Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η συνέχιση της αναπτυξιακής πορεία της ελληνικής οικονομίας και το 2023. Παρά τα σενάρια που κάνουν λόγο για ενεδεχόμενη ύφεση στην Ευρώπη, εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός ενός τέτοιου κάδρου, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η πρόβλεψη για άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1%, όπως καταγράφεται στο προσχέδιου του προϋπολογισμού. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει εκτιμήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο είτε για ισχνή ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το 2023 είτε ακόμη και για πέσμα σε υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας.

Αβεβαιότητες

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες αβεβαιότητες για την επόμενη χρονιά διατηρεί το ΙΟΒΕ «βλέποντας» ακόμη και ανάπτυξη 0% για το 2023, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί λίγο κάτω από 10% για φέτος, ενώ το 2022, θα κινηθεί μεταξύ 4% και 5%.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην «τρέξει» με τον δέοντα ρυθμό το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης και στο αβέβαιο του βάθους της υφεσιακής συνθήκης της Ευρώπης, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι η συνολική κατάσταση αναμένεται να αλλάξει -επί τα χείρω- τον επόμενο χρόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, με το βάρος να μεταφέρεται στις επενδύσεις που θα είναι προσδιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του 2023.  Όπως τόνισε, θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους όπως είναι η άνοδος επιτοκίων του ευρώ αλλά και το γενικότερο αίσθημα αβεβαιότητας.

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Πού οφείλεται η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021

 Οι οίκοι αξιολόγησης

Την ίδια στιγμή, έχουν δημοσιοποιηθεί και αρνητικές εκθέσεις οίκων, αναφορικά με το ελληνικό ΑΕΠ της επόμενης χρονιάς. Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα πατήσει «φρένο» το 2023 και θα διαμορφωθεί στο 1,8%, καθώς οι εκρηκτικές τιμές ενέργειας θα ωθήσουν συνολικά τις τιμές των αγαθών υψηλότερα, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια θα θέσουν εμπόδια στις επενδύσεις. Μεσοπρόθεσμα βλέπουν τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι κοντά στο 1,2%.

Την ίδια στιγμή, ύφεση στην Ελλάδα το 2023 βλέπει και η DZ Bank, μετά τις ING και Fitch. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, υποβαθμίζει σημαντικά την εκτίμησή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το επόμενο έτος και, από 3,9% ανάπτυξη που ανέμενε πριν, πλέον εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, έπειτα από «εκρηκτική» ανάπτυξη της τάξης του 6,9% φέτος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα η Fitch έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, εκτιμώντας συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχη (0,2%) ήταν και η εκτίμηση της ING (για φέτος «βλέπει» ανάπτυξη κατά 5,5%) μία ημέρα νωρίτερα.

Η ελληνική οικονομία θα φρενάρει το 2023, καθώς προβλέπεται να σημειώσει σύμφωνα με την Capital Economics μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος,  αφού τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθούν.

Στον αντίποδα, Η Ελλάδα δε θα περάσει σε ύφεση, σύμφωνα με την S&P. Εκφράζει, παρά ταύτα, ανησυχία για το 2023.O οίκος βλέπει ισχυρή ανάπτυξη 5,8% για την χώρα μας το 2022, η οποία όμως θα επιβραδυνθεί στο 1,7% το επόμενο έτος, καθως  η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις θα σκιάζουν τις προοπτικές. Σημειώνει ότι οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος σε περίπου 4% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021.

Επίσης, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη δε θα είναι 2,6% το 2023, όπως εκτιμούσε πριν από 6 μήνες, αλλά θα «πέσει» στο 1,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων