
Μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι συμβασιοποιήσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το 2023 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό ταχύτερο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και παρά την επιβράδυνση που θα σημειωθεί, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα του κεντρικού γκαλά που διοργανώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 31ου Money Show.
Το 2022, οι ταμειακές ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ και πέρυσι η ελληνική οικονομία έτρεξε με διπλάσιο ρυθμό έναντι του μέσου όρου των άλλων χωρών της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε ένα βήμα» πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Γιάννης Μπρατάκος πρόεδρος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας
Η Ελλάδα άντεξε στις πολλαπλές κρίσεις
«Όλοι μαζί κερδίζουμε τη μάχη της ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια, η Ελλάδα όμως άντεξε στις πολλαπλές κρίσεις και αποτελεί θετική έκπληξη για την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν είναι συγκυριακή, η ελληνική οικονομία γίνεται πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική, είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε 84 χώρες στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον economist. Κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία, στηρίζουμε στην πράξη το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών παραμένοντας προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα, δε θέτουμε σε κίνδυνο την εικόνα αξιοπιστίας και σοβαρότητας της χώρας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα γίνει κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «υλοποιούμε πάνω από 30 έργα που αλλάζουν τις προοπτικές της περιοχής, από το τεχνολογικό πάρκο μέχρι την ανάπλαση της ΔΕΘ».
«Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Τους επόμενους μήνες θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της συνέπειας ή θα επιστρέψουμε στο δρόμο του ρίσκου, της αβεβαιότητας και της απαξίωσης», σημείωσε και τόνισε «επιλέγουμε ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα, δεν συμβαδίζουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ευκαιρίες από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ως καθρέφτη προόδου ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Money Show ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και λέγοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία και η Θράκη, αλλάζουν …γρηγορότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τα 30 και πλέον έργα υποδομών και αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, ενώ εστίασε και στις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον παραγωγικό ιστό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το ΕΣΠΑ.
«Συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων, επενδύουμε στη συνεργασία και τη συνεννόηση, ο δήμος μας γίνεται το σημείο αναφοράς για όλες τις δημόσιες πολιτικές», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που «έπεσαν» στην πόλη για έργα και σημείωσε ότι «το 2023, υλοποιούμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 55 εκατ. ευρώ και με το 80% των κονδυλίων μάλιστα να προέρχονται από χρηματοδοτήσεις και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Οι πολίτες θα δουν τα έργα που ακούνε να γίνονται πράξη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίας, τόνισε ότι «η αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας, έστω και μειωμένη, θα διατηρηθεί και το 2023 και η Θεσσαλονίκη προτιμάται από πολλές μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας». Λέγοντας δε, ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα -μεταξύ άλλων- τα μετρό, ανάπλαση ΔΕΘ και τεχνολογικό πάρκο-, τόνισε ότι η υλοποίησή τους θα ανοίξει και νέες προοπτικές για την πόλη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Για πόσο χρονικό διάστημα αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες να χάνουν καταθέσεις
Τι αναφέρουν ξένοι οίκοι και τραπεζίτες

Έρχεται μπαράζ πωλήσεων κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά
«Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα λειτουργεί προς την κατεύθυνση βελτίωσης των πιστωτικών συνθηκών»

Στήριξη από τις τράπεζες ζητάει ο Σταϊκούρας για τις αυξήσεις στις δόσεις των δανείων
Τι είπε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για την καταβολή φόρων το 2022

Επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου «βλέπει» για την Ελλάδα η Goldman Sachs
Γιατί θεωρεί ανθεκτική την ελληνική οικονομία και τι λέει για τις επικείμενες εκλογές

Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές: Υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 8 φορές
Οι αγορές προσέφεραν 19 δισ., αντλήσαμε 2,5 δισ. - Γιατί οι αγορές εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν οι επενδυτές στην Ελλάδα παρά τις προκλήσεις
Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο

Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης 4ετίας - Τι προτείνει το ΚΕΦΙΜ
Είναι εφικτό να υλοποιηθούν από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση εντός της επόμενης τετραετίας.

Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο - Πάνω από 15,9 δισ. οι προσφορές - «Κλείδωσε» στο 3,92% το επιτόκιο
Μήνυμα εμπιστοσύνης από τις αγορές

Ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. προσφορές για το 5ετές ομόλογο - Στο 3,92% πέφτει το επιτόκιο
Σε εξέλιξη η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για τον πενταετή τίτλο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ

«Καλάθι του νονού»: Δείτε πόσες αλυσίδες δήλωσαν συμμετοχή
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για το καλάθι του νονού