Πιο φειδωλοί στις δαπάνες τους ήταν οι αμερικανοί καταναλωτές τον Δεκέμβριο, παρά την υποχώρηση των τιμών που έδειξαν τα στοιχεία για το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

Ο δείκτης, που είναι από τους βασικούς δείκτες που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve για να εξάγει συμπεράσματα για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι, πλην δαπανών για ενέργεια και τρόφιμα,  μειωμένος σε σχέση με το 4,7% του Νοεμβρίου και σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones. Αυτός ήταν ο βραδύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης από τον Οκτώβριο του 2021.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,3%, συμβαδίζοντας με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ακόμη μικρότερες από τις ήδη μετριοπαθείς εκτιμήσεις, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε στο τέλος του 2022 και συμβάλλοντας στις εκτιμήσεις για ύφεση το 2023.

Οι δαπάνες προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 0,2% τον μήνα, χειρότερα από πτώση 0,1% που ανέμενε η Wall Street. Αυτό συνέβη παρά την αύξηση του εισοδήματος κατά 0,2%, η οποία ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, όπως δείχνει κι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, ενισχύει τις εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να κλείσουν το παρόν κεφάλαιο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή