Nα αυξήσουν τις θέσεις τους σε μακροπόθεσμους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους συστήνει η JP Morgan. Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τα εγχώρια ομόλογα είχαν υποαποδώσει έναντι των ιταλικών και θεωρεί ως καλή τοποθέτηση τους τίτλους διάρκειας από 7- 10 χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καλύψει σημαντικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του 2023.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων ( spread) θα διαμορφωθεί από τις 210 μονάδες βάσης,  σε 225 τον Μάρτιο, 235  τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και στις  185  τον Δεκέμβριο.

UBS: Tα ελληνικά ομόλογα στην Bond Top List της τράπεζας

Η επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εκτιμά ότι θα συμβεί στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.«Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κομβικές ημερομηνίες γαι το ελληνικό χρέος είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου -αξιολόγηση της Fitch Ratings-  στις 13 Μαρτίου της DBRS, στις 17 Μαρτίου της Moody’s και στις 21 Απριλίου -αξιολόγηση της S&P.

«Οι κίνδυνοι των ενεργειών αξιολόγησης παραμένουν ισορροπημένοι: κίνδυνοι αναβάθμισης θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και επίσης, χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ.Οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους. Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων για χώρες με χαμηλή αξιολόγηση όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JP Morgan .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές