Το βαφείο-φινιριστήριο της ΤΕΞΑΠΡΕΤ με ιστορία 142 ετών, τα κλωστήρια στην Κομοτηνή του Ακκά, οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Ζούρας Φαρμ, το βιομηχανοστάσιο της ΓΕΜΚΟ και το «στρατηγείο» της οικογένειας Κουρή στον Ταύρο είναι κάποια από τα μεγάλα βιομηχανικά/επαγγελματικά ακίνητα που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα με το ηλεκτρονικό σφυρί.

Ορισμένα από αυτά αναζητούν νέο ιδιοκτήτη εδώ και χρόνια, με το στοίχημα της αξιοποίησης να γίνεται δυσκολότερο για όσες εγκαταστάσεις είναι ανενεργές.

Οικογένεια Νίκα: Στο σφυρί ξανά η κατοικία στη Στησιχόρου

Το σφυρί» για το ακίνητο της υπεραιωνόβιας ΤΕΞΑΠΡΕΤ

Στο σφυρί για 4.200.000 ευρώ θα βγουν στις 15 Φεβρουαρίου τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας ΤΕΞΑΠΡΕΤ που κάποτε οι μετοχές της διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο, ως εκπρόσωπος του κλάδου των κλωστών. Επισπεύδουσα είναι η doValue.

Το εργοστάσιο επί γωνιακού γηπέδου συνολικής επιφάνειας 64.051 τ.μ. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ανήκει στην οικογένεια Καράσσο, από τις πιο γνωστές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν σταδιακά την περίοδο 1973-1990 και περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και γραφείων, βοηθητικούς χώρους και δεξαμενές.

Ιστορία 143 ετών

Με ιστορία 143 ετών στο επιχειρείν της Θεσσαλονίκης, που μεσουράνησε στις δεκαετίες του 1980 και 1990, η ΤΕΞΑΠΡΕΤ τερμάτισε τη βιομηχανική ιστορία της το 2009.

Η δραστηριότητα της εταιρείας επικεντρώνονταν στη χημικοτεχνική επεξεργασία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, προϊόντων βιομηχανιών πλεκτικής, συναφών προς αυτά εργασιών και δραστηριοτήτων, καθώς και εμπορία ειδών των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων αυτής.

Το 1998 μάλιστα οι μετοχές της ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 η ΤΕΞΑΠΡΕΤ έκανε κύκλο εργασιών ύψους 1,491 δισ. δρχ. με κέρδη προ φόρων 82,4 εκατ. δρχ.

Ωστόσο από το 2002 ξεκίνησε η κατηφόρα. Ώσπου το 2009 κατέβασε τους διακόπτες στο βαφείο-φινιριστήριο.

«Παραδοσιακοί πελάτες της εταιρείας, για λόγους μείωσης του εργατικού κόστους τους, μετέφεραν την παραγωγή ενδυμάτων σε γειτονικές χώρες, με συνέπεια τον περιορισμό της συνολικής ζήτησης για υπηρεσίες βαφής και χημικοτεχνικής επεξεργασίας των υφασμάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε επώδυνα μέτρα διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η μείωση του αριθμού του προσωπικού και του χρόνου εργασίας του. Ο ορθολογισμός του κόστους των αναλωθέντων χημικών και των χρωμάτων της παραγωγής που επετεύχθη και η επιμέρους μείωση των δαπανών ωστόσο δεν μπόρεσαν να φέρουν την εταιρεία σε τροχιά ανάκαμψης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πλειστηριασμός των Κλωστηρίων Θράκης

Η εταιρεία Κλωστήρια Θράκης, θυγατρική των Εκκοκιστηρίων Θράκης, της οικογένειας Ακκά βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 25 Ιανουαρίου 2023, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με τιμή πρώτης προσφοράς 5.468.333,34 ευρώ.

Εξ αυτών τα 3.425.000 ευρώ αφορούν το σύνολο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και τα 2.043.333,34 ευρώ, τα 2/3 της εμπορικής αξίας των κινητών.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα οικόπεδο 44.830 τ.μ. που βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, μαζί με τα κτίσματα και τα μηχανήματα.

Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις για ποσά συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 20 Ιουνίου 2022.

Με τις αδύναμες επιδόσεις της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της που υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 39,2 εκατ. ευρώ, η κατάληξη στο ηλεκτρονικό σφυρί υπήρξε σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Η διοίκηση στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 01/07/2019 έως 30/06/2020 τονίζει ότι «η αδυναμία της εταιρείας να λειτουργεί σε συνεχή βάση είχε σαν συνέπεια την δημιουργία έκτακτων ζημιών από την επιβολή ποινικών ρητρών από πελάτες, σε προηγούμενες χρήσεις, λόγω μη εξυπηρέτησης συμβολαίων πωλήσεων και από προμηθευτές λόγω μη εκπλήρωσης συμβολαίων αγοράς πρώτης ύλης ενώ επιπρόσθετα η εταιρεία στερήθηκε την διαπραγματευτική της ικανότητα για να επιτύχει ικανοποιητικές τιμές αγοράς α’ ύλης από τους προμηθευτές της. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις από ρυθμίσεις για καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων διαθεσίμων για την έγκαιρη αποπληρωμή τους. Ακόμη, η μη συνεχιζόμενη λειτουργία είχε επιπτώσεις και στην μη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα».

Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της ΖΟΥΡΑΣ Φαρμ στην Αλεξανδρούπολη

Με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.882.568 ευρώ βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί η παραγωγική μονάδα της Zouras Farm στην περιοχή Αμφιτρίτη στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πλειστηριασμός για την παραγωγική μονάδα της γνωστής πτηνοτροφικής επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στην εγχώρια παραγωγή αυγών προς κατανάλωση, έχει οριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου 2023 με επισπεύδουσα τη doValue Greece.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα που πρόκειται πλειστηριαστεί είναι σε πλήρη λειτουργία.

Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό

Βεβαρημένα με δεκάδες υποθήκες και προσημειώσεις στο σφυρί βγαίνουν έξι αγροτεμάχια που έχουν συνενωθεί και αποτελούν μια ενιαία έκταση συνολικής εκτάσεως κατά τους τίτλους κτήσεως 118.387 τ.μ. ή 120.408 τ.μ. σύμφωνα με το Κτηματολόγιο.

Στην περιφραγμένη έκταση υφίστανται βιομηχανικές, βιοτεχνικές ή άλλες παραγωγικές μονάδες, και συγκεκριμένα μονάδα εκτροφής ωοτόκων ορνίθων με συγκρότημα αποθηκών, διαλογής, συσκευασίας και συντήρησης αυγών (ψυκτικοί θάλαμοι), επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, ανάπτυξης νεοσσών και τμήμα παραγωγής ζωοτροφών, συνολικού εμβαδού δόμησης 24.657,67 τ.μ..

Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού, οι εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους σταδιακά από το έτος 1999 έως το έτος 2005 και αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα επιμέρους κτιρίων.

Γίνεται μνεία ότι εξαιρούνται της κατάσχεσης όλα τα κινητά που βρίσκονται εντός των ως άνω κατασχεθέντων ακινήτων.

Από τον Χολαργό στην Αλεξανδρούπολη

Η επιχειρηματική ιστορία της καθετοποιημένης πτηνοτροφικής εταιρείας Zouras Farm ξεκινά πριν από 77 χρόνια κάπου 9 χιλιόμετρα από την Ομόνοια.

Τότε, τα αδέλφια Τριαντάφυλλος και Δημήτρης Ζούρας είχαν μισθώσει ένα κτήμα στο Χολαργό, έβαλαν μέσα λίγες όρνιθες αυγοπαραγωγής και πρόσφεραν στη γειτονιά το «εκλεκτό αυγό ημέρας».

Ένα χρόνο μετά, τα δυο αδέρφια αναλαμβάνουν την καλλιέργεια ενός κτήματος στη Μεταμόρφωση Αττικής. Εκεί εγκαθιστούν 200 νεοσσούς και πωλούν τα πρώτα αυγά πόρτα – πόρτα στο Νέο Ηράκλειο.

Σύντομα, αγοράζουν ένα κτήμα στη Μεταμόρφωση και ξεκινούν τη δική τους πτηνοτροφική επιχείρηση με 1.000 πουλάδες. Ανοίγουν δικό τους πρατήριο αυγών στη Σόλωνος 109 ενώ παράλληλα ασχολούνται και με το χονδρεμπόριο.

Το 1965 μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στο Καπανδρίτι Αττικής. Με συνεχείς επενδύσεις η επιχείρηση αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται.

Η δεύτερη γενιά, οι γιοι του Δημητρίου Ζούρα, Κώστας, Τριαντάφυλλος και Γιάννης, αναλαμβάνουν την διοίκηση της εταιρίας στις αρχές του 1980.

Δέκα χρόνια αργότερα η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή πατρογονικών μονάδων, εκκολαπτηρίου και αναθρεπτηρίων στα Οινόφυτα Αττικής.

Λίγο πριν το 2000 και αφού είχε συμπληρώσει μισόν αιώνα δραστηριοποίησης στην Αττική, η Zouras Farm ακολούθησε αντίστροφη πορεία επιλέγοντας την αποκέντρωση.

Συγκεκριμένα το 1998 οι παραγωγικές μονάδες μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, αφενός γιατί στην περιοχή παράγονται οι πρώτες ύλες για τις ζωοτροφές, αφετέρου γιατί έτσι θα είχε ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Βαλκανικής.

Το 2011 ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αυγού στην Αλεξανδρούπολη. η εταιρεία στράφηκε σε ένα νέο προϊόν, το αυγό σε σκόνη, θέλοντας να αξιοποιήσει σε πρώτη φάση τα περίπου 15 εκατομμύρια τεμάχια που είτε έσπαγαν είτε είχαν μικρότερο μέγεθος από αυτά που διαθέτει στο εμπόριο.

«Πέφτουν» οι διακόπτες της ΓΕΜΚΟ;

Στις 15 Φεβρουαρίου έχει οριστεί ο πλειστηριασμός του βιομηχανικού κτιρίου επί της λεωφόρου Αθηνών 33-35 στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Αθήνα.

Επισπεύδουσα είναι η doValue και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 4.060.000 ευρώ.

Στο σφυρί βγαίνει το οικόπεδο έκτασης 4.047 τ.μ., «μετά του επ’ αυτού βιομηχανικού κτηρίου», το οποίο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πατάρι συνολικής επιφάνειας 4.519 τ.μ..

Οφειλέτρια είναι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΓΕΜΚΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΠΤΟΥΡΓΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΓΕΜΚΟ Α.Β.Ε.», ενώ ως τρίτη κυρία διακάτοχος του ακινήτου εμφανίζεται η εταιρεία ΓΕΜΚΟ Ανώνυμη Εμπορική Κτηματική και Βιομηχανική Εταιρεία (ΓΕΜΚΟ Α.Ε.Β.Ε.).

Στην παροχή ρεύματος από το 1952

Με παρουσία στην επιχειρηματική σκηνή από το 1944, η ΓΕΜΚΟ-Σταυρόπουλος-Λεπτουργός Α.Β.Ε. εδώ και 70 χρόνια δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ), έχοντας εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο αυτό.

Διαθέτει εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών 33-35, κατάλληλο-σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό (μηχανήματα, εργαλεία, οργανωμένα δοκιμαστήρια) και ειδικευμένο-έμπειρο τεχνικό προσωπικό για τη συναρμολόγηση-συμπλήρωση Η/Ζ καθώς επίσης για τη μετά την πώληση τεχνική υποστήριξή τους (After Sales Service).

Έχει προμηθεύσει το δημόσιο τομέα (Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, νοσοκομεία, υπουργεία, οργανισμούς κ.λ.π.), τις ΔΕΚΟ, τους Δήμους και τον ιδιωτικό τομέα με πολλές χιλιάδες Η/Ζ επί σειρά ετών σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει άνω των 6000 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τα οποία λειτουργούν απρόσκοπτα και έχει κατασκευαστικές δυνατότητες που μπορούν να καλύψουν κάθε πιθανή απαίτηση ανταποκρινόμενη στις πιο αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας.

Για την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της ΓΕΜΚΟ ανήλθε σε 1.033.600 ευρώ, έναντι από 1.010.014 ευρώ το 2020, αυξημένος κατά 2,34%. Τα έσοδα συμμετοχών και επενδύσεων ανήλθαν σε 49.637,50 ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης ήταν κέρδη 21.292,22 ευρώ από ζημιά 157.319,36 ευρώ της χρήσης 2020.

Ωστόσο, τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/12/2021 είναι αρνητικά κατά -444.980,37 ευρώ (έναντι -466.272,59 ευρώ) της προηγούμενης χρήσης και για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διοίκηση, όπως σημειώνεται, προτίθεται να ετοιμάσει επιχειρηματικό σχέδιο και παράλληλα να αναλάβει τις δέουσες ενέργειες για την εξεύρεση χρηματικών πόρων.

Οι σωρευμένες ζημίες ανέρχονται στο ποσό των 2.412.791 ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά έχει τραπεζικά δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Το ύψος των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 3.525.112 ευρώ.

Στις σημειώσεις εκφράζεται η πεποίθηση ότι μέσω των ενεργειών της διοίκησης η εταιρεία θα εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές και λειτουργικές ανάγκες της στο άμεσο μέλλον.

Οι πλειστηριασμοί της Αυριανής και του Love Radio

Στο σφυρί βγαίνουν – για μία ακόμη φορά – οι εγκαταστάσεις της «Πρεσ-Ελλάς Ελληνική Εκδοτική και Τυπογραφική Α.Ε.» στον Ταύρο που στο παρελθόν αποτελούσαν τη ναυαρχίδα των εκδοτικών και τηλεοπτικών εγχειρημάτων του Γιώργου Κουρή, μεταξύ των οποίων, η εφημερίδα Αυριανή και το Κανάλι 29.

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου 2023, με επισπεύδουσα την Special Financial Solutions και τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.635.000 ευρώ, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 150.000 ευρώ, μέρος της συνολικής απαίτησης «με τη ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει δικαιώματος της επισπεύδουσας για το υπόλοιπο ποσό των ύψους 3.901.854,47 ευρώ».

Αφορά ένα οικόπεδο 1.793 τ.μ. επί της οδού Δήμητρος 37 στο οποίο υφίσταται κτιριακό συγκρότημα 5 ορόφων με συνολική επιφάνεια 4.860 τ.μ..

Επιπλέον, στις 26 Απριλίου εκπλειστηριάζεται και το κτίριο, που βρίσκεται λίγο παρακάτω, στην Δήμητρος 31 και ανήκε στην εταιρεία Εκδοτικές Επιχειρήσεις ΝΙΚΗ, με επισπεύδουσα επίσης τη Special Financial Solutions.

Αφορά επαγγελματικό κτίριο συνολικής επιφάνειας 3.535,50 τ.μ. επί οικοπέδου 1.323,44 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αποτελείται από δύο βασικούς κτιριακούς όγκους. Ο ένας περιλαμβάνει την οικοδομή των βιοτεχνικών χώρων και γραφείων, στους οποίους εγκαταστάθηκαν και λειτούργησαν κατά την τελευταία 20ετία οι εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του συγκροτήματος Κουρή ενώ ο δεύτερος κτιριακός όγκος, ο οποίος κτίστηκε μεταγενέστερα, περιλαμβάνει μόνο το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα, που εξυπηρετούν την κατακόρυφη επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.

Τα δύο παραπάνω κτίρια διαθέτουν υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους πάνω από το ισόγειο και δώμα.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.115.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται για ποσό 120.000 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής οφειλής ύψους 3.901.854,47 ευρώ. Ακόμη, υπάρχουν τρεις προσημειώσεις υπέρ της Marfin Egnatia Τράπεζα, συνολικού ποσού 3.465.000 ευρώ, καθώς και μια υποθήκη υπέρ της Δ.Ο.Υ. Α’ Αθήνας για ποσό 296.139,31 ευρώ.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της «Love Radio S.A.», ο οποίος αφορά αδόμητο οικόπεδο επιφάνειας 584,06 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κρόνου, επίσης στον Ταύρο. Το οικόπεδο είχε αρχική επιφάνεια 870 τ.μ. εκ των οποίων τα 285,94 τ.μ. πρόκειται να ρυμοτομηθούν με σκοπό την διάνοιξη ανώνυμης οδού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα