Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στον τελευταίο μήνα για το 2022, μια ένδειξη ότι η δυνητική ύφεση που αναμένεται θα είναι ήπια. Την ίδια ώρα οι τιμές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, ο Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών τον τρέχοντα μήνα ανέβηκε στις 48,8 μονάδες από 47,8 το Νοέμβριο, ένα υψηλό τετραμήνου και υψηλότερα των εκτιμήσεων για τιμή στις 48 μονάδες.

Διαβάστε επίσης – Ευρωζώνη: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα πρώτα lockdown η μεταποιητική δραστηριότητα τον Οκτώβριο

Μπορεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη να ανακάμπτει, ωστόσο για έκτο διαδοχικό μήνα παραμένει υπό των 50 μονάδων, το όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας και συνιστά το μεγαλύτερο διάστημα από τον Ιούνιο του 2013.

Ο υποδείκτης που μετρά τη δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης επίσης σημείωσε άνοδο στις 47,8 μονάδες από 47,1 το Νοέμβριο, υψηλότερα των 47,1 μονάδων των εκτιμήσεων.

Ανοδικά κινήθηκε και ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφούμενος στις 49,1 μονάδες, από 48,5 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα κι έναντι προσδοκιών για 48,5 μονάδες.

«Ενώ η επέκταση της συρρίκνωσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο υποδεικνύει μια ισχυρή πιθανότητα ύφεσης, η έρευνα επίσης καταδεικνύει ότι όποια ύφεση θα είναι ηπιότερη από ότι προβλεπόταν λίγους μήνες νωρίτερα», δήλωςσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη S&P Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή