Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν υπουργό Οικονομικών (Ishaq) Dar στο περιθώριο της διάσκεψης στη Γενεύη που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου, για να συζητήσουν τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα διάσωσης και την «πορεία προς τα εμπρός», όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Ο δανειστής δεν έχει ακόμη εγκρίνει την αποδέσμευση του 1,1 δισ. δολαρίων που αρχικά επρόκειτο να εκταμιευθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα το Πακιστάν να έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να καλύψει μόνο τις εισαγωγές ενός μήνα.

Πακιστάν: Τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια το κόστος των καταστροφών από τις πλημμύρες

H διάσκεψη της Γενεύης

Η διάσκεψη στη Γενεύη, την οποία συνδιοργανώνουν ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, θα επιδιώξει να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για τη χώρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου έτους.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 1.700 ανθρώπων και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρίσιμες υποδομές.

Το σημείο εμπλοκής του προγράμματος

Το σχέδιο που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ανοικοδόμησης αποτέλεσε σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της ένατης αξιολόγησης που θα αποδεσμεύσει κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ και θα ξεκλειδώσει και άλλες διεθνείς χρηματοδοτήσεις.

Ο Dar υπήρξε επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα, λέγοντας δημοσίως ότι ο δανειστής ενεργεί «αφύσικα» στις σχέσεις του με το Πακιστάν, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία» με τον Σαρίφ σχετικά με τη διάσκεψη της Γενεύης και υποστήριξε τις προσπάθειες του Πακιστάν για ανοικοδόμηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή