παράδειγμα, η περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής «MyAttica». Τι είναι αυτή και που βοηθάει;

Κάθε πολίτης, μόλις κατεβάσει την εφαρμογή, μπορεί να επιλέξει τις θεματικές κατηγορίες και τις γεωγραφικές ενότητες για τις οποίες θέλει να μαθαίνει τις εξελίξεις αλλά και να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για το έργο και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον Οδηγό του Πολίτη, το απόλυτο ψηφιακό περιβάλλον υπηρεσιών και διαδικασιών της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να ενημερωθεί έγκυρα και έγκαιρα για τον τρόπο εξυπηρέτησής του.

Τέλος, κάθε χρήστης της εφαρμογής, έχοντας τη δυνατότητα να αναφέρει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που εντοπίζει και σχετίζονται με τους δρόμους της Αττικής, γίνεται μέλος μιας συμμαχίας ικανής να αντιμετωπίσει πριν και πάνω απ’ όλα τα δικά του προβλήματα καθημερινότητας.

H εφαρμογή παρέχεται δωρεάν, και μπορεί να αναζητηθεί με το λεκτικό «MyAttica» στις πλατφόρμες διανομής ψηφιακών εφαρμογών (applestore και googleplay).

Είναι αυτό που παλιά λέγαμε… τα παράπονά σου στον δήμαρχο (στον Περιφερειάρχη εν προκειμένω). Τώρα μπορεί να γίνει ψηφιακά, αντί να τρέχει ο πολίτης στην Περιφέρεια. Αρκεί, βεβαίως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να ανταποκριθούν άμεσα στα αιτήματα των πολιτών.

Ελληνικό ενδιαφέρον για τη Vice Group

Μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική είδηση, δημοσιεύουν οι New York Times με ελληνικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα, ο όμιλος Antenna βρίσκεται μεταξύ των «μνηστήρων» για την εξαγορά της Vice Media. Όπως αναφέρεται ο Antenna δεν είναι ο μόνος υποψήφιος αγοραστής του Vice, το οποίο είχε αποτιμηθεί στο εντυπωσιακό ποσό των 5,7 δισ. δολαρίων το 2017, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε δραματικά.

Βεβαίως στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι είναι δύσκολο ο ελληνικός όμιλος να προχωρήσει σε αυτή την εξαγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Antenna ξεκίνησε το 2014 μια κοινοπραξία με τη Vice στην Ελλάδα. Ο Όμιλος ανανέωσε και επέκτεινε τη συμφωνία του με το Vice το 2019 και συνεργάστηκε σε ένα διεθνές ειδησεογραφικό εγχείρημα, το Vice World News.

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες

Δεν θα αφήσει σε… χλωρό κλαρί τους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες η ΑΑΔΕ. Ο λόγος; Αν τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια με διάφορους τρόπους, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ. έχουν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Φαίνεται ότι οι φορο-ελεγκτές έχουν εντοπίσει κάποιες μεταβιβάσεις που δεν έχουν γίνει με νόμιμο τρόπο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ελέγχους. Στην απόφαση του Γ. Πιτσιλή τονίζεται ότι το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν οι συμβολαιογράφοι μπορεί να φθάνει έως και τα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υπόκεινται σε πρόστιμο ανά συμβολαιογραφική πράξη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμβαλλομένων, των ακινήτων ή των δικαιωμάτων επ’ αυτών, το οποίο ορίζεται σε 2% επί της διαφοράς της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων για τα οποία επισυνάπτεται ανακριβές πιστοποιητικό, το οποίο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού δεν προκύπτει απώλεια φόρου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Ανακριβές είναι το πιστοποιητικό, στο οποίο δεν απεικονίζεται ορθά η φορολογική ταυτότητα του ακινήτου ή του δικαιώματος επί ακινήτου. Ως φορολογική ταυτότητα του ακινήτου νοείται το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και επιδρούν στον ορθό υπολογισμό του φόρου.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό, το πρόστιμο ορίζεται σε ένα τοις χιλίοις (1‰) επί της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων για τα οποία δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ανά συμβολαιογραφική πράξη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ. Εφόσον διαπιστωθεί από μεταγενέστερο έλεγχο, που θα διενεργηθεί εντός δεκαετίας από τον προηγούμενο έλεγχο, ότι συμβολαιογράφος, φύλακας μεταγραφών ή προϊστάμενος κτηματολογικού γραφείου προέβη στην ίδια παράβαση για το αυτό ακίνητο, το αναλογούν πρόστιμο διπλασιάζεται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories