
Σε εγρήγορση βρίσκεται η αγορά του χρυσού παγκοσμίως, εξαιτίας της εκτίμησης για ύφεση την επόμενη χρονιά, αλλά και λόγω της συνέχισης του πολέμου και των περιορισμών που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι κεντρικές τράπεζες συλλέγουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, με τους αναλυτές να εντοπίζουν ως βασικούς αγοράστές την Κίνα και τη Ρωσία, ως ένδειξη ότι ορισμένα κράτη επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακρυά από το δολάριο.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει ξεπεράσει κάθε άλλ ετήσια ποσότητα κατά τα τελευταία 55 χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι εκτιμήσεις του περασμένου μήνα είναι επίσης πολύ μεγαλύτερες από τα επίσημα αναφερόμενα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, πυροδοτώντας εικασίες στον κλάδο σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών αλλά και τα κίνητρά τους.
Χρυσός: Η πρόβλεψη για 4.000 δολ. με φόντο πληθωρισμό και κίνδυνο ύφεσης
Η κατεύθυνση των κεντρικών τραπεζών προς τον χρυσό υποδηλώνει ότι το γεωπολιτικό σκηνικό κινείται σε ένα περιβάλλον δυσπιστίας, αμφιβολίας και αβεβαιότητας, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν τα αποθέματα δολαρίου της Ρωσίας, δήλωσε ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας της BullionVault, η οποία δραστηριοποιείται αγορά χρυσού.
Τι συνέβη το 1967
Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το επίπεδο αγοράς σηματοδότησε μια ιστορική καμπή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Το 1967, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιους όγκους χρυσού από τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της τιμής και κατάρρευση των αποθεμάτων χρυσού του Λονδίνου. Αυτό επιτάχυνε την τελική κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods που συνέδεσε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ με το πολύτιμο μέταλλο.
Τον περασμένο μήνα, η WCG υπολόγισε ότι τα επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν αγοράσει 673 τόνους. Και μόνο το τρίτο τρίμηνο οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σχεδόν 400 τόνους χρυσού, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν τα τριμηνιαία αρχεία το 2000.
Οι συντηρητικές εκτιμήσεις της WGC ξεπερνούν τις αναφερόμενες αγορές προς το ΔΝΤ και από μεμονωμένες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανέρχονται σε 333 τόνους το εννεάμηνο του 2022.
Οι τιμές, οι κυρώσεις και τα κράτη εκτός Δύσης
Επισήμως, «πρωταθλήτρια» στην αγορά χρυσού αναδείχθηκε η Τουρκία κατά το τρίτο τρίμηνο με 31 τόνους, ανεβάζοντας τον χρυσό στο 29% περίπου των συνολικών αποθεμάτων της. Ακολούθησε το Ουζμπεκιστάν με 26 τόνους, ενώ τον Ιούλιο το Κατάρ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μηνιαία απόκτηση που έχει καταγραφεί από το 1967.
Ο Nicky Shiels, αναλυτής στην MKS PAMP, μια εταιρεία εμπορίας πολύτιμων μετάλλων, ανέφερε ότι οι τιμές του χρυσού θα είχαν κορυφωθεί περίπου στα 75 δολάρια χαμηλότερα τον Νοέμβριο εάν η PBoC (People’s Bank of China) είχε αγοράσει μόνο 32 τόνους. Οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύτηκαν έως και 1.787 δολάρια η ουγγιά τον Νοέμβριο και έκτοτε έχουν ανέβει πάνω από τα 1.800 δολάρια.
Για τη Ρωσία, οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού – τη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα – αλλά στις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Παράγει περίπου 300 τόνους κάθε χρόνο, αλλά έχει εγχώρια αγορά μόνο για 50 τόνους, σύμφωνα με την MKS PAMP.
Ταυτόχρονα, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν παγώσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας μέσω κυρώσεων, κάτι που ο Shiels λέει ότι έχει ωθήσει τα κράτη εκτός της Δύσης να αναρωτηθούν: «Πρέπει να εκτεθιμένοι σε τόσα πολλά δολάρια όταν οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις μπορούν να τα κατάσχουν οποτεδήποτε;»


Latest News

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο