Συνεχίζει δυναμικά το επενδυτικό της πλάνο η Prodea Investments, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με νέους γραφειακούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνει μπετά» – κυριολεκτικά και μεταφορικά – τον οικιστικό τομέα, τον έκτο πυλώνα των δραστηριοτήτων της στον οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα επενδύσει 200 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας.

Η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, πριν ένα μήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2022, ολοκλήρωσε την απόκτηση δύο πλήρως μισθωμένων ακινήτων γραφείων στο κέντρο της Αθήνας συνολικής επιφάνειας περίπου 9 χιλ. τ.μ., σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για το φετινό 9μηνο.

Διαβάστε επίσης: Prodea: Το ντεμπούτο στα οικιστικά, το placement, τα ξενοδοχεία και τα logistics

Το τίμημα για την απόκτηση των ακινήτων ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία τους κατά την ημερομηνία της απόκτησης, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, ανερχόταν σε 47,871 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι τα δύο κτίρια γραφείων

Τα νέα αποκτήματα της Prodea, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αφορούν τα δύο εμβληματικά κτίρια που μισθώνει το υπουργείο Τουρισμού στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, στους αριθμούς 12 και 14, σε σημείο εξαιρετικής προβολής, ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο Μέγαρο και απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος.

Παλαιότερα εκεί στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της κρατικής επενδυτικής τράπεζας ΕΤΕΒΑ, ενώ ιδιοκτήτρια των δύο επταώροφων κτιρίων επί της Λ. Αμαλίας μέχρι το 2006 ήταν η Εθνική Τράπεζα.

Τότε τα ακίνητα πουλήθηκαν μετά από διαγωνισμό στον οποίο διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους εφοπλιστικά κεφάλαια, τράπεζες και επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων, καθώς και το Ίδρυμα Ωνάση.

Η τιμή εκκίνησης είχε ορισθεί στα 37 εκατ. ευρώ, αλλά κατέληξαν στο Ίδρυμα Ωνάση έναντι 42 εκατ., τίμημα που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα τότε δεδομένα της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων της Αθήνας.

Από τα τέλη του 2008 το κτίριο στον αριθμό 12 μισθώθηκε στο υπουργείο Τουρισμού μέσω της ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ (είναι αντιπρόσωπος του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στην Ελλάδα, λειτουργεί το πολιτιστικό κέντρο «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση» και δραστηριοποιείται στον χώρο των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία).

Στις αρχές του φετινού χρόνου η εταιρεία Onar City Properties, η οποία από το 2019 απορρόφησε τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας της ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ, σύναψε νέα σύμβαση μίσθωσης με το υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με τα δύο επενδυτικά ακίνητα, διάρκειας 12 ετών. Το μηνιαίο μίσθωμα συμφωνήθηκε στο ποσό 110.000 ευρώ για το ακίνητο στη Λ. Αμαλίας 12, ενώ για εκείνο στον αριθμό 14, στα 90.000 ευρώ.

Νέα εταιρεία στα οικιστικά ακίνητα

Η Prodea, που ήδη εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει την επιλεκτική τοποθέτησή της και στον τομέα της ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων με σκοπό τη δημιουργία ποιοτικού οικιστικού προϊόντος προς πώληση και ενοικίαση, προχώρησε στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Σύγχρονο Κατοικείν, με μετοχικό κεφάλαιο 500 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία. σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει στην απόκτηση οικοπέδων για ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων προς πώληση σε περιοχές των βορείων προαστίων.

Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ διαθέτει 10 οικιστικά οικόπεδα σε περιοχές όπως το Ελληνικό, η Νέα Ερυθραία, η Πολιτεία, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και η Κυψέλη, και ένα υφιστάμενο, πλήρως μισθωμένο κτήριο κατοικιών στην Καλλιθέα.

Πώληση των «πράσινων» γραφείων στη Συγγρού

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε και η πώληση των «πράσινων» γραφείων που είχε στην ιδιοκτησία της η Prodea και τα οποία είχε αναπτύξει η Dimand, στη λεωφόρο Συγγρού. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 36,363 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη νέα έδρα της Generali. Για το ακίνητο υπήρχε δεσμευτικό προσύμφωνο ήδη από τα μέσα του 2021.

Επιπλέον η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση ενός ακινήτου της στη Θεσσαλονίκη. Το τίμημα για την πώληση ανήλθε σε 2,2 εκατ. ενώ η λογιστική του αξία ανερχόταν σε 1,392 εκατ. ευρώ. Για το εν λόγω ακίνητο εξεταζόταν το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί μέσω ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων, ωστόσο κρίθηκε πιο συμφέρουσα η πώληση.

Τέλος, εντός του Νοεμβρίου η Prodea προχώρησε στη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων, ενός επταετούς ύψους 25 εκατ. ευρώ με τη Eurobank κι ενός εξαετούς επίσης 25 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.