Στο μονοπάτι που χάραξε πρώτη η Wall Street κινούνται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επιτρέποντας στους πελάτες τους τις συναλλαγές ρωσικών ομολόγων με στόχο ουσιαστικά να τους διευκολύνουν να μειώσουν επιτέλους την έκθεση τους στο ρωσικό χρέος. Αυτό υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους οι «Financial Times».

Θυμίζουμε πως οι συναλλαγές ρωσικές κρατικών και εταιρικών ομολόγων είχαν παγώσει διεθνώς, μετά το αρνητικό σήμα των αμερικανικών αρχών τον Ιούνιο. Όμως, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, που επιτηρεί τις κυρώσεις, άνοιξε ένα «παράθυρο» τριών μηνών, ξεκινώντας από τις 22 Ιουλίου, ώστε οι τράπεζες να βοηθήσουν τους πελάτες τους που κατείχαν ρωσικά ομόλογα να «κλείσουν» τις θέσεις τους. Αντιστοίχως και οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες τους να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει τελικά με την οικονομία της Ρωσίας;

Έτσι, τις κινήσεις των JPMorgan Chase, Bank of Americα, Jefferies και Citigroup ακολούθησαν επίσης η UBS, η Barclays και η Deutsche Bank.

Έτερες τράπεζες, όπως η HSBC και η Credit Suisse, διστάζουν για την ώρα να ακολουθήσουν δεδομένης της μικρότερης δυνατότητας τους να εκτεθούν στο ρίσκο.

Εγκλωβισμένοι επενδυτές 

Υπολογίζεται πως την εποχή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, βρίσκονταν σε κυκλοφορία ρωσικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. δολάρια, από τα οποία τα μισά βρίσκονταν στα χέρια ξένων επενδυτών.

Αναλυτές σχολιάζουν πως η απόφαση των τραπεζών να διευκολύνουν τις συναλλαγές αυτές δεν είχαν κίνητρο το κέρδος δεδομένου του στοχευμένου ανοίγματος της αγοράς, αλλά κυρίως να βοηθήσουν τους πελάτες τους να περιορίσουν την έκθεση τους συμβαδίζοντας με τις αρχές και τη λογική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Έξοδος και για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, εξάλλου, συνεχίζεται και η προσπάθεια των ίδιων των ξένων τραπεζών να ρευστοποιήσουν ότι περιουσιακά στοιχεία είχαν στη Ρωσία προκειμένου να ολοκληρώσουν την έξοδο τους από τη χώρα. Μια διαδικασία που δεν είναι εύκολη ή γρήγορη και σίγουρα μεταφράζεται σε ζημιές.

Ενδεικτικά η γαλλική Societe Generale μέτρησε μια ζημιά ύψους 3,3 δισ. ευρώ, όταν συμφώνησε να πουλήσει την ρωσική θυγατρική της Rosbank στην επενδυτική Interros Investment του ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν.

Αντιστοίχως, η HSBC συμφώνησε να πουλήσει με ζημιά την ρωσική θυγατρική της Expobank, ενώ η Citi βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μια αρκετές ρωσικές εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν τις τοπικές δραστηριότητες της αμερικανικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%