Μείωση μεγαλύτερης της αναμενόμνης σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγοράα εργασίας παραμένει ισχυρή, αν και η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ρίχνει βαριά τη σκιά της στην οικονομία.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 192.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαρτίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 205.000 αιτήσεις.

ΗΠΑ: Ανθεκτική παραμένει η αγορά εργασίας, ενισχύεται ο πληθωρισμός στο δ’ τρίμηνο

Παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική, με τους εργοδότες να είναι γενικά απρόθυμοι να απολύσουν εργαζόμενους, αφού αγωνίστηκαν να βρουν εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν αίτηση για επίδομα ανεργίας θεωρείται από τους αναλυτές ένα από τα καλύτερα βαρόμετρα για την πορεία της οικονομίας.

Ιχνηλατώντας τις προθέσεις της Fed

Η στενότητα στην αγοράς εργασίας, που χαρακτηρίζεται από 1,9  νέες θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η πρόσφατη κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών προκάλεσε φόβους για μετάδοση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, πλήττοντας το χρηματιστήριο και ρίχνοντας σκιά στις προοπτικές της οικονομίας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αμφιταλαντεύονται μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά ένα τέταρτο της μονάδας και της παύσης της εκστρατείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, σύμφωνα με το  FedWatch της CME Group.

Η έκθεση για τις αιτήσεις έδειξε επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από την πρώτη εβδομάδα βοήθειας,μειώθηκε κατά 29.000 σε 1,684 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 4 Μαρτίου. Οι λεγόμενες συνεχιζόμενες αιτήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι απολυμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν εύκολα να βρουν νέα εργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή