Το δρόμο της διόρθωσης ακολούθησαν με τη σειρά τους και οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με τις κινήσεις αναδίπλωσης μετά το ανοδικό σερί να επικρατούν, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Αρνητικά, ειδικά για τον τεχνολογικό κλάδο, λειτούργησε όμως και η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,32% στις 30.425 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,66% στις 3.695 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,85% στις 10.680 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νευρικότητα και οριακές απώλειες

Ομόλογα και οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, με ολόκληρη την καμπύλη των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου να κινείται ανοδικά. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη στην πορεία της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ξεπέρασε το 4,5%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά σχεδόν 9 μονάδες βάσης στο 4,086%.

«Αν πούμε ότι το 10ετές ομόλογο είναι το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο στο οποίο η πλειονότητα των άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο τιμολογείται… η άνοδος του θα προκαλέσει αστάθεια στις αγορές σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Keith Lerner, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Truist Advisory Services, σχετικά με τη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων.

Βέβαια, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίστηκε καθώς πολλοί στη Wall Street έχουν επαναπροσδιορίσει χαμηλότερα τις προβλέψεις τους για τα κέρδη και οι επενδυτές ανησυχούν για ύφεση. Παρόλο που οι μετοχές σημείωσαν άνοδο τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι παραμένουν οι φόβοι για ύφεση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές της Netflix σημείωσε ράλι 13%, αφού ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αλλά και ισχυρή αύξηση των συνδρομητών για το τρίτο τρίμηνο. Ισχυρά κέρδη που έφτασαν το 7% σημείωσε και ο κλάδος των αεροπορικών, αφού επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα, οι μετοχές βιοτεχνολογίας είχαν τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα, καθώς η άνοδος των αποδόσεων ασκεί πιέσεις σε μετοχές των οποίων τα κέρδη αναμένεται να είναι μελλοντικά. Οι μετοχές της Moderna υποχώρησαν περισσότερο από 8%, ενώ η Biogen και η Illumina έχασαν η καθεμία περισσότερο από 2%. Ακόμη και η Novavax, η οποία έλαβε σήμερα έγκριση από το CDC για το εμβόλιο Covid 19 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από τα προηγούμενα εμβόλια που έχουν ληφθεί, υποχώρησε περισσότερο από 3%.

«Από τη θετική πλευρά, η περίοδος των εταιρικών κερδών μπορεί να βοηθήσει κάπως την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακριβώς με δεδομένες τις τρέχουσες υπερπουλημένες συνθήκες και τις μειωμένες προσδοκίες. Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει τις μετοχές να διατηρήσουν τις αποτιμήσεις τους, αλλά μέχρι να δούμε τις αποδόσεις των 2ετών και 10ετών να αρχίζουν να μειώνονται, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί στο να περιμένουν πάρα πολλά από αυτό το ράλι», δήλωσε ο Nick Colas της DataTrek Research.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μείωση 6,7%. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 1,4%, αλλά κάτω από το 1,5% που αναμενόταν.

Ο τομέας των οικιστικών ακινήτων έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed φέτος. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθιστώντας τους κατασκευαστές κατοικιών επιφυλακτικούς στο να αυξήσουν την προσφορά.

«Οι μετοχές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως την ταχεία αύξηση των επιτοκίων μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να χωνεύουν τις κινήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs για τις αμερικανικές μετοχές David Kostin. «Μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά στοιχεία, η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι τα αυξημένα επιτόκια θα διατηρήσουν τον πολλαπλασιαστή P/E του S&P 500 γύρω στο 15x», δήλωσε ο Kostin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street