Ο Σεπτέμβρης έχει κάτι από Ιανουάριο. Αν και από τον Ιούλιο ήδη έχει διπλώσει ο χρόνος, ο Σεπτέμβρης διατηρούσε και διατηρεί στη λαϊκή φαντασία μια συμβολική θέση νέας αρχής. Το τέλος της θερινής αμεριμνησίας, οι προετοιμασίες για τις αγροτικές εργασίες του χειμώνα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι καθιερωμένες ευχές για ένα καλύτερο μέλλον, όπως η πολιτική ετών καθιέρωσε να εκφωνούνται στην άλλοτε λαμπρή σκηνοθεσία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όριζαν πάντα τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου.

Την ώρα που η καθημερινή ζωή μοιάζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της, αυτός ο Σεπτέμβρης μάς βρίσκει σε νέες πολιτικές συνθήκες και το καθιερωμένο ασφαλές πλαίσιο των ημερών του ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Είναι άλλος αυτός ο Σεπτέμβρης.

Η δη η διευκρίνιση προ πολλού από τον Πρωθυπουργό ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας τοποθέτησε στον Σεπτέμβρη την έναρξη του τελικού νέου κύκλου της κρίσιμης αυτής εκλογικής αναμέτρησης. Ορόσημο η αρχή του, είχαν ήδη τα πολιτικά κόμματα τοποθετήσει την άτυπη έναρξη αυτής της παρατεταμένης καμπάνιας στις πρώτες μέρες του. Χωρίς αυτό τυπικά να μοιάζει ότι μπορεί να αλλάξει, το πολιτικό βάρος των ημερών αυτού του Σεπτέμβρη δεν έχει προηγούμενο.

Η ικανοποίηση που γέννησε το τέλος της αυξημένης εποπτείας, και παρά την αξία που αυτό έχει για την πορεία μας, έσβησε γρήγορα κάτω από την πραγματικότητα που συνοδεύει τις ημέρες και που καμιά επίσημη διακήρυξη δεν μπορεί να υποβαθμίσει ή να διαγράψει. Η βιωμένη ακρίβεια, που όλο και περισσότερο καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών για χιλιάδες οικογένειες, είναι η ανανεωμένη εμπειρία αυτής της «επιστροφής» από το καλοκαίρι. Η ενεργειακή απειλή προσθέτει ανησυχία, η σημαντική επίδοση στον τουρισμό μοιάζει μακρινή και η προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων μη νοητή. Η καθημερινή ζωή, πέραν της υλικής της πλευράς, υποβαθμίζεται στη χώρα με γοργούς ρυθμούς και η ειδησεογραφία το επιβεβαιώνει πληθωρικά και τραγικά, αφαιρώντας κρίκους εμπιστοσύνης από το λεγόμενο σύστημα.

Αυτή είναι η όψη του φετινού Σεπτέμβρη. Πάνω στην πρώτη ύλη που άφθονα παρέχει θα οργανωθεί η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που ήδη κυοφορείται και μερικά εκδηλώνεται. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει ευνοϊκό, περισσότερο ζουν την ελπίδα ενός καλού αποτελέσματος παρά εργάζονται για τη θεμελίωση μιας εναλλακτικής εκδοχής. Η κυβέρνηση, σταθερά τοποθετημένη στις ράγες των επιλογών της, δειλά συνειδητοποιεί και αυτή ότι μια εποχή διαχείρισης έχει εξαντληθεί και είναι πια πιο απαιτητικές αυτές οι μέρες του Σεπτέμβρη.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη το ζήτημα των υποκλοπών, που με τη δύναμη του ορμητικού «τυχαίου» ανέτρεψε καταλυτικά τις καθιερωμένες και συμβατικές αποτιμήσεις, σφραγίζει αυτόν τον Σεπτέμβρη σε βαθμό που θα τον καταστήσει κατά κυριολεξία σημείο νέας αρχής.

Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion