Αναταράξεις εντός της ΝΔ για τις υποκλοπές

Τα νέα ονόματα που φέρεται να παρακολουθούνταν από το παράκεντρο το οποίο χρησιμοποιούσε το Predator προκαλούν ασφαλώς νέο πολιτικό σεισμό. Όπως και οι αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» για το πώς στήθηκε το δίκτυο των παρακολουθήσεων. Όλα αυτά, όμως, είναι αντικείμενο διερεύνησης της Δικαιοσύνης και φυσικά ρόλο θα παίξει και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Πάντως, δύο πράγματα έχει να σας αναφέρει η στήλη, που είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Το πρώτο είναι πως υπάρχει διάχυτη πλέον η εντύπωση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και πολύ σύντομα. Κι ότι θα αλλάξει η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης η οποία μέχρι στιγμής αποδείχθηκε λανθασμένη σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να αποκρυβούν κρίσιμες πληροφορίες με επίκληση του απορρήτου.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ασκούνται πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει αυτή η στάση με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ακόμη και με επίσπευση των εκλογών.

Η δεύτερη πληροφορία που έχουμε είναι ότι στις τάξεις της ΝΔ υπάρχουν κι άλλα κορυφαία στελέχη που διαφοροποιούνται από αυτή τη γραμμή.

Η ξεκάθαρη και εκτός γραμμής παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, χθες, είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνονται παρακολουθήσεις και ότι το σκάνδαλο θα το λύσουν εσωτερικά στην παράταξη, είναι η αρχή. Πληροφορίες λένε ότι κι άλλοι βουλευτές θεωρούν ότι έχει γίνει μεγάλη ζημιά στη ΝΔ και έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται.

Ολοι πήγαιναν στη… γιάφκα του Κολωνακίου

Πέρα των πολιτικών, δημοσιογράφων, επικοινωνιολόγων, ανθρώπων μέσα και γύρω από την κυβέρνηση που φέρεται να παρακολουθούνταν από το «αρπακτικό», υπάρχει και κάποιο παρασκήνιο γύρω από τη λεγόμενη «γιάφκα ΠΑΣΟΚ», το γνωστό μπαρ – εστιατόριο της Μαντζάρου στο Κολωνακι.

Μόνο «γιάφκα ΠΑΣΟΚ» δεν είναι βεβαίως, διότι από εκεί περνούν καθημερινά ηχηρά ονόματα της πολιτικής, και από τη Νέα Δημοκρατία. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα είναι συχνοί θαμώνες, μαζί βεβαίως με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από τον κύκλο του Νίκου Ανδρουλάκη και φυσικά τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος.

Τακτικός θαμώνας και ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και πολλά σημαίνοντα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να παρακολουθείς όλους αυτούς, τις συνομιλίες τους, με ποιους και τι συζητούν κλπ. Χωρίς να χρειάζεται να χακάρεις το τηλέφωνό τους; Βρίσκεις αυτόν που είναι ο συνδετικός κρίκος. Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του πολιτικού αυτού στεκιού, ο Βαγγέλης Πιττερός, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη λίστα που δημοσίευσε το Ντοκουμέντο.

Χακάρεις το τηλέφωνο και μπορείς να ακούς και όσους βρίσκονται κοντά του, μιας και ο ιδιοκτήτης τους γνώριζε όλους και συνομιλούσε με όλους.

Το οξύμωρο ή προκλητικό, αν ισχύουν όλα αυτά; Ότι ο φερόμενος ως «ωτακουστής» κ. Δημητριάδης, βρισκόταν συχνά στο roof garden του εστιατορίου και συνέτρωγε με πολλά γνωστά πολιτικά κι επιχειρηματικά πρόσωπα, καθώς και με δημοσιογράφους. Κάποιοι από τους οποίους ήταν και οι ίδιοι πελάτες στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Η παρέμβαση δύο πρώην πρωθυπουργών

Μπορούν να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις δύο πρώην πρωθυπουργοί; Ενδεχομένως είναι η απάντηση αφού πλέον η υπόθεση των υποκλοπών μεταφέρεται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

«Βράζει» το κόμμα, λένε στελέχη που γνωρίζουν τα «γαλάζια» παρασκήνια, και γι’ αυτό θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα ο δεύτερος σε παρέμβασή του πριν από μερικές εβδομάδες είχε προκαλέσει αναταραχή στη ΝΔ αφού είχε ζητήσει να βγουν όλα στο φως και να μη μείνει τίποτε κρυφό στο όνομα κάποιου απορρήτου.

Ο κ. Καραμανλής, λοιπόν, μετά από εκείνη την ηχηρή παρέμβαση από τα Ανώγεια φέρεται ότι θα παραστεί και στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» με καθοριστικούς σταθμούς της διακυβέρνησης 2004-2009. Η παρουσίαση θα γίνει στη Λάρισα στις 20 Νοεμβρίου, σε μία εβδομάδα δηλαδή, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν ο πρώην πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και αν θα κάνει στείλει ξανά ηχηρά μηνύματα, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Predator.

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς, μας λένε γνωστοί σαμαρικοί φίλοι της στήλης, είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος από τις εξελίξεις που εκθέτουν τη ΝΔ. Και ειδικά από τη στιγμή που και το δικό του όνομα βρέθηκε στη λίστα των παρακολουθούμενων που έχει διαρρεύσει.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του «Ιδρύματος Σαμαρά» και η ομιλία αυτή θα γίνει αφενός έχοντας δώσει το στίγμα του ο κ. Καραμανλής και αφετέρου με τις αποκαλύψεις να είναι όλο και πιο εντυπωσιακές.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ομάδες σαμαρικών και καραμανλικών που περιμένουν «σήμα». Για να δούμε τι θα δούμε αφού όλο και περισσότεροι λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

Στον MSCI η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αλλάζει πίστα… στους χρηματιστηριακούς δείκτες η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Οπως ανακοίνωσε ο MSCI, η εταιρεία εντάσσεται στον Standard Greece και φεύγει από τον Small Cap. Ετσι πια οι ελληνικές μετοχές ανέρχονται σε εννέα που βρίσκονται στον MSCI. Πιο συγκεκριμένα από την 1η Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και φυσικά όπως προαναφέρθηκε και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο δείκτης Standard Greece σχεδιάστηκε από τον αμερικανικό οργανισμό MSCI και μετρά την απόδοση εννέα εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με πιο απλά λόγια οι εταιρείες αυτές μπαίνουν πιο εύκολα στα ραντάρ… μεγάλων επενδυτών.

Προς ναυάγιο της συγχώνευσης Παγκρήτιας με Συνεταιριστική Χανίων;

Κάτι τρέχει με την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Χανίων. Η κομψή διατύπωση που κυκλοφόρησε χθες ότι η Παγκρήτια «επανεξετάζει το σχέδιο συγχώνευσης», μπορεί να κρύβει πολλά, ακόμη και μια κακή κατάληψη.

Οι πληροφορίες που βγαίνουν είναι λίγες, φειδωλές, αλλά είτε πρόκειται για ναυάγιο που θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή είτε γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για κάποιους όρους που δεν γνωρίζουμε.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, σε συνάντηση που έγινε στην Παγκρήτια, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου Αντώνη Βαρθολομαίου και του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest Holdings, του νέου κύριου μετόχου, παρουσία νομικών συμβούλων και στελεχών από το οικονομικό επιτελείο της τράπεζας, ελήφθησαν άλλες αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για τους όρους συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, καθώς διαπιστώθηκαν σημεία που πρέπει να επανεξεταστούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαϊου 2022 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, η οποία ενέκρινε και επικύρωσε με ποσοστό 98,39%, όλες τις μέχρι σήμερα πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της σκοπούμενης συγχώνευσης της Τράπεζας Χανίων με την «Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε.». Εξουσιοδότησε δε το Δ.Σ να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ήθελε απαιτηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης της σκοπούμενης συγχώνευσης.

Εξι μήνες μετά φαίνεται να προκύπτουν νέα δεδομένα που αλλάζουν τους αρχικούς σχεδιασμούς. Ίσως, ο νέος ισχυρός μέτοχος, η εταιρεία των εφοπλιστών κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, να επανεξετάζουν ένα σχέδιο που προωθούσε ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας, Μιχάλης Σάλλας. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις.

Ένα μεγάλο έργο που φέρνει την Πάτρα πιο κοντά

Εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για το σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι η απόφαση για την υλοποίηση της γραμμής της ΕΡΓΟΣΕ από Αίγιο έως το Ρίο. Σε 10 ημέρες θα πέσουν οι υπογραφές και μέχρι το τέλος του 2025 το σύγχρονο τρένο θα φτάσει στην Πάτρα.

Προβλέπεται η κατασκευή τριών σιδηροδρομικών σταθμών,

Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα και Ρίο και η κατασκευή τεσσάρων σιδηροδρομικών στάσεων Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες και Άγιος Βασίλειος.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 174,97 εκατ. ευρώ και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος.

Με το ηλεκτροκίνητο τρένο η απόσταση στον άξονα Αθήνα-Κιάτο-Ρίο θα διανύεται σε λιγότερο από δύο ώρες με ένα intercity express.

Το έργο περιλαμβάνει:

– Κατασκευή 28,8 χλμ διπλής σιδηροδρομικής επιδομής από την είσοδο της Σιδ. Στάσης Ροδοδάφνης Χ.Θ. 193+950 μέχρι μετά το πέρας του υπογείου έργου (Cover and Cut) Ρίου Χ.Θ. 222+750.

-Κατασκευή 4 Σιδηροδρομικών Στάσεων και 3 Σιδηροδρομικών Σταθμών, δύο Κτιρίων Εξυπηρέτησης Η/Μ εγκαταστάσεων Σήραγγας (ΚΕΣ) (εισόδου & εξόδου σήραγγας Παναγοπούλας) με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών και την διαμόρφωση της διασυνδετήριας στοάς Νο 5 της σήραγγας Παναγοπούλας για την στέγαση του Υ/Σ-2.

– Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων εντός της σήραγγας Παναγοπούλας, των κτιρίων εξυπηρέτησής της (ΚΕΣ), των τεχνικών χώρων του Υ/Σ-2 της διασυνδετήριας Νο.5 και του C&C ‘Αγ. Βασιλείου.

-Κατασκευή σύγχρονου συστήματος αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.

– Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA).

Πόσο κοστίζει το καλάθι σε άλλες χώρες

Μπορεί τα νούμερα του πληθωρισμού να δείχνουν ότι υπάρχει αποκλιμάκωση σχεδόν 3 μονάδες, όμως, η ακρίβεια καλπάζει. Και είναι πιο βαριά για τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το δημοσίευμα των «Νέων» του Σαββάτου είναι αποκαλυπτικό. Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται αναμεσά στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ σε επίπεδο τιμών, αυτό δεν αναιρεί τη δυσκολία των ελληνικών νοικοκυριών καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους με λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι.

Μια σύγκριση το αποδεικνύει. Στο ίδιο καλάθι 19 προϊόντων της Numbeo (σε μέσες τιμές), ανάμεσά τους γάλα, τυριά, κρέας, φρούτα, ψωμί κ.τ.λ., ο Ελληνας καλείται να πληρώσει 54,3 ευρω με κατώτατο μισθό τα 755 ευρώ τον μήνα, όταν ο Γερμανός πληρώνει 59,59 ευρώ (με κατώτατο μισθό τα 1.621 ευρώ), ενώ ο Ισπανός με κατώτατο μισθό 1.126 ευρώ για το ίδιο καλάθι πληρώνει 50,87 ευρώ και ο Πορτογάλος με 823 ευρώ κατώτατο μισθό πληρώνει 43,26 ευρώ.

Αν μάλιστα κανείς παρατηρήσει μεμονωμένα τα προϊόντα θα δει και σημαντικές διαφορές. Ενδεικτικά, ενώ η μέση τιμή για ένα λίτρο γάλα είναι στην Ελλάδα στα 1,33 ευρώ, στη Γερμανία είναι στα 0,98 ευρώ, στην Ισπανία στα 0,83 ευρώ, ενώ στη Γαλλία στο 1,03 ευρώ και στην Ολλανδία στο 1,01 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και στο ρύζι όπου η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στο 1,85, στη Γερμανία στο 1,99, στην Ισπανία στο 1,17 και στην Πορτογαλία στο 1,03 ευρώ το κιλό.

Πόσο πληρώνουμε για έναν… καπουτσίνο;

Πόσο κοστίζει ένας καφές σε διάφορες πόλεις; Αυτό είναι το ερώτημα για να δούμε πόσο πληρώνουμε τελικά για την καθημερινή μας απόλαυση. Συγκρίθηκαν, λοιπόν, η Αθήνα, το Μιλάνο, το Παρίσι, το Μόναχο σε ό,τι αφορά το κόστος ενός φλιτζανιού καπουτσίνο

Έτσι, στην Αθήνα ο Ελληνας πληρώνει για να απολαύσει ένα φλιτζάνι καπουτσίνο στην Πλατεία Συντάγματος 3,25 ευρώ, ο Γερμανός με θέα τη Μαρίενπλατς θα πληρώσει 3,40 ευρώ και ο Γάλλος πλάι στον Σηκουάνα 3,59 ευρώ. Αντίθετα, σχεδόν στη μισή τιμή απολαμβάνει τον ίδιο καφέ ο Ιταλός, 1,77 ευρώ στο κέντρο του Μιλάνου πλάι στην Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε II, ο Πορτογάλος στο κέντρο της Λισαβόνας στα 1,88 ευρώ, ενώ ο Ισπανός για ένα φλιτζάνι καπουτσίνο στη Μαδρίτη πληρώνει μόλις 2,15 ευρώ. Οσο για ένα γεύμα δύο ατόμων τριών πιάτων σε μεσαίο εστιατόριο, ο Ελληνας θα πληρώσει 40 ευρώ, όσο και ο Πορτογάλος, ενώ στα 50 ευρώ είναι το κόστος για τον Αυστριακό, τον Γερμανό και τον Ισπανό, στα 60 ευρώ για τον Ιταλό και τον Γάλλο και στα 65 ευρώ για τον Ολλανδό.

Τέλειωσε ο μύθος της ιδιοκατοίκησης

«Αν δεν χτίσεις σπίτι και δεν παντρέψεις παιδί δεν έχεις καταλάβει τι πάει να πει ζωή». Αυτό έλεγαν οι παλιοί θέλοντας να δείξουν τη σημασία της ιδιόκτητης κατοικίας και των βασάνων που περνούσαν για να έχουν ένα δικό τους κεραμίδι.

Πριν από 20 χρόνια περίπου, εκεί γύρω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην έκρηξη των στεγαστικών δανείων και της κτηματαγοράς, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ήταν από τα υψηλότερα του κόσμου, έφτανε το 85%. Όμως, πλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει περίπου στο 73%, έχουν χαθεί δηλαδή 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα χρόνια των μνημονίων και της βαθιάς κρίσης η ιδιοκατοίκηση είχε υποχωρήσει σημαντικά λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, το 2014 έφτασε στο 74% και το 2015 ήταν 75,1%, με αρνητικές διακυμάνσεις την επόμενη τριετία (2016,2017,2018), ενώ το 2019 αυξήθηκε στο 75,4%.

Φτάσαμε πλέον, και σπάσαμε το αρνητικό ρεκόρ φέτος, παρ’ όλο ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη κρίση.

Οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Αρχικά υπάρχει μεγάλη αύξηση των πλειστηριασμών. Ιδιοκτήτες δηλαδή χάνουν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει την εποχή της μεγάλης αφθονίας.

Επίσης, πολλοί επιλέγουν να βάλουν τα σπίτια τους σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories