Σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να ανέλθει το κόστος των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Προγραμματισμού της χώρας, Αχσάν Ικμπάλ.

Οι πρωτοφανείς, ιστορικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις ασυνήθιστα έντονες βροχές των μουσώνων έχουν καταστρέψει δρόμους, καλλιέργειες, υποδομές και γέφυρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και επηρεάζοντας περισσότερα από 33 εκατομμύρια ανθρώπους.

Έως και πέντε χρόνια για την ανοικοδόμηση

«Μέχρι στιγμής, (μια) πολύ πρώιμη, προκαταρκτική εκτίμηση είναι ότι (το κόστος) είναι μεγάλο, ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ικμπάλ.

Ο υπουργός είπε ότι μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση της νοτιοασιατικής χώρας των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, που τώρα αντιμετωπίζει την οξεία πρόκληση της έλλειψης τροφίμων.

Πρόσθεσε ότι, πέρα από τις τεράστιες ζημιές στα λαχανικά, τα φρούτα και τις καλλιέργειες ρυζιού, το 45% των καλλιεργειών βαμβακιού έχει καταστραφεί από τις βροχοπτώσεις.

Τουλάχιστον 1.000 οι νεκροί

Οι υλικές ζημιές προστίθενται στους τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια.

Το Πακιστάν έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των συντριπτικών πλημμυρών και ορισμένες χώρες έχουν ήδη στείλει προμήθειες και ομάδες διάσωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green