Τον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ βάζει σε τροχιά σχεδιασμού το ΤΑΙΠΕΔ. Η πλήρης αναμόρφωση του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και του περιβάλλοντος χώρου ωριμάζει υπό την ομπρέλα του PPF, της ειδικής Μονάδας για τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας, με στόχο να αναδειχθεί σε έναν σύγχρονο και ζωντανό αστικό προορισμό αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί εξειδικευμένο σύμβουλο για την κατάρτιση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και την εκπόνηση μελέτης για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ.

ΤΑΙΠΕΔ: Συμμετοχή στον επιταχυντή για startups MENA Maritime Accelerator

Ο σύμβουλος θα αναλύσει την υφιστάμενη κατάσταση και θα εξετάσει εναλλακτικά σενάρια και μοντέλα αξιοποίησης, στα οποία περιλαμβάνονται η παραχώρηση, η μίσθωση κ.ά., λαμβάνοντας υπόψιν τα έργα που βρίσκονται σήμερα στο pipeline. Αυτά αφορούν στη μελέτη, συντήρηση, επισκευή ή αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών των στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου, των μεταλλικών κατασκευών των δύο εισόδων, καθώς και των μεταλλικών κατασκευών στο Τείχος των Εθνών και στην Αγορά μετά από εκτεταμένη επιθεώρηση.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο για την επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών σε όλο το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,79 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ακολουθεί, ακόμη, η μελέτη για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, ύψους 295.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ακόμη, προβλέπονται η μελέτη και εκτέλεση εργασιών στοχευμένων δομικών αποκαταστάσεων σε συγκεκριμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως και η ενεργειακή βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικά 43 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην ειδική task force του ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο του 2021. Η σχετική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ υπεγράφη στις 25/02/2022.

Εναλλακτικά σενάρια

Ο σύμβουλος θα προχωρήσει στην κατάρτιση masterplans για ορίζοντα 25ετίας για κάθε ένα σενάριο που θα αναλύσει. Για να το επιτύχει αυτό, στο πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναλύσει και να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση. Αυτή αφορά από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση, την υφιστάμενη κατάσταση, το εξωτερικό περιβάλλον, οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ώστε να προσδιοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις.

Ως προς το εσωτερικό περιβάλλον, θα αναλυθεί η ταυτότητα του οργανισμού, η οργανωτική του δομή, οι εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας, η αγορά και ο κλάδος σε συνδυασμό με το businessmodel, τα οικονομικά μεγέθη του οργανισμού κλπ. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης κατ’ ελάχιστον θα περιλαμβάνει τον αναλυτικό προσδιορισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων των ευκαιριών και των απειλών (SWOT analysis).

Επίσης, ο ανάδοχος του έργου, αφού προσδιορίσει την αποστολή και το όραμα του φορέα, θα διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, θα εξετάσει απλώς τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή τους, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου. Θα λάβει, επίσης, υπόψιν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων χρήσεων στους ελεύθερους χώρους.

Τι θα περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης

Στην επόμενη φάση του έργου, συνολικής διάρκειας οκτώ μηνών, ο σύμβουλος θα καταρτίσει το επιχειρησιακό σχέδιο και τη μελέτη βιωσιμότητας-χρηματοοικονομικού μοντέλου με ορίζοντα 25ετίας για καθένα από τα σενάρια ανάπτυξης που θα έχει προσδιορίσει. Μεταξύ άλλων, θα αναπτύξει strategic master plan envisioning, με σχεδιαστική αποτύπωση, business model, την εμπορική στρατηγική, θα προσδιορίσει τις πηγές χρηματοδότησης, θα προχωρήσει σε προβλέψεις εσόδων, ζήτησης και πωλήσεων.

Θα καταρτίσει αναλυτικό πλάνο ωρίμανσης για το προτεινόμενο σενάριο ανάπτυξης, καθώς και σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα. Ακόμη, θα διενεργήσει ανάλυση ρίσκου και θα εκπονήσει μελέτης αναδιοργάνωσης του ΟΑΚΑ. Αφού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω, θα προχωρήσει σε συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων και θα καταλήξει στο προτεινόμενο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 362.700 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές