Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο ενός χωριού που βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπακμούτ, τωρινό επίκεντρο των μαχών, το οποίο η Μόσχα θέλει να κατακτήσει εδώ και αρκετούς μήνες.
Ουκρανία: Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Μπαχμούτ παρά τη «μονομερή εκεχειρία»
Η κοινότητα Μπαχμουτσκέ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, «απελευθερώθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφεραν οι αυτονομιστές της περιοχής αυτής την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς από ανεξάρτητη πηγή.
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο όμιλος μισθοφόρων Wagner, υπό την ηγεσία ενός προσκείμενου στο Κρεμλίνο επιχειρηματία, ανέφερε πως το χωριό αυτό είχε ήδη «απελευθερωθεί» από τους άνδρες του τον περασμένο μήνα.
Πού βρίσκεται το Μπαχμουτσκέ
Το Μπαχμουτσκέ βρίσκεται βορειοανατολικά της Μπακμούτ, μιας πόλης που ήταν προηγουμένως γνωστή για τους αμπελώνες και τα αλατωρυχεία της και είχε περίπου 70.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι ρωσικές δυνάμεις, κυρίως μισθοφόροι του ομίλου Wagner, προσπαθούν να καταλάβουν την Μπακμούτ εδώ και μήνες αλλά αντιμετωπίζουν τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Τα δύο στρατόπεδα επιδίδονται σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού που έχουν μετατρέψει σε ερείπια ένα μέρος της πόλης.
Το Μπαχμουτσκέ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόλη Σολεντάρ, που αποτελεί επίσης σκηνικό βίαιων μαχών.
Σε μια άλλη ανακοίνωση, ο επικεφαλής του ομίλου Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε πως η επίθεση στη Σολεντάρ διενεργήθηκε «αποκλειστικά» από μέλη της οργάνωσής του.
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν την αυξανόμενη αντιπαλότητα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ανάμεσα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας από τη μία και τον όμιλο Βάγκνερ από την άλλη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του χθες Κυριακή το βράδυ είπε πως η ζώνη ανάμεσα στην Μπακμούτ και τη Σολεντάρ είναι «ένας από τους πιο αιματοβαμμένους τόπους στον πόλεμο».
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την προσάρτηση της περιοχής του Ντονέτσκ, καθώς και τριών άλλων ουκρανικών περιοχών, έπειτα από τη διενέργεια δημοψηφισμάτων που δεν αναγνωρίστηκαν ούτε από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου