
Σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το κόστος για την παγκόσμια οικονομία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ο ΟΟΣΑ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η αποτίμηση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο εάν ένας βαρύς χειμώνας οδηγήσει σε ανεπάρκεια ενέργειας στην Ευρώπη.
Σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή και κρίση κόστους ζωής που σε συνδυασμό με την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID-19, «ο πόλεμος έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία βραδύτερης ανάπτυξης και ανόδου του πληθωρισμού – μια κατάσταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970».
Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ – Aναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Επισημαίνει, ακόμη, πως «ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλεί δυσκολίες στα ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου».
Διαβάστε επίσης: Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Θα βγουν άνθρωποι στους δρόμους αν δεν πατάξουμε τον πληθωρισμό
«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα για τον πόλεμο», δήλωσε ο Άλβαρο Σάντος Περέιρα, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη WSJ.
Στις τελευταίες του προβλέψεις, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος και 2,2% το 2023, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 4,5% και 3,2% που δημοσίευσε πριν από τον πόλεμο.
Από μια άλλη προσέγγιση, στη διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων αποτυπώνεται ένα κόστος για την παγκόσμια οικονομία που ισοδυναμεί με την οικονομική παραγωγή ολόκληρης της γαλλικής οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,3% το 2023, με τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,7%, όταν αντίστοιχα στις προβλέψεις του Ιουνίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,6% στην ευρωζώνη και 1,7% στη Γερμανία.
Το κόστος λόγω καυσίμων
Προειδοποιεί, επίσης, ότι η οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη πιο έντονη ύφεση εάν οι τιμές της ενέργειας πάρουν εκ νέου ανοδική τροχιά. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν κατά 50% στο υπόλοιπο του έτους, η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2023, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,7%.
Μια τέτοια άνοδος των τιμών είναι πιθανή εάν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ελλείψεις ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί μεταξύ 10% και 15% σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.
«Είναι σημαντικό όχι μόνο να εστιάσουμε στις προμήθειες, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μείωση της ζήτησης τους επόμενους μήνες», είπε ο κ. Περέιρα, προσθέτοντας σε σχέση με την επιβολή πλαφόν στην ενέργεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: «Αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια, υψηλότερες τιμές σημαίνουν λιγότερη κατανάλωση».
Κρατικό χρέος
Το κόστος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ωθεί τα κρατικά χρέη υψηλότερα και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού που μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την ανάπτυξη, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ. Προς αποφυγή της συσσώρευσης χρεών συστήνει η βοήθεια από τα κράτη να απευθύνεται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Υπολογίζει ότι οι 35 κυβερνήσεις των οποίων τις πολιτικές παρακολουθεί έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε οριζόντια μέτρα για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, έναντι κόστους πιο στοχευμένων μέτρων 15 δισ. δολαρίων.
ΗΠΑ
Ο Οργανισμός μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023 στο 0,5% από 1,2% προηγουμένως, αλλά είπε ότι είναι δυνατή μια πιο απότομη επιβράδυνση εάν ο πληθωρισμός δεν πέσει τόσο γρήγορα όσο ελπίζει η Federal Reserve.
Κίνα
Για την οικονομία της Κίνας προβλέπεται ότι θα ανακάμψει μέτρια το 2023 από την υποτονική ανάπτυξη το 2022 που αντανακλά τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Τον Ιούνιο, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ανάπτυξη 4,4% το 2022, αλλά τώρα αναμένει επέκταση μόλις 3,2%. Για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη 4,7%.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα