Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα ήταν ο απολογισμός της διόρθωσης που έκαναν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνουν πολλές εισηγμένες, να δίνουν τον τόνο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε οριακή πτώση, με τους κλάδους των ασφαλίσεων και των αυτοκινήτων να κλείνουν όμως ανοδικά. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,17% στις 6.924 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,19% στις 12.741 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,43% στις 6.040 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Επέστρεψε σε πτωτική τροχιά

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία ASML σημείωσε άνοδο 7,3%, καθώς ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, κόντρα στην τάση επιβράδυνσης που παρατηρείται σε άλλες εταιρείες ημιαγωγών.

Άνοδο 4% σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Fresenius, αν και βρέθηκαν ακόμη και στο +11%, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management θα επενδύσει στην εταιρεία.

Ο έλεγχος του πληθωρισμού

Η αγορά προσπάθησε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των νέων προτάσεων της Κομισιόν για να συγκρατηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και να αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ το κόστος διαβίωσης παραμένει υψηλό. Εάν η Κομισιόν καταφέρει να μειώσει το κόστος, τότε ο έλεγχος του πληθωρισμού θα είναι πιο εύκολη αποστολή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ήδη βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αναχρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο πενταπλάσιο του στόχου της.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας στο ρεκόρ 40 ετών του Ιουλίου, μετά από την πτώση που σημείωσε τον Αύγουστο στο 9,9%. Το νέο ύψος του δείκτη τιμών καταναλωτή –πάνω από το 10% που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters- αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές και έντονο προβληματισμό για αστάθεια της οικονομίας της χώρας.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Διέκοψε σχεδόν «ανώδυνα» το ανοδικό σερί

Μικρές απώλειες ήταν τελικά ο απολογισμός της σημερινής διόρθωσης της αγοράς, η οποία αν και διέκοψε το τριήμερο ράλι ανόδου της, δεν έχασε σημαντικό μέρος των κεκτημένων της, αλλά ούτε και την επαφή με τη ζώνη των 850 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,34% στις 848,17 μονάδες, με τον τζίρο στα 51 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές