Ανακτά σταδιακά τη δυναμική του το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για τον Οκτώβριο, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας πέταξε σχεδόν στα επίπεδα του 2019, μειωμένη κατά μόλις 0,5%, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα ανεβάζει και πάλι ρυθμούς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης των αερομεταφορέων από ΗΠΑ και Καναδά, που αύξησαν έτι περαιτέρω την παρουσία τους στην Αθήνα το 2022, οι έξι νέες αφίξεις αεροπορικών εταιρειών και η επιστροφή συνδέσεων, όπως με Αντίς Αμπέμπα και Σιγκαπούρη, είναι ενδεικτικά της συνταγής ανάκαμψης στις ισχυρές επιδόσεις για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης: PLAY: Πτήσεις από Αθήνα προς Ισλανδία και ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2023

Το πρώτο δεκάμηνο

Αυτό καθρεφτίζεται και στην επιβατική κίνηση κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2022, που έφτασε τους 19,5 εκατ. επιβάτες. Παρέμεινε βεβαίως κατά 12,2% μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, όμως από την έναρξη του καλοκαιριού, μέχρι σήμερα, ανακτά σταδιακά το χαμένο έδαφος περιορίζοντας τις απώλειες κάτω από το 10%.

Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν στο δεκάμηνο κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 6,2%. Χαμηλότερος είναι ο ρυθμός επιστροφής των διεθνών επιβατών, που παρέμειναν στο -14,9%, σε σχέση με το 2019. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, η κίνηση εσωτερικού ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, κατά 4,6%.

Όσον αφορά στις πτήσεις, ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος μήνας, που οι συνολικές πτήσεις ήταν ελαφρώς βελτιωμένες από το 2019, καταγράφοντας 92 περισσότερες πτήσεις. Αθροιστικά, για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 184.495, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 6,2% σε σχέση με το 2019. Οι πτήσεις εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 (+1,8%), ενώ αντίστοιχα οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες κατά 12%.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής που έχει αναπτύξει η Αθήνα ως πύλη εισόδου για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και ως citybreak προορισμός, είναι το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2022 φτάνουν στο 92% των επιπέδων του 2019. Συνολικά αντιστοιχούν σε 9,64 εκατ. διαθέσιμες θέσεις. Οι καθιερωμένες αγορές για την Αθήνα, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος, παραμένουν στην κορυφή.

Πρώτα δείγμα για το 2023

Τα πρώτα δείγματα για το 2023 είναι ήδη θετικά, με καύσιμο τις φετινές εξαιρετικά επιτυχημένες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Ο βρετανικός όμιλος Jet2, μία από τις νέες αφίξεις του 2022, έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει το πρόγραμμα του για τη θερινή σεζόν του 2023. Αντίστοιχα, η επίσης βρετανική low-cost, easy Jet, θα προσθέσει περισσότερες πτήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Χανιά.

Ενδεικτική της εικόνας που ξαναχτίζει ο προορισμός «Αθήνα» είναι και η επανεκκίνηση στα τέλη Οκτωβρίου των πτήσεων τηςWizzAirπου συνδέουν Λούτον και Αθήνα, ενώ από τα μέσα Δεκεμβρίου η αεροπορική εταιρεία θα πετάει από Αθήνα για Τίρανα και Τελ Αβίβ. Την ενίσχυση της παρουσίας του στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως και σε δημοφιλείς προορισμούς, φαίνεται ότι έχει βάλει και η Gulf Air, εθνικός αερομεταφορέας του Μπαχρέιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες