Οι σημαντικότερες εταιρείες σιδηροδρόμων εμπορευματικών μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι προετοιμάζονται για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους και διακοπή των υπηρεσιών τους, μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν δώσει τα εργατικά συνδικάτα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μετά από μακρόχρονη διαπραγμάτευση.

Η BNSF, που ανήκει στην Berkshire Hathaway, και η CSX, δήλωσαν ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα πραγματοποιηθούν οι αποστολές επικίνδυνων και ευαίσθητων για την ασφάλεια υλικών σε περίπτωση απεργίας.

«Αν και αυτές οι προετοιμασίες είναι απαραίτητες, αυτό δεν σημαίνει ότι μια στάση εργασίας είναι αναπόφευκτη», ανέφερε εκπρόσωπος της BNSF μιλώντας στο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Τέλος το γερμανικό πείραμα με το εισιτήριο των 9 ευρώ 

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση μεταξύ των σιδηροδρόμων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών BNSF, Union Pacific και CSX, και των εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους,  οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο αυτό το καλοκαίρι μετά από περισσότερα από δύο χρόνια συνομιλιών. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας πριν από τη λήξη της περιόδου αναστολής στις 16 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και εργοδοτικών lockout ή και παρέμβαση του Κογκρέσου.

Διαβάστε επίσης: Σε νέες απεργίες οι πιλότοι της Lufthansa

Οι συνομιλίες είναι «ενεργές και συνεχίζονται», δήλωσε την Παρασκευή ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Αμερικανικών Σιδηροδρόμων. Η Union Pacific και το συνδικάτο Railroad Workers United δεν προέβησαν σε κάποιο σχετικό σχόλιο προς το Reuters.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διόρισε ένα προεδρικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης με απώτερο σκοπό να συμβάλει στην εκτόνωση των κρίσεων και στην αποφυγή διαταραχών στον εφοδιασμό σε τρόφιμα και καύσιμα, σε μια περίοδο όπου επιδεινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Εκκλήσεις να αποτραπεί το κλείσιμο των τρένων

Ο μεγαλύτερος όμιλος φορτηγών βιομηχανίας των ΗΠΑ την Παρασκευή προέτρεψε το Κογκρέσο να είναι έτοιμο να αποτρέψει το κλείσιμο των σιδηροδρόμων εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός της προθεσμίας.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να αποφευχθεί μια εξουθενωτική και περιττή διακοπή εργασίας που θα μπορούσε να κοστίσει στη χώρα δισεκατομμύρια καθημερινά», έγραψε ο Κρις Σπίαρ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής ένωσης φορτηγών (American Trucking Associations – ATA), σε επιστολή της προς την ηγεσία του Κογκρέσου.

Τα συνδικάτα και οι εμπορευματικοί σιδηρόδρομοι έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε δοκιμαστικές συμφωνίες που καλύπτουν 21.000 εργαζόμενους που εκπροσωπούνται από πέντε από τα 12 συνδικάτα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Μια διακοπή εργασιών του εμπορικού σιδηροδρόμου θα κόστιζε στην οικονομία των ΗΠΑ 2 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως και θα απαιτούσε χρήση 467.000 φορτηγών μεγάλων αποστάσεων σε καθημερινή βάση, για να χειριστούν τις αποστολές που θα εκτρέπονται από τις σιδηροδρομικές γραμμές – υπερβαίνοντας την προσφορά, όπως δήλωσε η ένωση σιδηροδρόμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή