Η Θεσσαλονίκη που «βουλιάζει»

H Θεσσαλονίκη, με την ανεργία να ξεπερνά το 30%, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές πάνω από το ποσοστό συνολικά, ζει αυτές τις ημέρες τη δική της γιορτή. Κι αν κάποιοι θεωρούν ακόμη «πανηγυράκι» τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο «ταμείο» που κάνει η συμπρωτεύουσα μετά από την ολοκλήρωση της ΔΕΘ.

Δεν είναι μόνο αυτή καθ’ αυτή η έκθεση που παρουσιάζει το όποιο ενδιαφέρον (ειδικά φέτος που ήρθαν οι… κελεμπίες), αλλά όλη η πόλη ζει σε ξέφρενους ρυθμούς. Και οι χιλιάδες επισκέπτες κάνουν τζίρο στα καταστήματα. Γι’ αυτό και είναι η σημαντική η ΔΕΘ κάθε χρόνο, και μακάρι να αναβαθμιστεί όταν θα μεταφερθεί σε νέους χώρους, σύγχρονους και πιο προσιτούς και για ξένες επιχειρήσεις, όχι μόνο για τις ελληνικές.

Διότι η Θεσσαλονίκη από την έκθεση και μόνο μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο των Βαλκανίων και σημείο αναφοράς. Αρκεί να υπάρχει όραμα. Υπάρχει…

Ρελάνς Μητσοτάκη με πολλά… λεφτά

Και πάμε στα πολιτικά και σε όσα έχουν να κάνουν με τη ΔΕΘ. Κατ’ αρχάς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού την Κυριακή θα είναι η τελευταία δοκιμασία του αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και περιμένει βροχή ερωτήσεων για το θέμα των τελευταίων εβδομάδων. Και για το απόρρητο που τηρείται αν και ο ίδιος είχε πει «όλα στο φως», και για την καταστροφή του αρχείου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, και αν υπάρχουν κι άλλες παρακολουθήσεις κ.λπ.

Περιμένουν ερωτήσεις στο Μαξίμου κι ετοιμάζουν ανάλογες απαντήσεις, κάνοντας ρελάνς και με τις παρακολουθήσεις που γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Το όραμά μου παραμένει μία Ελλάδα που ευημερεί για όλους

Αλλά όλα τα λεφτά για την κυβέρνηση θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο και οι εξαγγελίες που θα κάνει. Κι όπως μαθαίνουμε θα είναι προσεκτική ομιλία σε ό,τι αφορά τις παροχές, αλλά με κάποια σημεία που θα κάνουν δυνατό επικοινωνιακό, και ουσιαστικό «γκελ» στην κοινωνία.

Με τον τρόπο αυτό θα θελήσει ο κ. Μητσοτάκης και να απευθυνθεί στην κοινωνία που φοβάται ότι έρχονται χειρότερα αλλά και να αλλάξει η ατζέντα που καθημερινά μονοπωλείται από ειδήσεις για τις υποκλοπές. Ένα θέμα που δεν «καίει» ιδιαίτερα την κοινωνία, αλλά που κάνει ζημιά στην κυβέρνηση.

Η επιχείρηση της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ έχει μία ονομασία: «Λεφτά» και «μετράτε ευρώ». Όχι μόνο αυτά που θα δοθούν για να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας, αλλά και όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, και ακόμη πιο πριν, όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Ερχεται σοκ για τους δανειολήπτες

Και τώρα, μετά την άκρως επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, που ήρθε μετά από μια άλλη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, τι θα γίνει;

Διαβάστε επίσης – Τα «γεράκια» παίρνουν τον έλεγχο σε Fed και ΕΚΤ 

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού που παραμένει πάνω από το 9% κι εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει πάνω από το 8%. Η Κεντρική Τράπεζα θέλει να ξαναδεί τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, κάτι που, όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό θα συμβεί από το 2024.

Όμως, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι μόνο πληθωρισμός, και τα νοικοκυριά που ακούνε για τέτοιες κινήσεις, το μυαλό τους πάει στα δάνειά τους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δανειστεί και θα πρέπει να περιμένουν αύξηση των μηνιαίων δόσεών τους.

Ομοίως, ακριβό θα είναι πλέον το κόστος χρήματος και για τις επιχειρήσεις που θα θέλουν να δανειστούν για να αναπτυχθούν.

Κατ’ αρχάς, δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα άνοδο στα επιτόκια καταθέσεων, άρα δεν θα αυξηθεί το χρήμα που έχουμε ως καταθέσεις στις τράπεζες.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Θα επηρεάσει όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Η πλειονότητα των δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένα με το επιτόκιο Euribor.

Εδώ θα υπάρξουν αναλογικές αυξήσεις. Όμως, περισσότερο αναμένεται να επηρεαστούν οι δανειολήπτες που τώρα δεν εξοφλούν κεφάλαια, είναι δηλαδή στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους.

Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί η κάμψη στη ζήτηση νέων δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει ο φόβος και νέων επιθετικών κινήσεων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η εποχή των αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν και αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων των πολιτών της Ευρώπης.

Το Esperia Palace ανασταίνεται ως… NYX Athens

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου που κάποτε στέγαζε το Esperia στην οδό Σταδίου. Το νέο ξενοδοχείο θα ανοίξει το επόμενο διάστημα ως NYX Athens και ανήκει πλέον – με πολυετή μίσθωση – στον ισραηλινό όμιλο Fattal.

Ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο ΕΦΚΑ (από το Ταμείο Νομικών) και οι ισραηλινοί ήρθαν για να επενδύουν πάνω από 20 εκατ. προκειμένου να ξανακάνουν τον αριθμό 22 της Σταδίου σε σημείο αναφοράς.

Ποιοι είναι οι Ισραηλινοί; Ο όμιλος Fattal με έτος ίδρυσης το 1998 από τον David Fattal, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κι έχει φθάσει αυτή τη στιγμή να έχει παρουσία σε 19 χώρες, είτε πρόκειται για αστικά ξενοδοχεία, είτε ακόμη και παραθαλάσσια resorts, από τα 4άστερα Leonardo μέχρι τα 5άστερα ΝΥΧ.

Σε αριθμούς, ο ξενοδοχειακός όμιλος από το Ισραήλ έχει παρουσία αυτή τη στιγμή σε 106 προορισμούς σε 19 ευρωπαϊκές αγορές, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο 222 ξενοδοχείων με πάνω από 43.000 δωμάτια και 12.000 εργαζομένους. Στα brands του ομίλου περιλαμβάνονται τα Herods, Hotel Rothschild 22, UHotels (με παρουσία στο Ισραήλ), NYX, Leonardo Royal, Leonardo, Leonardo Boutique (με παρουσία σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Κύπρο κ.α. και στην Ελλάδα), Jurys Inn (Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία), Apollo Hotels (Oλλανδία).

Η ιστορία ενός συμβόλου της Σταδίου

To ιστορικό ξενοδοχείο Esperia Palace, ήταν κάποτε χώρος φιλοξενίας και συναντήσεων όλων των προσωπικοτήτων της χώρας, κι όχι μόνο. Βουλευτές, επιχειρηματίες, πολιτικοί περνούσαν καθημερινά από τους χώρους του ξενοδοχείου της οδού Σταδίου, μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος. Το 9ώροφο ξενοδοχείο χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, και είχε 176 δωμάτια.

Σιγά – σιγά άρχισε να παρακμάζει και τον Σεπτέμβριο του 2010, στην αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης έκλεισε καθώς ο ενοικιαστής δεν μπορούσε να πληρώσει τα μισθώματα. Εκτοτε έγινε σύμβολο παρακμής μιας Ελλάδας που βούλιαζε στα μνημόνια και τις χρεοκοπίες. Η νέα εποχή του κτιρίου με το νέο ξενοδοχείο, φιλοδοξεί να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, σε μια Αθήνα που έχει πλέον γεμίσει από ξενοδοχειακές μονάδες.

Αλλαγή μοντέλου σε όλη την Ευρώπη

Ζούμε, κατά τα φαινόμενα, πανευρωπαϊκά σε άλλη φάση. Όπως αναφέρει ο Μικρο-οικονομικός του Βήματος της Κυριακής, κοινή είναι η πεποίθηση, μετά το πανδημικό σοκ και εκείνο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ότι η Ευρώπη συνολικά επαναπροσδιορίζει τη θέση της, κοινώς οδεύει προς αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας, ιδιαιτέρως σε ευαίσθητα και εν πολλοίς περιφρονημένα στις προηγούμενες δεκαετίες αγαθά. Κάτι που έχει αντιληφθεί πλήρως η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα και αναβαθμίζει την παραγωγική της ικανότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε πραγματικά έκρηξη της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας. Το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές είχαν φθάσει τα 21,2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 9,5% του ΑΕΠ. Το 2021 ανήλθαν σε 40 δισ. ευρώ, στο 22% του ΑΕΠ, και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 26 δισ. ευρώ, κατά 40% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Οπως προσφάτως έγραψε ο κ. Μιχάλης Αργυρού, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, «το 2021 η Ελλάδα εξήγαγε, σε όρους ΑΕΠ, περισσότερο από την Ισπανία, την Ιταλία και Γαλλία, αγγίζοντας το ποσοστό της Πορτογαλίας, που για πολλούς αναλυτές αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης αλλαγής μοντέλου ανάπτυξης με βάση την εξωστρέφεια». Βάσει αυτών των επιδόσεων, τούτο τον καιρό πυρετός παραγωγικής ανασύνταξης επικρατεί σε πλήθος κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Οι επενδύσεις στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα προϊόντα αλουμινίου, στην ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας, αλλά και στις ψηφιακές τεχνολογίες, όπου επίσης παρατηρείται έκρηξη εξαγωγών, πράγματι περισσεύουν και οδηγούν σε εμφανή πια ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Μια βόλτα στη Θεσσαλία, όπου είναι εγκατεστημένες οι κυριότερες μονάδες προϊόντων αλουμινίου, θα πείσει για του λόγου το αληθές.

Η περίπτωση της ΜΕΓΑ

Αλλά και η περίπτωση της ΜΕΓΑ, που παράγει υγειονομικά αγαθά, κυρίως πάνες για μωρά και άτομα της τρίτης ηλικίας, μεγεθύνεται ταχύτατα. Ο τζίρος της το 2021 έπιασε τα 250 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι εφέτος μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει κατακτήσει αγορές μεγάλων χωρών. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, τείνει να κερδίσει την πρώτη θέση, ιδιαιτέρως στις πάνες για άτομα τρίτης ηλικίας.

Γλυκά σχέδια

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη της σοκολατοποιίας ΙΟΝ κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου. Αυτόν τον καιρό αναζητεί την καταλληλότερη βιομηχανική περιοχή προκειμένου να μετεγκαταστήσει την παραγωγή της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εγκατεστημένης στο Βέλγιο ομοειδούς εταιρείας που διανέμει παγκοσμίως τα διεθνώς εμπορεύσιμα σοκολατάκια «Λεωνίδας». Η ιδέα του κ. Θεοδωρόπουλου είναι να αξιοποιήσει το διεθνές δίκτυο της βελγικής και μέσω αυτού να καταστήσει τα προϊόντα της ΙΟΝ απολύτως εξαγώγιμα.

Τα παξιμάδια «γεννάνε» ξενοδοχεία

Ο τουρισμός θα είναι ο βασικός οικονομικός τομέας που αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό βλέπουμε να μπαίνουν στο τουριστικό real estate και «παίκτες»… εκτός της αγοράς.

Δηλαδή οι παραδοσιακοί ξενοδόχοι θα βρουν μπροστά τους και νέους επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο καλύτερο… φιλέτο της Ευρώπης και αγοράζουν τα καλύτερα τουριστικά «φιλέτα», όπου τα βρουν. Μια τέτοια κίνηση έκανε μια οικογένεια από την Κρήτη η οποία φημίζεται για το… Μάννα της. Δηλαδή για τα παξιμάδια και τα άλλα είδη αρτοποιίας που φαίνεται ότι αποδίδουν καλά και θα… κτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο λόγος για την οικογένεια Τσατσαρωράκη, η οποία μέσα στο κατακαλόκαιρο έκανε μια κίνηση που θα ζήλευαν πολλοί. Απέκτησε ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της Κρήτης, σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας, το Λαφονήσι στα Χανιά.

Μια έκταση 610 στρεμμάτων στην παραλία «Βουλισμένη Ελαφονήσου» δεν είναι και κάτι που περνά απαρατήρητο. Ούτε το τίμημα το οποίο ανήλθε σε 1.750.000 ευρώ, ούτε και πως πωλήθηκε από την ΑΕΓΕΚ στο πλαίσιο δανειακών της διευθετήσεων.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η οικογένεια με τα παξιμάδια σε τόσο μεγάλη έκταση. Και μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει επενδύσει στο Κίσσαμο Χανίων σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Η Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου έχει συζητηθεί και αναμένονται οι άδειες για να ξεκινήσει μια επένδυση η οποία θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ.

Θα είναι ένα μικρό τουριστικό «πράσινο» χωριό, με κατοικίες και διάφορες καλλιέργειες σε μια έκταση 119 στρεμμάτων, δίπλα στη Φαλάσαρνα, την πασίγνωστη παραλία.

Τώρα στο Ελαφονήσι η έκταση προδιαθέτει για κάτι πολύ μεγαλύτερο αλλά άγνωστο πότε. Ενδεχομένως να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για να προχωρήσει σε μια επένδυση που ασφαλώς θα κοστίσει πολύ και θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει.

Αλλά η ουσία είναι ότι η οικογένεια δε μένει στα παξιμάδια, αλλά ανοίγεται και σε άλλους τομείς.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories