Υποχώρησαν απότομα σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά την πλήρη απόρριψη του καταστροφικού «μίνι προϋπολογισμού» του Κουάσι Κουαρτένγκ από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Η αποκλιμάκωση ωστόσο δεν είναι αρκετή ώστε να διαμορφωθεί ασφαλής απόσταση από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με τους επενδυτές να εστιάζουν τώρα στους κινδύνους που απορρέουν από τον πληθωρισμό και την αυξανόμενη προσφορά ομολόγων.

Στροφή 180 μοιρών

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα φορολογικές αλλαγές που, όπως είπε, θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 32 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 36,16 δισεκατομμυρίων ευρώ) ετησίως, καθώς προσπάθησε να τερματίσει την κατρακύλα στην αγορά ομολόγων που προκάλεσαν τα προηγούμενα σχέδια της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: «Ανάσα» στην αγορά – Μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,258%, κοντά στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 3 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 στο 2,423%.

Οι αποδόσεις των βρετανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 37 μονάδες βάσης στο 3,958%, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών μειώθηκαν κατά 29 μονάδες βάσης στο 3,591%. Οι αποδόσεις μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται.

Ο Μάικλ Μπράουν, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης αγοράς της Caxton, δήλωσε ότι ο Χαντ «έχει ξηλώσει σχεδόν ό,τι είχε απομείνει» από τα δημοσιονομικά σχέδια του προκατόχου του Κουασί Κουάρτενγκ.

«Τα μέτρα καλύπτουν περίπου 32 δισεκατομμύρια λίρες από την τρύπα των 40 δισεκατομμυρίων λιρών που εξακολουθούσε να υπάρχει στα δημόσια οικονομικά μετά τη στροφή της Παρασκευής σχετικά με την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις, έχοντας συμβάλει σε κάποιο βαθμό στο να καθησυχαστεί η αγορά».

Διαβάστε επίσης – Στο 8,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Τα ομόλογα

Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης παρέμειναν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι μόλις πριν από δύο μήνες, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας ήταν κάτω από 1%.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εκδώσουν περισσότερο χρέος για να χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταθμίζει πότε θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Σύμφωνα με το Reuters, δύο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έκαναν λόγο το Σάββατο για μείωση του τεράστιου ισολογισμού της τράπεζας, με την ΕΚΤ να κατέχει σήμερα ομόλογα αξίας άνω των 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη ότι η Fed είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, αυξάνοντας την πίεση στην ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau, οι ενεργειακές επιδοτήσεις της Ευρώπης μπορεί να μειώσουν τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού, αλλά θα οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς στο μέλλον, περιπλέκοντας ενδεχομένως το έργο της νομισματικής πολιτικής.

Η Ιταλία

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,675%. Στα τέλη του περασμένου μήνα είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο εννέα ετών, στο 4,927%.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στις 241 μονάδες βάσης. Το λεγόμενο spread θεωρείται ένδειξη της πίεσης της αγοράς στις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι αγορές αναμένουν την επιλογή του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, με πιθανότερη επιλογή τον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι της Λέγκα.

Ο Τζορτζέτι, ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, θεωρείται ένα από τα πιο μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκά στελέχη της Λέγκας και θα αντιμετωπιστεί σχετικά θετικά από την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης