Κάτι «περίεργο» συμβαίνει με το Tethys

Ένα από τα σημαντικότερα πακέτα δανείων που βγήκαν προς πώληση είναι αυτό που ονομάζεται Tethys. Πρόκειται για ομαδοποίηση δανείων ξενοδοχείων που έκανε η Intrum, δάνεια που είχαν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις Sunrise και Vega της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 63 ξενοδοχεία των οποίων τα δάνεια έχουν ονομαστική αξία 260 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός, λοιπόν, ήταν σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες και κάποια δημοσιεύματα ήρθαν να βάλουν φωτιά στην αγορά. Αντιλαμβάνεστε πως όταν πρόκειται για δάνεια ξενοδοχείων πόσο μεγάλη σημασία έχουν, λόγω της έκρηξης του τουριστικού τομέα στη χώρα μας. Ο νικητής του διαγωνισμού αποκτά ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Γι’ αυτό και τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και το Tethys πέρασε στα χέρια συγκεκριμένης κοινοπραξίας, προκάλεσαν μια κάποια κινητοποίηση.

Η στήλη έψαξε το θέμα και ρώτησε ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα όσα έχουν γίνει στον σχετικό διαγωνισμό. Όπως μας έλεγαν, λοιπόν, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές που δεν χωρούν αμφισβήτησης, υπήρξε «μνηστήρας» ο οποίος προσέφερε 10 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους υπόλοιπους καθώς επίσης και προκαταβολές, καθιστώντας τη συγκεκριμένη προσφορά καλύτερη από τις υπόλοιπες. Γι’ αυτό γέννησε ερωτήματα αυτή η ξαφνική «ανακοίνωση» άλλου προτιμητέου επενδυτή.

Κάτι που βεβαίως δεν είναι επίσημο καθώς η ανακήρυξη του νικητή του διαγωνισμού θα γίνει τις επόμενες ημέρες και όποιες διαρροές θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Τι προβλήματα; Για παράδειγμα πώς θα δικαιολογούταν να μη γίνει αποδεκτή μια προσφορά με καλύτερους όρους; Δεν θα δημιουργούσε αμφιβολίες για τον διαγωνισμό και δεν θα έπρεπε να αιτιολογηθεί η επιλογή του ενός ή του άλλου επενδυτή με καθαρά χρηματοοικονομικούς όρους, ήτοι με το αν η προσφορά ήταν μεγαλύτερη;

Διότι στην τελική, η Πειραιώς και η Intrum περισσότερα χρήματα θέλουν όταν πουλάνε ένα πακέτο δανείων. Αρα, μια προσφορά 10 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από άλλες, μάλλον θα έπρεπε να χαροποιεί τον πωλητή.

Το μήνυμα Βορίδη προς τους ενεργειακά σπάταλους και αδιάφορους δήμους…

«Το αυτονόητο ζητάμε… Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν από τα γραφεία τους να σβήνουν τα φώτα… Δεν ζητάμε κάτι παράλογο…»

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλλακάκη για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο επιδίωξε να καυτηριάσει… την αδιαφορία της πλειονότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης, υπηρεσιών και δήμων να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα στοιχεία του υπεύθυνου ενεργειακών εγκαταστάσεων κλπ καθώς και την εφαρμογή των μέτρων για το ξεφούσκωμα των λογαριασμών.

Ο Μάκης Βορίδης έδωσε και την εικόνα της ανταπόκρισης με μόλις 221 φορείς σε σύνολο 2.495 να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να καταχωρούν τα στοιχεία που ζητά η κοινή υπουργική απόφαση από τις αρχές Ιουλίου.

Ο ίδιος και οι υπόλοιποι υπουργοί έκαναν επίσης γνωστά τα κίνητρα και κυρίως τις κυρώσεις σε όσους δημόσιους φορείς δεν ανταποκρίνονται.

Οι δημοσιογράφοι όπως ήταν λογικό, ζήτησαν να μάθουν τα ονόματα δημόσιων φορέων και κυρίως μεγάλων δήμων που δεν έχουν εφαρμόσει την υπουργική απόφαση.

Ο Βορίδης, χαμόγελασε και με καυστικό τρόπο σχολίασε: «Θα αφήσω να περάσει λίγος καιρός για την προσαρμογή και μετά θα δημοσιοποιήσω και ονόματα…»

 «Πρασινίζουν» και τα εμπορικά κέντρα

Είναι μόδα το «πράσινο» ή αναγκαιότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους; Η αλήθεια είναι πως στο real estate έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την υποχρέωση να φτιάχνονται κτίρια που είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Αλλωστε, κτίρια «πράσινα» αποκτούν μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία ή ενοικιάζονται με μεγαλύτερα μισθώματα.

Ετσι, λοιπόν, πολλές εταιρείες ακινήτων στην Ελλάδα επενδύουν στις «πράσινες» αναπτύξεις, και μία από αυτές η Noval Property, θυγατρική της Viohalco, έκανε χθες μια σημαντική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό πάρκο που διαθέτει, το Mare West, πιστοποιήθηκε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη περιβαλλοντική βαθμονόμηση BREEAM In-Use Commercial v6. Ειδικότερα, το Κτήριο Β του Εμπορικού Πάρκου Mare West πιστοποιήθηκε  στο επίπεδο “Very Good” και το Κτήριο Α στο επίπεδο «Good».

Το Mare West είναι το πρώτο Εμπορικό Πάρκο στην Ελλάδα πιστοποιημένο στο σύνολό του για τη βιώσιμη διαχείρισή του. Κι αυτό το κάνει με διάφορα ενεργειακά συστήματα, μείωση εκπομπών του άνθρακα, εξοικονόμηση νερού, καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ.

Ανάλογες πιστοποιήσεις έχουν αποκτήσεις επίσης τα κτήρια γραφείων “The Orbit” (LEED Platinum) και “Butterfly” (LEED Gold).

Να θυμίσουμε ότι το Mare West αναπτύχθηκε από τον όμιλο Viohalco το εμπορικό πάρκο 15.000 τ.μ. στην περιοχή της Κορίνθου, το 2015.

Ερχονται οι «οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας

Μια… οχιά κάθε μήνα θα παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία. Όχι, δεν θα δίνουν φίδια στους πιλότους μας, αλλά τα αεροσκάφη Viper. Τα πρώτα δύο εκσυγχρονισμένα σε επίπεδο Block – 72 μαχητικά F-16V,θα παραδοθούν στις 12 Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσουν το «τείχος» του Αιγαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος του μήνα το έβδομο Rafale, ένα ολοκαίνουργιο αεροσκάφος που φτιάχτηκε αποκλειστικά για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό θα είναι μονοθέσιο, σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουμε και είναι διθέσια. Και πώς θα γίνει η παραλαβή του; Ακούγεται ότι θα το υποδεχθούν διθέσια Rafale στον εναέριο χώρο με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο σφυρί η έπαυλη της Αθανασιάδη

Σε λιγότερο από ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, όπως διαβάζουμε στη λίστα των δημοπρασιών του e-auction, με επισπεύδουσα την Intrum, θα βγει στο σφυρί ένα σημαντικό ακίνητο. Σημαντικό διότι αφορά μια μεγάλη και γνωστή επιχειρηματική οικογένεια η οποία κάποτε ήταν ιδιοκτήτρια της «Βραδυνής» και της «Ναυτεμπορικής«.

Ο λόγος για μια βίλα 450 τ.μ. στην περιοχή του Ελληνικού, η οποία άνηκε στην Ειρήνη Αθανασιάδη. Και είναι τόσο σημαντικό ακίνητο σε μια περιοχή – «φιλέτο» που η πρώτη προσφορά είναι 6,73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πλειστηριασμού, η κατάσχεση αφορά σε ποσό 450.000 ευρώ.

Είναι «μέρος της επιταχθείσης έντοκης απαίτησης της επισπεύδουσας σύμφωνα με την από 23-12-2021 επιταγή της προς πληρωμή (εκτέλεση) και σύμφωνα με τις στην επιταγή της αναφερόμενες διακρίσεις, ρητώς επιφυλασσόμενη για την είσπραξη του συνόλου αυτής, εντόκως, νομίμως μετά των εξόδων εκτελέσεως, έως την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση, με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σ’ άλλον πλειστηριασμό».

Εκπλειστηριάζεται αυτοτελές ακίνητο αποτελούμενο από ισόγειο, έναν όροφο και δώμα – στέγη, σε οικόπεδο 2,6 στρεμμάτων.

Θυμίζουμε ότι η Ειρήνη Αθανασιάδη είναι κόρη του δολοφονημένου εκδότη της «Βραδυνής», Τζώρτζη Αθανασιάδη και μαζί με την Αγγέλα και Μαριέττα είχαν μέχρι πρόσφατα τη Ναυτεμπορική.

Πουλήθηκε ένα ακόμη «διαμάντι» του Κοντομηνά

Με την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς των κινηματογράφων Village από τον όμιλο Ant1, παίρνει τέλος η περιπέτεια της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία άνηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά –ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο- και λόγω χρεών είχε περάσει στα χέρια της Eurobank.

Θυμίζουμε ότι το 2009 η Intertel Services Συστήματα Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας Α.Ε., εταιρεία του Δ. Κοντομηνά, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 48 εκατ. ευρώ. Το δάνειο το κάλυψε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με τους όρους του ομολογιακού δανείου οι ομολογιούχοι θα καλύπτονταν από τις εγγυήσεις της ΔΕΜΚΟ. Η βασική εξασφάλιση, το ενέχυρο αυτού του ομολογιακού δανείου ήταν οι μετοχές της Village Roadshow. Το δάνειο πέρασε στη Eurobank, μετά την απορρόφηση του ΤΤ, και όταν δεν πληρώθηκε δόση 203 χιλ. ευρώ, κινήθηκαν οι διαδικασίες για να έλθουν τα Village στην κατοχή της τράπεζας.

Τον Ιούλιο κατατέθηκαν προσφορές από τον όμιλο ΑΝΤ1 και από το fund επικεφαλής του οποίου είναι ο Νίκος Καραμούζης, ενώ δεν είχαν συμμετάσχει τελικά το fund DECA Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και ένα fund αυστριακών συμφερόντων.

Τώρα, ο Θ. Κυριακού αποκτά με 20 εκατ. ευρώ τις εμβληματικές κινηματογραφικές αίθουσες, ένα ακόμη «διαμάντι» από το στέμμα του Δ. Κοντομηνά, ενός σπουδαίου επιχειρηματία που άφησε πίσω του τεράστια περιουσία, αλλά και πολλά χρέη.

Η Village κατέχει το 42% της αγοράς, με παρουσία σε 7 περιοχές της Ελλάδας (4 σημεία στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα). Διαθέτει 62 αίθουσες, χωρητικότητας 12.700 θέσεων.

 Και τώρα, πότε θα κάνουμε εκλογές;

Με την ανακοίνωση των ημερομηνιών των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και αυτών στο Λύκειο, άρχισε η εκλογολογία. Πότε θα κάνει ο Μητσοτάκης εκλογές, αφού δε μπορεί να κάνει από τις 20 Μαίου ως τις 16 Ιουνίου όπου τα σχολεία θα «αναστενάζουν» από τα παιδιά που θα δίνουν εξετάσεις;

Και τα ημερολόγια πήραν «φωτιά». Αν δεν κάνει τον χειμώνα πότε θα κάνει; Αρχές Μαρτίου ή θα πάει κατακαλόκαιρο να στήσει κάλπες;

Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι ακόμη και σήμερα ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να κάνει εκλογές τον χειμώνα, μέχρι τον Φεβρουάριο. Ετσι, δεν θα έμπλεκε σε διάφορες Κυριακές που δεν μπορεί να στήσει κάλπες.

Δύο είναι οι σίγουρες ημερομηνίες που ΔΕΝ μπορεί να κάνει. 25 Μαρτίου, λόγω εθνικής εορτής και 16 Απριλίου λόγω Πάσχα. Βεβαίως, και η Κυριακή των Βαΐων είναι μια «δύσκολη» Κυριακή στην οποία δεν θα μπορούσε να στήσει κάλπες.

Κανείς, όμως, δεν θα τον εμπόδιζε να αποφασίσει για αρχές Μαρτίου ώστε να τελειώνει με τις διερευνητικές και οι δεύτερες κάλπες, με ενισχυμένη αναλογική, να γίνουν αρχές Απριλίου.

Όπως τίποτε δεν θα τον εμπόδιζε από το να περιμένει το τέλος των εξετάσεων και να πάμε σε εκλογές στις 18 Ιουνίου με τη σκέψη πως όλα θα έχουν τελειώσει μέσα στον Ιούλιο, ώστε να πάει ο κόσμος σε διακοπές.

Θα ακούσουμε πολλά σενάρια από εδώ και στο εξής, αυτό είναι η μόνη αλήθεια.

Τρία στα τρία για τον ‘Αδωνι

Πολλοί είναι αλήθεια οι επικριτές του υπουργού Ανάπτυξης κ. ‘Αδωνη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος της Κυριακής, οι περισσότεροι ενοχλούνται από το στυλ, από το ύφος, από τον τρόπο που πολιτεύεται και κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ασυμφιλίωτοι με την πολιτική του καταγωγή. Ωστόσο όσο περνά ο καιρός επιδεικνύει τόσο αποτελεσματικότητα όσο και ευελιξίες.

Ειδικώς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στη Βουλή ξεπέρασε εαυτόν. Αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτυγχάνοντας στο τέλος την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ! Πράγμα σπάνιο και ασυνήθιστο, πολύ περισσότερο όταν εισηγητής του νομοσχεδίου ήταν ένας ορκισμένος, κατά τα άλλα, εχθρός του κόμματος του κ. Τσίπρα.

Οπως και να έχει, ο κ. Γεωργιάδης εξασφάλισε την απρόσκοπτη μεταβίβαση του ιστορικού ναυπηγείου στους διαχειριστές των Ναυπηγείων Σύρου και πλέον μπορεί να διαδηλώνει ότι παρέλαβε τρία κλειστά ναυπηγεία και στο τέλος της τρεχούσης θητείας του θα λειτουργούν και τα τρία.

Τώρα αν τα τρία ναυπηγεία συνδεθούν και με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, τότε η επιτυχία θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Αν, δε, τρέξουν και τα σχέδια αναγέννησης της ΕΑΒ με την ανάθεση του μάνατζμεντ στην αμερικανική Λόκχιντ, τότε θα μιλάμε συνολικά για την επανατοποθέτηση της χώρας στον αμυντικό τομέα…

 Η ποντοπόρος θα πιάσει λιμάνι στο Χρηματιστήριο;

Πληροφορίες που έχει ο Μικροοικονομικός του Βήματος, αναφέρουν ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ένταξη της ποντοπόρου ναυτιλίας στις τάξεις του. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση, εκτιμάται ότι περισσότερες από 100 ναυτιλιακές εταιρείες θα διεκδικήσουν την ένταξή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Τα πανηγύρια για τις εξαγωγές καλά κρατούν…

Πανηγύριζαν χθες στην κυβέρνηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο ανήλθε στο 7,7% το β’ τρίμηνο. Αλλά ακόμη περισσότερο πανηγύρισαν, απ’ ότι μαθαίνουμε, με την έκρηξη των ελληνικών εξαγωγών, που φαίνεται θα φτάσουν τα 31 δις ευρώ στο 7μηνο.

Δείγμα της επιτυχίας είναι ότι στο σύνολο του 2020 η επίδοση ήταν χαμηλότερη από το α’ επτάμηνο 2022 (εξαγωγές έτους 2020: €30,7 δισ.), ενώ το 2021 ξεπεράσαμε τα €31,0 δισ. στο α’ δεκάμηνο του έτους, ήτοι τον Οκτώβριο (εξαγωγές Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021: €32,4 δισ.).

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι προβλέψεις του ΣΕΒΕ για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2022 θα επιβεβαιωθούν πλήρως, με τις επιδόσεις να ξεπερνάνε κατά πολύ τα €45,0 δισ. και να επιτυγχάνεται ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει από το 2019 ο ΣΕΒΕ για ενίσχυση συμμετοχής των εξαγωγών αγαθών στο ΑΕΠ σε 25%.

Οι ελληνικές εισαγωγές αγαθών πλησίασαν τα €8 δισ. και έφτασαν τα €7.967,9 εκατ. έναντι €5.801,5 εκατ. πέρυσι με την αύξηση να διαμορφώνεται σε €2.166,4 εκατ., δηλαδή 37,3%. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα ύψους €2.996,5 εκατ., υψηλότερο κατά 33,3% (ήτοι €748,8 εκατ.) συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά €468,7 εκατ., δηλαδή 17,8% και διαμορφώθηκαν σε €3.095,3 εκατ. έναντι €2.626,6 εκατ. τον Ιούλιο του 2021 και €2.360,3 εκατ. τον Ιούλιο του 2020.

Αποκαλυπτήρια μιας μεγάλης επένδυσης

Αποκαλυπτήρια θα έχουμε σήμερα για τις νέες επενδύσεις της United Group στην Ελλάδα. Η μητρική των Nova και Wind, των οποίων η συγχώνευση προχωρά, έχει ήδη κάνει επενδύσεις που φτάνουν στα 1,4 δισ. ευρώ αναδιατάσσοντας τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας.

Φωτογραφίζοντας τις επικείμενες ανακοινώσεις, εχθές, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης έδωσε μια πρόγευση των όσων αναμένονται, λέγοντας πως «θα ανακοινωθεί νέα επένδυση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ύψους 1 δισ. ευρώ». Αν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανεβάζουν ψηλότερα τον πήχυ της επένδυσης.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Nova και Wind, είχε ανακοινωθεί επενδυτικό πλάνο πενταετίας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως οπτικές ίνες, 5G, συνδρομητική τηλεόραση. Όπου κι αν καθίσει τελικά αύριο η μπίλια, ένα είναι το γεγονός. Τα δίκτυα νέας γενιάς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το Internet of Things (IoT) και η στροφή στο περιεχόμενο έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στις τηλεπικοινωνίες. Για να μπορούν όμως οι πάροχοι να αλλάξουν πίστα, θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις.

Έκανε, όμως, ακόμα μία άξια λόγου αναφορά ο κ. Πατέλης, που αφορά στο ποσοστό 30% του αεροδρομίου της Αθήνας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το asset που θεωρείτο το διαμάντι του στέμματος του ΤΑΙΠΕΔ προ πανδημίας, πέρασε μια πρωτοφανή κρίση με την καθήλωση που επέβαλε ο κορωνοϊός. Οι διεργασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώλησή του, ενώ είχαν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, πάγωσαν. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται, λοιπόν, όπως έχει ήδη γράψει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, σχέδιο για την εισαγωγή του εν λόγω ποσοστού στο χρηματιστήριο Αθηνών. Οι δύο βασικοί σκοποί αυτού του εγχειρήματος, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, είναι, από τη μία, να συμμετέχουν και Έλληνες μικρομέτοχοι στην «επιτυχία του αεροδρομίου» και, από την άλλη, να ενισχυθεί η ασθμαίνουσα ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories