Δεν υπάρχει έκθεση οίκου αξιολόγησης, διεθνούς τράπεζας, μεγάλου υπερεθνικού οργανισμού, της ίδιας της Κομισιόν και της Τράπεζας της Ελλάδας που να μην αναφέρεται στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε έναν ειδικά τομέα, στον τομέα της Δικαιοσύνης. Το θέμα έχει συνδεθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, ακόμα και με την ίδια την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παλαιότερα αποτελούσε μόνιμο προαπαιτούμενο και των τριών μνημονίων. Θα περίμενε κανείς ότι και χωρίς όλη αυτή την πίεση ο εκσυγχρονισμός και η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Θα ήταν το πρώτο μέλημα των κυβερνήσεων.
Στην οικονομία, οι επενδυτές το πρώτο που κοιτάζουν σε μια χώρα που σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα λεφτά τους είναι η εφαρμογή του rule of law (Κανόνες Δικαίου). Η σημερινή κυβέρνηση η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, έδωσε έμφαση στον δικαστικό απεγκλωβισμό επενδυτικών υποθέσεων. Τα κατάφερε. Αλλά μόνο σε αυτόν τον τομέα και όχι για μεγάλο διάστημα. Το πρόβλημα παραμένει και γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο.
Η πρόσφατη «ντροπή» της δημοκρατίας μας, λόγω της έλλειψης μεταρρύθμισης στον τομέα, είναι η υπόθεση Folli Follie. Οι δικηγόροι, λέει, απέχουν από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου δικάζονται αδικήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης για λόγους νομικών διαφωνιών! Οι λειτουργοί του νόμου διαφωνούν με τον νόμο και κερδίζουν! Νομοθετική εξουσία στην πράξη. Η δίκη που είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο, για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο της χώρας, συνεδρίασε μόλις 22 φορές γιατί οι δικηγόροι δεν πήγαιναν στη δουλειά τους. Χωρίς καμία κύρωση. Το μόνο «εργαλείο» που είχε η πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν να τους καταγγείλει. «Βρισκόμαστε σε ομηρία» έγραψε, καθώς οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν δίνουν άδεια στους δικηγόρους να συμμετάσχουν στις δίκες, αν δεν αλλάξει ο νόμος! Η δίκη ακυρώθηκε. Τα περισσότερα αδικήματα πάνε για παραγραφή.
Ολα αυτά για ένα σκάνδαλο, που έσκασε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια δεν αποκαλύφθηκε από τις τότε ελληνικές διωκτικές αρχές. Η αποκάλυψη έγινε από ένα επενδυτικό fund και έδειξε, σύμφωνα με τη δικογραφία, σωρεία ψευδών οικονομικών στοιχείων που παρείχε για πολλά χρόνια η εταιρεία εξαπατώντας χιλιάδες επενδυτές, Ελληνες και ξένους. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα στοιχεία του σκανδάλου αποκαλύφθηκαν με οπτικό υλικό τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2018 και μέχρι την Τετάρτη η μετοχή διαπραγματεύονταν κανονικά. Οι μέτοχοι συνέχιζαν να χάνουν λεφτά και ουδείς ασχολούνταν. Αργότερα προέκυψαν πιέσεις των τότε κυβερνητικών στελεχών προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, υπόθεση που επίσης βρίσκεται στη δικαιοσύνη.
Αφού όλα έγιναν με καθυστέρηση ή δεν έγιναν από τις ελληνικές αρχές, υπήρχε τουλάχιστον η ελπίδα ότι η ομαλή και ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης θα αποτελούσε ένα στοίχημα για την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Ετσι για την καλή επενδυτική εικόνα της χώρας. Εις μάτην. Τεσσεράμισι χρόνια μετά τη αποκάλυψη του σκανδάλου δίκη δεν υπάρχει. Μπορεί λέει να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Και πάλι καλά να λέμε. Γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Αναζητώντας τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις εκκρεμείς υποθέσεις προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων που αφορούν αυτοκίνητα (τρακαρίσματα) ήταν 1.929 μέρες, πάνω δηλαδή από 5 χρόνια αναμονής…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται