«Θα καταλάβει τους δρόμους» το πανίσχυρο συνδικάτο UGTT της Τυνησίας πραγματοποιώντας σύντομα μαζικές διαδηλώσεις για να δείξει την αντίθεσή του στον προϋπολογισμό λιτότητας του επόμενου έτους.

Το συνδικάτο, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη, έχει αποδειχθεί ικανό να παραλύει την οικονομία με απεργίες. Κατά καιρούς έχει υποστηρίξει τον Σαΐντ αφότου κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, αλλά σε άλλες περιπτώσεις έχει εκφράσει την αντίθεσή του.

Τυνησία: Ο πρόεδρος Σάγεντ ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής με το στρατό

«Γιατί αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Δεν την αποδεχόμαστε… θα καταλάβουμε τους δρόμους για να υπερασπιστούμε τις επιλογές μας και τα συμφέροντα του λαού», δήλωσε ο Noureddine Taboubi, επικεφαλής του UGTT.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της Τυνησίας για το 2023 προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,2% το επόμενο έτος από το προβλεπόμενο 7,7% φέτος, λόγω των αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την τελική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πακέτο διάσωσης.

Η Τυνησία θα αυξήσει τους φόρους σε διάφορα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, των μηχανικών και των λογιστών, από 13% σε 19%. Ο Taboubi δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι «μια κυβέρνηση που εισπράττει φόρους… ο νόμος για τα οικονομικά αυξάνει τα δεινά των Τυνήσιων».

Κατά τη διάρκεια του 2023, το οποίο ο υπουργός Οικονομίας Σαμίρ Σαΐντ δήλωσε ότι θα είναι ένα «πολύ δύσκολο έτος», η κυβέρνηση θα μειώσει επίσης τις δαπάνες των επιδοτήσεων κατά 26,4%, κυρίως στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές του πόσιμου νερού και αναμένεται να προχωρήσει σε συχνές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων το επόμενο έτος για να μειώσει το αυξανόμενο ενεργειακό έλλειμμα.

Το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ

Η Τυνησία κατέληξε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των επιδοτήσεων για τρόφιμα και ενέργεια και της αναμόρφωσης των δημόσιων επιχειρήσεων. Στόχος της είναι να καταλήξει σε τελική συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο προϋπολογισμός του 2023 έδειξε ότι το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα θα μειωθεί από 15,1% το 2022 σε 14% το επόμενο έτος, μια βασική μεταρρύθμιση που απαιτεί το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή