Με απώλειες που έφτασαν το 3% «υποδέχτηκε» το ελληνικό χρηματιστήριο τις αλλαγές που προφανώς φέρνει στο πολιτικό (ή πιο συγκεκριμένα στο εκλογικό) τοπίο το σιδηροδρομικό δυστύχημα, πληρώνοντας το τίμημα μιας αγοράς που έχει δώσει ισχυρά κέρδη από την αρχή του έτους, χωρίς μια σημαντική διόρθωση που θα δημιουργούσε τα αναχώματα που χρειάζονται σε τέτοιες περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,92% στις 1.082,10 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 155 εκατ. ευρώ.

Ο παράγοντας εκλογές

Μπορεί η πρώτη ανάγνωση είναι ότι μετά την άνοδο των 11 εβδομάδων το ΧΑ ευλόγως να βγάλει κάποια διόρθωση, η οποία θα ενισχύσει και τη ρευστότητα της αγοράς, εντούτοις αυτό που προβλημάτισε περισσότερο σήμερα ήταν ο αυξημένος τζίρος, ο οποίος σαφώς δηλώνει την υπερπροσφορά που βγαίνει λόγω της αύξησης του πολιτικού κινδύνου μετά από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία, η οποία μπορεί να περιπλέξει το εκλογικό τοπίο, πριν και μετά τη διαδικασία.

Άλλωστε, το ΧΑ είχε προεξοφλήσει μια ομαλή μετάβαση στη νέα κυβέρνηση, ακόμη και αν υπάρξουν δύο αναμετρήσεις, αλλά οι ζυμώσεις που θα επέλθουν εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Το ΧΑ προφανώς περίμενε έως πρότινος ένα στιβαρό αποτέλεσμα (σημ.: η χρηματαγορά θέλει πολιτική σταθερότητα, ασχέτου ιδεολογικής κατεύθυνσης), ώστε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος θα επιβαρύνει την κυβέρνηση να λειτουργήσει επιβαρυντικά και στο ταμπλό.

Σύμφωνα με την Beta Securities να εκτιμά ότι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά των 1.140,96 μονάδων. Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Πειραιώς με -6,63%, αλλά και οι ισχυρές απώλειες σε Alpha Bank, Titan, ΔΕΗ, Σαράντη, Eurobank, Aegean, Autohellas, Μυτιληναίο και ΕΛΧΑ δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην αγορά.

Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις σε ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Εθνική και Λάμδα, ενώ οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest, Coca Cola, Motor Oil και ΟΛΠ, έλεγξαν περισσότερο την πτώση τους. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο +1,90%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών