Νέους νόμους θα καταθέσει  στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας την επόμενη εβδομάδα για να τερματίσει την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ξεκλειδώσει την πρόσβαση σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το Σάββατο ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα συστήσει την αναστολή δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για διαφθορά, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη, σε μια κίνηση που θα είναι η πρώτη τέτοια κίνηση εναντίον του Όρμπαν.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Χρονικό τελεσίγραφο ένα μήνα προς την Ουγγαρία να συμμορφωθεί για το ζήτημα του Κράτους Δικαίου

Την Πέμπτη, η μεγάλη πλειοψηφία των νομοθέτων της ΕΕ ψήφισε υπέρ της καταδίκης της ζημίας στη δημοκρατία στην Ουγγαρία υπό τον βετεράνο Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, αυξάνοντας την πίεση προς το μπλοκ να περικόψει τη χρηματοδότηση για την πρώην κομμουνιστική χώρα.

Ελπίζοντας να τερματίσει το αδιέξοδο που έχει πιέσει το φιορίνι και η αγορά ομολόγων, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει  αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς και ομάδα εργασίας με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την εποπτεία των δαπανών των κονδυλίων της ΕΕ.

Ψήφιση με διαδικασία fast-track

«Η κυβέρνηση είτε αποδέχθηκε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε, στους τομείς όπου δεν μπορούσαμε να τα αποδεχθούμε, καταφέραμε να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό που ικανοποιεί και τα δύο μέρη», δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλια σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

«Στη σημερινή συνεδρίαση η κυβέρνηση συζήτησε αυτές τις δεσμεύσεις και τις ενέκρινε», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Όρμπαν θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία μέσω μιας διαδικασίας fast-track.

Οι νέοι νόμοι είναι προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο, γεγονός που, όπως δήλωσε ο Γκούλια, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των τιμωρητικών μέτρων κατά της Ουγγαρίας, με την πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ να κρέμεται από μια κλωστή.

«Αντί για αμοιβαία δυσπιστία, οι εποικοδομικές διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή τους τελευταίους δύο μήνες μπορούν να θεωρηθούν ως ένα βήμα προς την αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Gulyas, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία αναμένει την απόφαση της ΕΕ με «απόλυτη ηρεμία».

Η Ουγγαρία είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό παρατυπιών σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ την περίοδο 2015-19, σύμφωνα με την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ζητούν εδώ και καιρό διαφάνεια, ανταγωνισμό και λογοδοσία στις δημόσιες συμβάσεις της Ουγγαρίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν