Πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς οι βιομηχανίες ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους παρά τους φόβους για επερχόμενη ύφεση.

Διαβάστε επίσης – ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε του Αύγουστου του 2022 κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πολύ πιο μετριοπαθείς αυξήσεις 0,6% σε μηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια βάση, αφού η παραγωγή μειώθηκε τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης – Υποχώρησε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία δεν κατάφεραν ωστόσο να περιορίσουν τους φόβους για ύφεση.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία της ευρωζώνης οδεύει προς μια σημαντική συρρίκνωση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Άντριου Κένιγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η άνοδος τον Αύγουστο δεν ανέτρεψε πλήρως τη μηνιαία πτώση 2,3% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Αύξηση στην παραγωγή μηχανημάτων

Η θετική μέτρηση οφείλεται στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως τα μηχανήματα, η οποία αυξήθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ένα σημάδι αισιοδοξίας που υποδηλώνει νέα διάθεση για επενδύσεις.

Οι κατασκευαστές παρήγαγαν επίσης περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, ενώ μείωσαν την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 2,5% σε μηνιαία βάση, της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ η παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 0,5%.

Στην Ελλάδα η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αύξηση κατά 4,2% σε ετήσια βάση ενώ υποχώρησε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή