Την Πέμπτη στις 22 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η μεγάλη φορολοταρία, όπου 12 τυχεροί κληρώθηκαν και κέρδισαν από 100.000 ευρώ ο καθένας, ενώ αρκετοί ακόμη κέρδισαν από 1.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό στην όλη διαδικασία ήταν ο αριθμός των λαχνών. Μολονότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το σύνολο των λαχνών που μπήκαν στην ηλεκτρονική κληρωτίδα, από τα αποτελέσματα της κλήρωσης και των κερδισμένων λαχνών προκύπτει για παράδειγμα ότι ένας που κέρδισε είχε τον αριθμό 205.936.352.882.

Ο κάθε λαχνός αντιστοιχεί σε συναλλαγή 1 ευρώ που έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής (κάρτα ή e-banking) και αν το το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα. Κατά συνέπεια ο συγκεκριμένος λαχνός κληρώθηκε από ένα «καλάθι» πραγματικών συναλλαγών που που μπορεί να κυμαίνονται από 50 έως 100 δισ. ευρώ ή και παραπάνω.

Από τον πρόχειρο αυτό υπολογισμό αναδεικνύεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Έλληνες έχουν εξοικειωθεί με το πλαστικό χρήμα και πληρώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής. Τι σημαίνει όμως αυτό για την εφορία; Ξεκάθαρα μείωση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε σ΄ αυτό στοχεύει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το καθήκοντά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Η φορολοταρία είναι ένα από τα ισχυρά κίνητρα που έχουν οι πολίτες να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα ελπίζοντας κάθε μήνα ότι μπορεί να κληρωθούν και να εισπράξουν από 1.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ στο τέλος της χρονιάς μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στους 12 υπερτυχερούς και να κερδίσουν 100.000 ευρώ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη έχουν κερδίσει, καθώς κάθε μήνα αναδεικνύονται 556 τυχεροί λαχνοί ως εξής: 1 που κερδίζει 50.000 ευρώ, 5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ, 50 που κερδίζουν 5.000 ευρώ, 500 που κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
  • έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.

Όμως το κράτος από αυτή τη διαδικασία κερδίζει πολλά περισσότερα από αυτά που μοιράζει – και ευτυχώς θα προσθέσω – καθώς όταν κάποιος πληρώνει με κάρτα, αυτόματα η συναλλαγή του καταγράφεται στα μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αν η επιχείρηση που λάβει τη συγκεκριμένη πληρωμή δεν εκδώσει την αντίστοιχη απόδειξη τότε είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εντοπιστεί από τις συνεχείς διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και σχεδόν στο σύνολό τους όταν πληρώνονται για τα προϊόντα που πουλάνε ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν με πλαστικό χρήμα αυτόματα εκδίδουν την αντίστοιχη απόδειξη. Από την απόδειξη αυτή το κράτος θα εισπράξει φόρο εισοδήματος και φυσικά τον ΦΠΑ. Το τερπνόν μετά του ωφέλιμου και για τον πολίτη αλλά και για το κράτος!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion