Μία ακόμα πιο δύσκολη χρονιά, συγκριτικά με το 2022, για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αναμένουν οι αναλυτές το 2023.

Το 2022 ήταν μια πρόκληση για τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, καθώς οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού δυσκόλεψαν την παραγωγή αρκετών οχημάτων για την κάλυψη της ζήτησης.

FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απομακρύνονται από την Κίνα – Φόβοι για αύξηση του κόστους

Πτώση της ζήτησης

«Υπάρχει αυξανόμενη πτώση της ζήτησης στον κλάδο, δεδομένου του πληθωρισμού, των επιτοκίων και του ενεργειακού κόστους », έγραψε ο αναλυτής της Bernstein, Daniel Roeska, σε σημείωμα για επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Καθώς η παραγωγή οχημάτων ανεβαίνει και πάλι, ο Roeska ανέφερε ότι οι αγορές στις αρχές του επόμενου έτους θα αναζητήσουν να καταλάβουν πού, πότε και πόσο πόνο θα νιώσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αύξηση πωλήσεων

Η πανδημία διατάραξε την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν κατά πολύ την παραγωγή. Η έλλειψη νέων αυτοκινήτων, φορτηγών και SUV σήμαινε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι έμποροι απαίτησαν – και έλαβαν – πολύ υψηλότερες τιμές για τα οχήματα που ήταν σε θέση να παραδώσουν.

«Η προσφορά νέων οχημάτων επιτέλους βελτιώνεται, αλλά η βιομηχανία «μάχεται» με ένα πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης και αυτό δεν προοιωνίζεται καλό για τα έσοδα και τα κέρδη το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Cox, Jonathan Smoke.

Η Cox Automotive προβλέπει πωλήσεις νέων οχημάτων στις ΗΠΑ ύψους 14,1 εκατομμυρίων το 2023, κάτι που ο Charlie Chesbrough, ανώτερος οικονομολόγος της Cox και ανώτερος διευθυντής βιομηχανικών γνώσεων, χαρακτήρισε «χλιαρά αισιόδοξο».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι φετινές πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε περίπου 13,7 εκατομμύρια. Το 2021 οι αμερικανικές πωλήσεις ήταν 15,1 εκατομμύρια και το 2020 14,6 εκατομμύρια.

Η S&P Global Mobility αναμένει ότι οι πωλήσεις νέων οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα φθάσουν σχεδόν τα 83,6 εκατομμύρια μονάδες το 2023, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στις ΗΠΑ, η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 7%, σε περίπου 14,8 εκατομμύρια μονάδες το 2023.

Κινδυνεύουν τα κέρδη

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι φόβοι ύφεσης θα οδηγήσουν σε μια προσεκτική επαναφορά της αγοράς. Οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν αποσυρθεί και η ανάκαμψη προς τα προ της πανδημίας επίπεδα ζήτησης οχημάτων μοιάζει δύσκολη υπόθεση. Τα αποθέματα και τα φορολογικά κίνητρα θα αποτελέσουν βασικά βαρόμετρα για τη μέτρηση της πιθανής καταστροφής της ζήτησης», δήλωσε ο Chris Hopson, διευθυντής προβλέψεων πωλήσεων ελαφρών οχημάτων στη Βόρεια Αμερική της S&P Global Mobility.

Τα υψηλότερα επιτόκια, οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση και τα υπερβολικά αποθέματα πιθανότατα θα αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές και να εγκαταλείψουν τα κέρδη τους για να προσελκύσουν πιθανούς αγοραστές.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και ενδεχομένως για τους μετόχους τους θα είναι πολύ υψηλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως