Αναδίπλωση αναφορικά με το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός φέρεται να επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς έχουν αρχίσει να αναδύονται φόβοι ότι θα παραμείνει υψηλότερα του επίσημου στόχου της στο 2% και το 2025. Αυτό αναφέρει το Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στους κύκλους της Φρανκφούρτης κι ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση του έτους για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Με τα τωρινά δεδομένα η ΕΚΤ αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή (οι οποίες το Νοέμβριο έτρεξαν με ρυθμό 10% από 10,6% τον Οκτώβριο) καταναλωτή θα επιβραδυνθούν και κάπου μέσα στο 2024 θα υποχωρήσουν στον στόχο του 2%.

Σε περίπτωση που αύριο μετά το πέρας της συνεδρίασης υπάρξει νέα καθοδήγηση αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Η αγορά «ποντάρει» σε πληθωρισμό και ύφεση

Σύμφωνα με την πηγή η οποία μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας καθώς ακόμη οι προβλέψεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα του 2% το 2024 και ελαφρώς υψηλότερα του επιπέδου αυτού και το 2025.

Οι νέες αυτές εκτιμήσεις είναι υψηλότερες από αυτές που αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι αναμένουν οι τιμές καταναλωτή να τρέξουν με ρυθμό 6% το 2023, 2,3% το 2024 και 1,9% το 2025.

Στην αυριανή της ανακοίνωση η ΕΚΤ πέραν των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική (οι χρηματαγορές προεξοφλούν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης διαμορφώνοντας αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 2%), θα δημοσιοποιήσει και τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις αυτές χρησιμεύουν ως οδηγός από τους επενδυτικούς κύκλους για το πώς θα κινηθούν οι επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις.

Διαβάστε επίσης – Επιτόκια και πληθωρισμός: Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ σπανίως αποδεικνύονται ακριβείς, αλλά χρησιμοποιούνται από την τράπεζα ως ένα στοιχείο για τη λήψη αποφάσεων, καθώς ο στόχος της για τον πληθωρισμό αφορά έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ιδιαίτερα μεταξύ των «γερακιών» που τάσσονται υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων, εξέφρασαν πρόσφατα επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της και ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στα στοιχεία για τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Στο μεταξύ η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον και για άλλο ένα θέμα κι αυτό έχει να κάνει με τα ομόλογα που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της (ύψους 5 τρισ. ευρώ) και ωριμάζουν στα τέλη του 2023. Το συνολικό ποσό των ομολόγων αυτών που λήγουν ανέρχεται στα 175 δισ. ευρώ κι όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως οι αξιωματούχοι της έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση όπου η ΕΚΤ δεν θα επανεπενδύει τα ομόλογα που διακρατεί μετά τη λήξη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή