Η «κακή» υποδοχή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις ευρωαγορές επηρεάζει αυτήν την ώρα και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ανέκρουσε την ανοδική του πορεία και επανέρχεται στη ζώνη των 820 – 825 μονάδων και πάλι. Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,19% στις 824,11 μονάδες, με τον τζίρο να έχει φτάσει στα 47 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει  τον ιστορικό υψηλό πληθωρισμό, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για την Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν απέδωσε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων – Τι θα γίνει με το χρέος Ελλάδας και Ιταλίας 

Κίνδυνος για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης

Στην παρούσα, η αγορά αξιολογεί θετικά το πως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία, καθώς από τη μία η αύξηση του επιτοκίου θα ανακόψει πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά από την άλλη θα επιδράσει θετικά στα έσοδα των τραπεζών. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των χορηγήσεων αφορά προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλειών.

Σε επίπεδο τίτλων, τα ισχυρά κέρδη έχουν κρατήσει οι Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Eurobank, ενώ θετικά κινούνται και οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΕΥΔΠΑ, Coca Cola, Λάμδα και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες σε Jumbo, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Motor Oil, Aegean, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά κινούτναι οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες