Εως 30 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση 197.409 εργαζόμενοι μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι.

Η μέση δόση διαμορφώνεται στα 120 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Οφειλές ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η αύξηση από 12 σε 24 έως και 48 δόσεις

Χρεωστικά 197.409

Η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε και δείχνει χρεωστικά «ραβασάκια» για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87 ευρώ. Το μέσο οφειλόμενο ποσό είναι 718 ευρώ ανά ασφαλισμένο, που θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση, που φτάνει μεσοσταθμικά στα 120 ευρώ, πρέπει να πληρωθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, καθώς δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Τα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ για την παράλληλη απασχόληση αναρτήθηκαν ήδη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών». Η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Προσοχή, τα ραβασάκια αφορούν το 2021 και εστάλησαν τώρα διότι υπήρξε καθυστέρηση στην εκκαθάρισή τους. Συνεπώς, εργαζόμενος σήμερα που είχε παράλληλη απασχόληση το 2021 και τώρα έχει διακόψει τη συνεργασία του μπορεί να βρεθεί με ξαφνικές υποχρεώσεις έναντι του ΕΦΚΑ.

Το κλειδί για την υποχρέωση είναι να υπήρχε παράλληλη απασχόληση το 2021 και ο μισθός του 2021 να ήταν κάτω από τα 930 ευρώ, ώστε να μην καλύπτεται το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση. Για όσους καλύπτουν την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 252 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Αντίθετα, όποιος, ως μισθωτός, το 2021 πλήρωνε μηνιαίως μόνος ή μαζί με τον εργοδότη του κάτω από 252 ευρώ/μήνα θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τη μισθωτή απασχόληση και των 252 ευρώ/μήνα.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax