Το στοίχημα του καλαθιού

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το «καλάθι του νοικοκυριού» και από νωρίς το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα και την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου ΔΙΜΕΑ βγαίνουν για… ψώνια και ελέγχους.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε αν οι αλυσίδες, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες τροφίμων θα τιμήσουν τη συμφωνία τους», ανέφερε ο υπουργός.

Την ώρα που για τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και είδη νοικοκυριού στα τιμολόγια χονδρικής Οκτωβρίου – Νοεμβρίου έχουν ήδη περάσει αυξήσεις έως και 15%, το στοίχημα της συγκράτησης των ανατιμήσεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να προφυλάξει τα προϊόντα του «καλαθιού» από την πληθωριστική πίεση. Το ζήτημα είναι πόσο θα «φρενάρει» το ποσοστό των ανατιμήσεων σε σχέση με αυτό που θα περάσει στο υπόλοιπο κωδικολόγιο της λιανικής.

Οι καταναλωτές όμως εκτός από τις τιμές, που αναμφίβολα για τους περισσότερους και ειδικά για τους ευάλωτους είναι πρωτεύον ζήτημα, ενδιαφέρονται και για το προϊοντικό μίγμα των «καλαθιών». Πόσα θα είναι ιδιωτικής ετικέτας και πόσα επώνυμα.

Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι σε πολλές κατηγορίες κυριαρχούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έναντι των επώνυμων κωδικών, ενώ κάποιες αλυσίδες παρουσιάζουν ένα ισορροπημένο μίγμα.

Αρρωστο πολιτικό κλίμα και «μία σου και μία μου»

«Το πολιτικό κλίμα είναι άρρωστο». Αυτό έλεγε στη στήλη πολιτικός, ο οποίος δεν είναι και της συμπολίτευσης, αλλά της ευρύτερης αντιπολίτευσης.

Αρρωστο, τοξικό, συγκρουσιακό και… καφενειακό, είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει φουλ σκάνδαλα και σκανδαλάκια και με αυτά τα όπλα θα πάει στις εκλογές. Όχι ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν δίνουν αφορμές για να σηκώνει σημαία κάθαρσης η Κουμουνδούρου. Ο Ανδρέας Πάτσης για παράδειγμα είναι αυτογκόλ που μετράει για πέντε.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεψαχνίζει κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει υπουργός, υφυπουργός και όποιος έχει κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση. Και… χιλιάρικο να βρίσκει σκάνδαλο θα το βαφτίζει.

Η κυβέρνηση θα αμύνεται και θα σχεδιάζει τη δική της αντεπίθεση ή την… προσπάθεια συμψηφισμών.

Γι’ αυτό μην απορήσετε αν τις επόμενες μέρες δείτε για παράδειγμα να στήνονται δισέλιδα σε εφημερίδες και «σεντόνια» σε sites, για συριζαίους Πάτσηδες. Δηλαδή για ευνοούμενους του συστήματος Τσίπρα που πήραν σβάρνα «κόκκινα» δάνεια κι έβγαλαν πολλά λεφτά.

Ο συμψηφισμός άρχισε από χθες για παράδειγμα με την άθλια υπόθεση στα Σεπόλια με το 12χρονο κορίτσι.

Αν και ένα τέτοιο θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη λογική «μία σου και μία μου», εντούτοις έτσι πάει να γίνει.

Τι εννοούμε; Ο Μίχος ήταν ΝΔ, ο άλλος ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που πριν ήταν γραμμένος στο ΠΑΣΟΚ και χθες βγήκε ότι ανάμεσα στους 213 ήταν και κάποιος μέλος της τοπικής Ρόδου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως, μας έλεγαν πηγές, ο τύπος αυτός, παντελώς άγνωστος για πολλούς, είχε συνομιλία στην πλατφόρμα της ξεφτίλας, δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με το κορίτσι, «και μόλις μάθαμε αυτή την εμπλοκή του, τον απομακρύναμε. Παραδέχθηκε τα μηνύματα και μας διευκόλυνε».

Αλλά οι ίδιοι έλεγαν ότι «αυτή την πληροφορία την είχε διαρρεύσει κάποιο… κέντρο στην κυβέρνηση για να βάλει στο κάδρο των παιδοβιαστών και το ΠΑΣΟΚ, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές; Με απαξίωση των κομμάτων; Με εξευτελισμούς και αθλιότητες;

Το εκλογικό κέντρο του κ. Θεοδωρικάκου

Ποιο κυβερνητικό στέλεχος είπε για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο: «Αμάν με τα δελτία τύπου και τις καθημερινές… παρεμβάσεις του. Εχει κάνει την Κατεχάκη εκλογικό κέντρο του»;

Και η αλήθεια είναι ότι δεν περνάει μέρα που να μην αυτοπροβάλλεται ο κ. Θεοδωρικάκος, προφανώς γιατί η μάχη στο νότιο τομέα της Αθήνας θα είναι σκληρή και ο υπουργός θέλει την πρωτιά.

Όμως, πραγματικά είναι αστείο να συλλαμβάνεται από την αλβανική αστυνομία ο βιαστής του Παλαιού Φαλήρου, να μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ και αυτό να το μαθαίνουμε, όχι από αστυνομικές ή δικαστικές πηγές αλλά από ένα… tweet του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, πρωί – πρωί για να μην προλάβει άλλος να πάρει τα εύσημα.

Πραγματικά σε ποια άλλη χώρα ο υπουργός ανακοινώνει συλλήψεις εγκληματιών;

Περισσότεροι φόροι για προϊόντα που βλάπτουν

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία είχε η έρευνα που έκανε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της Παπαστράτος και η οποία αφορούσε το κάπνισμα τσιγάρων και πώς αυτή η συνήθεια είναι εθιστική, παρ’ ότι όλοι αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνη και… passé είναι.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες ρωτήθηκαν αν συμφωνούν με την άποψη ότι ο βαθμός βλαπτικότητας των προϊόντων καπνίσματος πρέπει να συνδέεται με την φορολόγησή τους. Δηλαδή όσο πιο βλαβερό είναι ένα προϊόν, τόσο μεγαλύτερος να είναι ο φόρος, προφανώς και για λόγους αποτρεπτικούς.

Λοιπόν, περισσότεροι από 6 στους 10 των ερωτηθέντων και το 79,2% των χρηστών εναλλακτικών προϊόντων απάντησαν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός βλαπτικότητας.

Όπως συμβαίνει δηλαδή και σε άλλους κλάδους, π.χ. στην ενέργεια ή στο χώρο του αυτοκινήτου. Ρυπαίνει ένα αυτοκίνητο; Περισσότερα τέλη κυκλοφορίας. Εχει μικρές εκπομπές διοξειδίου; Χωρίς τέλη κυκλοφορίας.

Ετσι θα πρέπει να είναι και στα προϊόντα που σχετίζονται με το κάπνισμα, τουλάχιστον έτσι λένε οι περισσότεροι πολίτες. Βλάπτει το τσιγάρο ή ο καπνός; Να έχει περισσότερους φόρους, άρα να καθίσταται και ασύμφορο.

Διότι, όπως είπε και ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναστάσιος Σταλίκας: «Σε κοινωνίες που έχουν νοιάξιμο για τη δημόσια υγεία, πρέπει η φορολόγηση να έχει αυτή την κατεύθυνση».

Ο καπνός που… σβήνει

Η στροφή πάντως σε προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το τσιγάρο, είναι φανερή. Όχι μόνο γιατί το κάπνισμα τσιγάρου δεν είναι πλέον της… μόδας, αλλά και γιατί όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους καθώς και την… περιθωριοποίηση από τους άλλους. Η «τσιγαρίλα» δεν περνάει πλέον ούτε ως μαγκιά, ούτε ως κάτι που «αρέσει». Και η στροφή σε εναλλακτικές μορφές καπνίσματος φαίνεται κι από ένα ακόμη στοιχείο. Η Παπαστράτος, leader στην αγορά, λέει ότι το 65% των εσόδων της προέρχεται από μη καπνικά προϊόντα.

Οπερ σημαίνει ότι οι καπνιστές εγκαταλείπουν το παραδοσιακό τσιγάρο και τον καπνό και στρέφονται στα γνωστά σε όλους μας ηλεκτρονικά τσιγάρα που είναι και της μόδας.

Η μεγάλη στροφή στην αγορά γραφείων

Χθες η KPMG ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Prodea για τα νέα γραφεία της στο βιοκλιματικό κτίριο «The Wave το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, έχει επιφάνεια 5.500 τ.μ. και η ανακαίνισή του το κάνει εντελώς… πράσινο.

Όμως, η κίνηση αυτή κρύβει και μια γενικότερη τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτων, και δη στο χώρο των γραφείων.

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν βιοκλιματικά κτίρια, «πράσινα» κτίρια που αφενός προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εργασίας και αφετέρου έχουν καλύτερη και οικονομικότερη ενεργειακή απόδοση.

Και δεν είναι μόνο η KPMG ή η Prodea που έχουν αυτή την κατεύθυνση, πολλές εταιρείες το κάνουν, έστω κι αν το μίσθωμα μπορεί να είναι υψηλότερο ή οι επενδύσεις ανακαίνισης που απαιτούνται να είναι μεγαλύτερες.

Αλλωστε, η Prodea έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω του ενός δις σε πράσινα κτίρια. Η ίδια εταιρεία, σε συνεργασία με την Dimand, κάνουν «πράσινο» τον Πύργο του Πειραιά, ενώ η Prodea έχει στο πράσινο χαρτοφυλάκιό της ένα ακόμη γραφειακό συγκρότημα, το Importex στη Λ. Συγγρού, το νέο κτίριο γραφείων της Kaizer Gaming στο Μαρούσι κ.λπ.

Με βιοκλιματική στόχευση είναι και το κτίριο γραφείων που θα φτιάξει η Dimand για λογαριασμό της KPMG, ένα έργο που θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι απλά «μόδα» τα πράσινα κτίρια, αλλά αναγκαιότητα για πολλές επιχειρήσεις.

Τα κτίρια περασμένων δεκαετιών, με τα παράθυρα που δεν άνοιγαν, με απίστευτη σπατάλη για ψύξη και θέρμανση, χωρίς σκιάσεις και καθόλου πράσινο, είναι πλέον αποκρουστικά.

Ο κόσμος αλλάζει και το real estate προσπαθεί να γίνει πιο… πράσινο κι όχι μόνο μπετόν.

Λεωφόρος Συγγρού, η νέα… Κηφισίας

Αλλά η ανακοίνωση του παραπάνω deal έχει και ένα άλλο στοιχείο. Είναι η ενίσχυση της Λεωφόρου Συγγρού, το γεγονός ότι δημιουργείται εκεί ένα ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο, που ανταγωνίζεται τη Λ. Κηφισίας και το Μαρούσι, όπου εκεί πήγαιναν στο παρελθόν οι περισσότερες εταιρείες.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις έχουν πιάσει «πόστο» στη Λ. Συγγρού, από την αρχή της, δηλαδή κοντά στο κέντρο, μέχρι και την παραλία.

Η περιοχή έχει αναβαθμιστεί, το «Νιάρχος» έχει συμβάλλει σε αυτό, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα, κάνουν τον οδικό άξονα ιδιαίτερα ελκυστικό.

Αλλωστε, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν ως τόπο διαμονής τους τα νότια προάστια, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερο για μια εταιρεία να έχει τα γραφεία της στη Λ. Συγγρού.

Ο δρόμος γίνεται ελκυστικός και θα έχει και συνέχεια η τάση αυτή.

Πράσινη και… έξυπνη και η Naval

Και για να δείτε ότι η… πράσινη επέλαση στο real estate είναι καθολική σας θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες Naval Property έκλεισε ακίνητο επί της Λ. Κηφισίας 199 που στο παρελθόν ήταν ιδιοκτησίας της HELLENIQ ENERGY Holdings. Το τίμημα ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ομόλογο που είχε εκδώσει πέρυσι η εταιρεία. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Naval; Να το μετατρέψει σε σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο, έξυπνο κτίριο 6.636 τ.μ.

Αυτό το γυάλινο κτίριο, λοιπόν, θα γίνει πράσινο. Πρόσφατα στελέχη της εταιρείας είπαν ότι δρομολογούνται 4 επενδύσεις, μια ανακατασκευή και τρεις ανεγέρσεις. «Στο τέλος του έτους, θα ξεκινήσουν οι κατασκευές για το κτίριο που δημιουργούμε στο Μαρούσι. Θα υλοποιήσουμε το επενδυτικό πλάνο όπως το έχουμε εκπονήσει, ξεκινάμε νέα επένδυση σε 20.000 τ.μ. και άλλα δύο συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι. Τέσσερις συνολικά νέες επενδύσεις, τρεις ανεγέρσεις και μία ανακατασκευή».

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,2 δισ.ευρώ στα Ταμεία

Αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό οδηγούν ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες στην καθυστέρηση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών αλλά και στην απώλεια των ευνοϊκών ρυθμίσεων οφειλών που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 45,631 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος Ιουνίου ήταν 43,43 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,201 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση για να περιορίσει την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενόψει του δύσκολου χειμώνα, θα προχωρήσει εντός Νοεμβρίου μετά την ψήφιση του μίνι νομοσχεδίου στη Βουλή, στην ενεργοποίηση δυο ρυθμίσεων «ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες. Η πρώτη αφορά την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 δόσεις για όσους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ έχουν χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η δεύτερη τη μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια από 20 που είναι σήμερα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories