Η Ιαπωνία γίνεται η τελευταία χώρα που εντάσσεται στον εναλλακτικό μηχανισμό για την επίλυση εμπορικών διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της σήμερα Παρασκευή. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η κίνηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει παροτρυντικά προκειμένου και άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

ΠΟΕ: Κατεβάζει ταχύτητα το παγκόσμιο εμπόριο

Το ανώτατο τμήμα προσφυγών στη ρυθμιστική αρχή για το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο είναι αυτό που γνωμοδοτεί και αποφασίζει για τις εμπορικές διαφωνίες και διαφορές, είναι ανενεργό για περισσότερα από δύο χρόνια. Κι αυτό διότι η τότε αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συναινέσει στον διορισμό των μελών μετά τη λήξη της θητείας των τότε μελών του τμήματος.

Έκτοτε οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για διορισμό νέων μελών και αντ’ αυτού διεξάγουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις θέλοντας να επιτύχουν μια αναδιάρθρωση του συστήματος επίλυσης των εμπορικών διαφορών.

«Ως προσωρινό μέτρο έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία του τμήματος επίλυσης διαφορών, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να προσχωρήσει στον Πολυμερή Προσωρινό Διακανονισμό Διαιτησίας (MPIA)», αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία, μια χώρα που συχνά έχει καταφύγει στην επιτροπή διαιτησίας του ΠΟΕ, με τελευταία υπόθεση μια εμπορική διένεξη με τη Νότια Κορέα, είναι το 26ο μέλος που προσχωρεί σε αυτή την εναλλακτική συμφωνία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του MPIA. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι η Βραζιλία, ο Καναδάς όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ένταξη της Ιαπωνίας μπορεί να αυξήσει την πίεση στα πιθανά μέλη που αμφιταλαντεύονται, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα», δήλωσε στο Reuters ο Ντμίτρι Γκροζουμπίνκι, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εμπορικής Πλατφόρμας της Γενεύης. Όπως προσθέτει η προσχώρηση της Ιαπωνίας ανοίγει τον δρόμο για την ύπαρξη νομικής βάσης σε ενδεχόμενες διαφωνίες για παράδειγμα με την Κίνα, από τη στιγμή που και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμφωνίας.

Η παράλυση της ανώτατης έδρας διαφορών του ΠΟΕ σημαίνει ότι η πλευρά που καταδικάζεται μπορεί να ασκήσει έφεση και η απόφαση από το κατώτερο δικαστήριο να οδηγηθεί σε νομικό κενό, όπως συνέβη δύο φορές με την Ιαπωνία.

Η υπάρχουσα κατάσταση είναι η αιτία για την οποία έχουν περιορισθεί οι προσφυγές στον ΠΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή