
Σε ρυθμούς αποτελεσμάτων εισέρχεται πλέον η τραπεζική αγορά, με την επενδυτική κοινότητα να αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις όχι μόνο για τις επιδόσεις της περασμένης χρήσης, αλλά και τις προβλέψεις από τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τους τα επόμενα τρίμηνα.
Η Eurobank θα παρουσιάσει τα στοιχεία στις 9 Μαρτίου, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στις 15 Μαρτίου, ενώ η Εθνική περί τα μέσα του μήνα.
Τράπεζες: Στις 23.000 οι αιτήσεις για την επιδότηση επιτοκίου
Οι κινήσεις στο ΧΑ ήδη προεξοφλούν την επιστροφή του κλάδου σε υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία, που θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος, ενδεχομένως και από εφέτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων ενισχύονται μεσοσταθμικά κατά 35%, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με την άνοδο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη το ίδιο διάστημα.
Αυτήν την περίοδο οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων βάζουν τις τελευταίες πινελιές για τη διαμόρφωση των μεγεθών του 2022, το τελικό ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις προβλέψεις που θα αποφασίσουν να σχηματίσουν για τον πιστωτικό κίνδυνο στο δ΄ τρίμηνο.

Αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα των 3,6 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγούν, ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 50%, θα προέρχεται από χρηματοοικονομικές πράξεις, κυρίως από συναλλαγές σε ομόλογα και από τις πωλήσεις των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης στον τομέα των καρτών.
Τι ενισχύει τα μεγέθη
Σε κάθε περίπτωση όμως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μία ιδιαίτερα ισχυρή επίδοση, που θα καταγραφεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία.
Είναι δε αποτέλεσμα κυρίως των ακόλουθων παραγόντων:
– Της υψηλής πιστωτικής επέκτασης από το 2020 έως και σήμερα που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και κατ΄ επέκταση των εσόδων από τόκους
– Της επιτυχούς ρύθμισης κόκκινων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που αποπληρώνονται πλέον κανονικά
– Της εκκίνησης της διαδικασίας ανατιμολόγησης στα δάνεια που ξεκίνησε να επιδρά θετικά στα έσοδα από τόκους στο τελευταίο τρίμηνο του 2022
– Της ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες, οι οποίες πλέον αποτελούν σχεδόν το 1/3 της οργανικής κερδοφορίας
– Της μείωσης των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο μετά την εμπροσθοβαρή αποενοποίηση των κόκκινων δανείων την τελευταία τριετία, που έφερε τους δείκτες καθυστερήσεων κάτω από το 10%
– Του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, μέσω δράσεων οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων και πώλησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων
Με αυτά τα δεδομένα, χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των έκτακτων, θα προσεγγίσουν στη χρήση του 2022 τα 2 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για εφέτος
Για εφέτος η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει νέα άνοδο της καθαρής οργανικής κερδοφορίας, η οποία σε ένα βασικό σενάριο θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 2,3 δισ. ευρώ.
Σε αυτό θα συμβάλλουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη, οι οποίες περνούν άμεσα στην πλειονότητα των χορηγήσεων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις καταθέσεις, όπου οι αναπροσαρμογές είναι κατά κανόνα χαμηλότερες και αφορούν τουλάχιστον σε αυτή τη φάση μόλις το 20% της σχετικής ρευστότητας.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Wood τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν εφέτος κατά 18% – 20%, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του κόστους δανεισμού στις περισσότερες συμβάσεις που είναι συνδεδεμένες με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.
Επιπρόσθετα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αύξηση των δανειακών υπολοίπων θα συνεχιστεί με υψηλούς ρυθμούς και ενδεχομένως να φτάσει ακόμη και τα επίπεδα του 2022, ήτοι τα 8,5 δισ. ευρώ.
Στήριξη στα μεγέθη θα προσφέρει αναμφίβολα η έναρξη υλοποίησης επενδύσεων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης τους προηγούμενους μήνες.
Οι τράπεζες έχουν ήδη αξιολογήσει και υποβάλει για λογαριασμό των πελατών τους επενδυτικές προτάσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ, οι οποίες, σε ποσοστό περί το 40%, χρηματοδοτούνται από τις ίδιες.
Από την άλλη, δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για σημαντική άνοδο των κόκκινων δανείων, που θα δικαιολογούσε μία μεγάλη αύξηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι της Wood αναμένουν ότι το σχετικό έξοδο θα κινηθεί γύρω από τις 90 μονάδες βάσης έναντι 75 μονάδων βάσης το 2022, επίπεδα απολύτως ανεκτά και συμβατά με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των τραπεζών.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο