Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου έζησαν τη χειρότερη χρονιά τους, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές και τη συγκέντρωση κεφαλαίων από το 2016, καθώς τα αυξημένα επιτόκια και η οικονομικές προοπτικές «παγώνουν» τον κλάδο.

Οι 100 μεγαλύτερες τράπεζες σε έσοδα κέρδισαν 77,1 δισεκατομμύρια δολάρια από συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2022, καταγράφοντας πτώση 38% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την BCG Expand Research στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνολικές συναλλαγές παγκοσμίως, μειώθηκαν περίπου στο ένα τρίτο και συγκεκριμένα στα 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κατέβασε ταχύτητα η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

«Με τον πληθωρισμό που έχουμε αυτή τη στιγμή, το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Jordan Galhardo-Burnett, επικεφαλής εκδόσεων και πληροφοριών στην Expand Research. Οι τράπεζες ενδέχεται να επικεντρωθούν σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο ομολόγων και τα εμπορεύματα που είχαν καλή απόδοση το 2022, είπε ο ίδιος.

Τα δεδομένα της BCG περιλαμβάνουν εταιρείες όπως η Goldman Sachs, η Citigroup, η JPMorgan και η Morgan Stanley. Η Goldman Sachs πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 982 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσό για οποιαδήποτε τράπεζα στα στοιχεία του Bloomberg. Αυτό ήταν περίπου ένα τέταρτο λιγότερο από τις συναλλαγές της αμερικανικής τράπεζας για το 2021. Η JPMorgan ήρθε δεύτερη με deal 733 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πτώση μεγαλύτερη από το ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δύσκολες συνθήκες

Οι αμερικανικές τράπεζες, έχουν ήδη επισημάνει ότι οι δύσκολες συνθήκες επηρεάζουν την απόδοσή τους. Τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 57%, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε στη Citigroup και στην JPMorgan.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τραπεζίτες που συμβουλεύουν για συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι πιθανό να δουν τα μπόνους τους να μειώνονται έως και 20%.

Η περσινή χρονιά ήταν «σαν να σταμάτησε το πάρτι και να ξεκίνησε το hangover» για τις επενδυτικές τράπεζες, με τις κυβερνήσεις να σταματούν την υποστήριξη που παρείχαν λόγω πανδημίας και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ίδιες οι τράπεζες αναμένουν ότι η επενδυτική τραπεζική θα ανακάμψει από τα μέσα του 2023 και μια σφιχτή αγορά εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν απολύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές