Έκκληση για περισσότερη προσπάθεια και ενότητα απηύθυνε το Σάββατο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Κίνα εισέρχεται σε μια «νέα φάση» ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της covid-19.

Επρόκειτο για να πρώτα δημόσια σχόλια του Κινέζου προέδρου μετά την στροφή 180 μοιρών της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, ως απόρροια των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου ενάντια στα αυστηρούς περιορισμούς που βρίσκονταν σε ισχύ επί σχεδόν τρία χρόνια.

Κίνα: Τα σενάρια για την έκβαση της νέας «μάχης» με τον κορωνοϊό – Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

«Εξακολουθεί να είναι περίοδος αγώνα»

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα για τον εορτασμό του νέου έτους, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα ξεπέρασε πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά του COVID και ότι οι πολιτικές της «βελτιστοποιούνται» όταν το απαιτεί η κατάσταση και ο χρόνος.

«Από το ξέσπασμα της επιδημίας … η πλειοψηφία των στελεχών και των μαζών, ιδίως το ιατρικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι της βάσης αψήφησαν τις δυσκολίες και επέμειναν με θάρρος», δήλωσε ο Σι.

«Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση. Εξακολουθεί να είναι μια περίοδος αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά και η αυγή είναι μπροστά. Ας εργαστούμε σκληρότερα, επιμονή σημαίνει νίκη και ενότητα σημαίνει νίκη», είπε.

Η πανδημία σαρώνει την Κίνα

Το κύμα των νέων λοιμώξεων έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών σε όλη τη χώρα, με τις ουρές των νεκροφόρων έξω από τα κρεματόρια να τροφοδοτούν την ανησυχία της κοινής γνώμης.

Η Κίνα, μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ανέφερε έναν νέο θάνατο από COVID για την Παρασκευή, τον ίδιο με την προηγούμενη ημέρα – αριθμοί που δεν αντιστοιχούν στην εμπειρία άλλων χωρών μετά την επανέναρξη της κοινωνικής ζωής.

Η εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν πιθανότατα κάθε μέρα από COVID. Οι αθροιστικοί θάνατοι στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου έχουν πιθανότατα φτάσει τις 100.000, ενώ οι λοιμώξεις ανέρχονται σε 18,6 εκατομμύρια, ανέφερε.

Ο Zhang Wenhong, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στην εφημερίδα People’s Daily σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι η Σαγκάη είχε φτάσει στο αποκορύφωμα των λοιμώξεων στις 22 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια κρούσματα.

Είπε ότι οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι περίπου 50.000 άνθρωποι στην πόλη των 25 εκατομμυρίων θα πρέπει να νοσηλευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους