Η Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια το 2023, εάν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, όπως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι περιορισμοί στις εισαγωγές, έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, δήλωσε ο υποδιοικητής Alexei Zabotkin σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RBC.

Η τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 7,5% κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά άλλαξε ελαφρώς τη ρητορική της αναγνωρίζοντας την αύξηση των κινδύνων που μπορούν να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικούλόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς στις συναλλαγές ξένου συναλλάγματος

«Είναι ξεκάθαρο ότι αν (η αύξηση των επιτοκίων) είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 4% έως το 2024, τότε θα προχωρήσουμε σ’ αυτή την απόφαση» εξηγεί ο υποδιοικητής.

Επεσήμανε ως κινδύνους τις υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες, τη στενότητα στην αγορά εργασίας, τους υλικοτεχνικούς περιορισμούς, την υψηλότερη από την προγραμματισμένη πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και την επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών. «Μαζί, πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο μπουκέτο φιλοπληθωριστικών παραγόντων» επισημαίνει και συνεχίζει «Η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων θα υπαγορευτεί από (αυτούς τους παράγοντες), σε όποιο συνδυασμό και σε όποιο όγκο θα πραγματοποιηθούν τελικά το 2023».

Ο Zabotkin στη συνέντευξή του τόνισε ότι η διαρθρωτική αλλαγή που υφίσταται η ρωσική οικονομία είναι μια διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από μια τυπική κυκλική ύφεση. «Εάν η οικονομία αναπτυχθεί κοντά στο ανώτερο εύρος της βασικής μας πρόβλεψης του Οκτωβρίου, τότε θα επιστρέψουμε στο επίπεδο του 2021 κάπου το 2025»

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters η κεντρική τράπεζα θα έχει περιορισμένα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων το 2023, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή