Τα διοικητικά και εποπτικά συμβούλια της Volkswagen θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν εάν η πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της μάρκας σπορ αυτοκινήτων Porsche στο χρηματιστήριο της Φρακνφούρτης θα προχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία το Σάββατο.

Θα ληφθεί επίσης απόφαση για το εάν η Volkswagen εγκρίνει την πώληση του 25% συν μία των κοινών μετοχών της Porsche AG στην Porsche SE, όπως ορίζεται σε συμφωνία πλαίσιο των δύο μερών από τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη πρώτων υλών καθυστερεί την ηλεκτροκίνηση 

Αυτό θα έδινε στις οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν την Porsche SE, μια ανασταλτική μειοψηφία – ένα βήμα που θα ενίσχυε την ώθησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας που ιδρύθηκε από τον πρόγονό τους Ferdinand Porsche το 1931.

Η Porsche SE, η οποία κατέχει το 31,4% της Volkswagen και το 53,3% των δικαιωμάτων ψήφου, ανακοίνωσε ότι η δημόσια προσφορά της εξαρτάται από τις εξελίξεις στην αγορά και εναπόκειται σε περαιτέρω συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο, το 25% των προνομιούχων μετοχών θα πωληθεί στην ανοιχτή αγορά, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 12,5% του συνολικού κεφαλαίου της Porsche.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Τα ΙΧ μπαίνουν στην πρίζα – Πόσο συμφέρει η νέα επιδότηση

Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών

Η Porsche έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών για την αρχική δημόσια προσφορά της με αποτίμηση που φτάνει τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, για να γίνει έτσι μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγές σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός πως οι αγορές δεν είναι και στην καλύτερη στιγμή τους ιστορικά. Αυτό πάντως φαίνεται πως δεν έχει εμποδίσει την Porsche να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων ομίλων που επενδύουν, αλλά και φυσικών προσώπων.

Οι κοινές μετοχές, οι οποίες θα ανήκουν αποκλειστικά στη Volkswagen και την Porsche SE βάσει των σχεδίων, δεν θα εισαχθούν δημόσια.

Ορισμένοι επενδυτές αμφισβήτησαν το χρονοδιάγραμμα ενός ντεμπούτου στο χρηματιστήριο που θα δοκιμάσει την απήχηση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης σε μια εποχή που οι αποτιμήσεις των κορυφαίων εταιρειών έχουν συρρικνωθεί εν μέσω της αστάθειας του πολέμου και του ενεργειακού κόστους ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή