Με πολυσχιδή δραστηριότητα στη γειτονική Βουλγαρία, ο έλληνας επιχειρηματίας Πρόδρομος (Μάκης) Μαυρόπουλος βρίσκεται πίσω από την SPM Real Estate ΙΚΕ που απέκτησε το 50% του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη στον χθεσινό πλειστηριασμό.

Μετά από μεγάλη «μάχη» τριών ωρών με την εταιρεία ALL Επενδύσεις Ακινήτων ΙΚΕ (ALL Investments Akiniton) συμφερόντων του ομίλου Φάις (σ.σ. κατέχει ήδη το 50% των Μύλων Αλλατίνη, καθώς περίπου δύο χρόνια πριν, είχε αποκτήσει το 25% του συγκεκριμένου βιομηχανικού συγκροτήματος από την Alpha Αστικά Ακίνητα και στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, μέσω πλειστηριασμού είχε αποκτήσει άλλο ένα 25%), τελικά η SPM Real Estate, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, επικράτησε προσφέροντας 4.044.444 ευρώ από τα 3.204.500 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Μύλοι Αλλατίνη: Ποιος «χτύπησε» το 50% του ιστορικού συγκροτήματος κόντρα στον Φάις

Τα νέα δεδομένα όσον αφορά την ιδιοκτησία του ακινήτου με ιστορία 169 ετών αλλάζουν τα πλάνα εκμετάλλευσής του, καθώς θα πρέπει να βρεθεί είτε φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ των δύο εταιρειών που κατέχουν έκαστη από 50% είτε κάποιος από τις δύο να ρευστοποιήσει ή και οι δύο.

Ποια είναι η SPM Real Estate

Με εταιρικό σκοπό την αγοραπωλησία ακινήτων, ο μοναδικός της εταίρος της SPM Real Estate είναι η βουλγαρική μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία “П М ФЕМИЛИ ХАУС – ЕООД” (P M FEMILI HAUS – EOOD).

Manager της εταιρείας που πλέον κατέχει το υπόλοιπο 50% του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη είναι ο Μάκης Μαυρόπουλος, πρώην γραμματέας του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία.

Ο Μάκης Μαυρόπουλος

Με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι από τους ισχυρούς «παίκτες» στην αγορά ακινήτων της γειτονικής χώρας, ενώ εμφανίζεται συνδεδεμένος με 11 επιπλέον εταιρείες είτε ως μοναδικός μέτοχος είτε ως Manager είτε ως Director.

Από το 2005, ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος είναι διαχειριστής της εταιρείας Real Estates BG, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο των ακινήτων. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια του 10οροφου κτιρίου γραφείων Adora Business Center, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σόφιας, με βασικό μισθωτή την Coca Cola Hellenic Bottling Company.

To Adora Business Center

Επιπλέον, από το 2004 ο κ. Μαυρόπουλος είναι διευθυντής της Report.BG OOD, μιας εταιρείας συμβούλων με κύρια δραστηριότητα την προετοιμασία έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων για επιχειρηματική πληροφόρηση, επεξεργασία και ανάλυση οικονομικών και στατιστικών δεδομένων, βάσεις δεδομένων για άμεσο μάρκετινγκ.

Επίσης συνδέεται με την εταιρεία υφαντουργίας Textile Trade, την First-Consult κ.ά.

Στο βιογραφικό του, στον ACBO (Association of Commercial Building Owners in Bulgaria), επισημαίνεται ότι διαθέτει μεταπτυχιακό από το UNSS, με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

To Adora Business Center

Κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα

Λίγες ημέρες πριν ο Μάκης Μαυρόπουλος αγόρασε το εμπορικό κέντρο Retail Park Varna στην πόλη Βάρνα από το ελληνικό fund Bluehouse Capital στην τιμή των 13,5 εκατ. ευρώ, με βάση βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Το εμπορικό πάρκο στη Βάρνα με θέα στην κεντρική λεωφόρο Vl. Varnenchik, περιλαμβάνει περίπου 20 καταστήματα συνολικής επιφάνειας 16 χιλ. τετραγωνικών μέτρων (12,7 χιλ. τ.μ. προς ενοικίαση) και 280 θέσεις στάθμευσης. Βασικός ενοικιαστής του είναι η Decathlon, ενώ υπάρχουν επίσης καταστήματα των Jysk, Eltron (αλυσίδα φωτιστικών), Maxi Pet – το πρώτο της αλυσίδας για κατοικίδια στη Βουλγαρία, Dawn (λευκές και μαύρες συσκευές), Martinelli κ.ά. Κάποτε εκεί βρισκόταν και το κέντρο παραγγελιών της ΙΚΕΑ στη Βάρνα. Μετά τη μετεγκατάστασή του, στη θέση του άνοιξαν καταστήματα οι εταιρείες επίπλων Mebeli Videnov και Ralitsa.

Το εμπορικό κέντρο Retail Park Varna στη Βάρνα

Πρόκειται για το δεύτερο deal του Έλληνα επιχειρηματία στον κλάδο των malls μετά την εξαγορά του Mall Veliko Tarnovo στην κεντρική Βουλγαρία το 2020. Πωλήτρια του Mall Veliko Tarnovo ήταν κυπριακή θυγατρική της Alpha Bank, ενώ σύμφωνα με τότε πληροφορίες το τίμημα της πώλησης ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ.

Το Veliko Tarnovo Mall έχει έκταση 16.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του εστιατορίου, και βρίσκεται σε μια έκταση 13 στρεμμάτων.

Παράλληλα, έχει στην κατοχή του οικόπεδα προς ανάπτυξη στη Σόφια συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., όπου ήδη σχεδιάζεται να αναπτυχθούν οικιστικά συγκροτήματα, logistics κ.ά.

Ο Μάκης Μαυρόπουλος έχει τουλάχιστον 17 χρόνια επιχειρηματική παρουσία στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Βουλγαρία, επενδύοντας κυρίως σε οικόπεδα και κτίρια γραφείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News