Επιταχύνθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, ύστερα πέντε μήνες επιβράδυνσης, ωθώντας τους οικονομολόγους να αναρωτιούνται για το πόσο ψηλά θα αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, στο 5,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ισπανία με ταχύτερο ρυθμό από το 5,7% του Δεκεμβρίου, ενώ κατέγραψε την πρώτη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022.

Το παραπάνω πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση του 4,8% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους, αν και οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 3,8% έως 6,5%.  Το έργο των εκτιμητών ήταν πεπλεγμένο αυτόν τον μήνα από μια νέα στάθμιση του καλαθιού του πληθωρισμού της ευρωζώνης.

HΠΑ: Υποχωρούν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο  δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 7,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 7% τον Δεκέμβριο.

Ο εναρμονισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση δωδεκάμηνος πληθωρισμός της Ισπανίας ήταν 5,8%, από 5,5% τον Δεκέμβριο και πάνω από την προσδοκία 4,7% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο φόβος της ΕΚΤ

Αυτός είναι ο φόβος της ΕΚΤ, η οποία έχει επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της στον πυρήνα του πληθωρισμού μετά από μια επιβράδυνση του δείκτη. Οι αξιωματούχοι πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά άλλη μια μισή μονάδα την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση την Τετάρτη της έκθεσης της ευρωζώνης για τις τιμές καταναλωτή, σύμφωνα με το Bloomberg

«Μπορεί κάλλιστα ο αριθμός του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου, και πιθανώς ο βασικός πληθωρισμός, να είναι λίγο χαμηλότερος. Αλλά έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, για παράδειγμα, είναι πιθανό να είναι υψηλότεροι».

Η άνοδος των τιμών αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων καθώς μειώθηκαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για τις αγορές καυσίμων από τους πολίτες.

Εξάλλου, οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία για τον Δεκέμβριο ενισχύθηκαν 4% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι συρρίκνωσης 0,6% τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή