Απτόητες συνεχίζουν τις αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά βιομηχανίες και λιανεμπορικές επιχειρήσεις, με το μαρτύριο της ακρίβειας να μην έχει τέλος παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης.

Τα 7 στα 10 στελέχη της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο αυξήσεων στις τιμές μέσα στο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο CEO της NielsenIQ, Βάιος Δημοράγκας, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης της εταιρείας Nielsen- Shopper Trends Event 2023.

Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που «καίνε» τους καταναλωτές

Ειδικότερα, σε δείγμα 32 διευθυνόντων συμβούλων από επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας, προκύπτει πως σε ποσοστό 68% απάντησαν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών εφέτος.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι νέες ανατιμήσεις θα κινηθούν έως 5% σύμφωνα με το 35% των ερωτηθέντων, ενώ 1 στους 2 απάντησε ότι οι ανατιμήσεις θα φθάσουν έως το 10%. Υπάρχει δε και ένα μικρό ποσοστό 6% που απάντησε ότι οι αυξήσεις τιμών θα φθάσουν το 20%.

Οι ανατιμήσεις απογειώνουν τον τζίρο και καταποντίζουν την κατανάλωση

Λόγω και των επερχόμενων ανατιμήσεων ο τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 2-5% σύμφωνα με το το 53% των στελεχών -βάσει της έρευνας CEO outlook- ενώ για το 30% του δείγματος η ανάπτυξη της αγοράς σε αξία θα κινηθεί στα επίπεδα του 6-10%.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι ανατιμήσεις θα γίνουν όταν οι καταναλωτές εξαντλημένοι από την ακρίβεια μειώνουν τις αγορές ακόμη και τροφίμων πρώτης ανάγκης, καθώς και βασικών αγαθών καθημερινής χρήσης.

Ειδικότερα, το 50% των ερωτηθέντων προβλέπει μείωση της κατανάλωσης, λόγω του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, ωστόσο το 40% αναμένει σταθερότητα σε επίπεδο όγκου πωλήσεων στο -1-+1%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αφορούν μετρήσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2023, η μέση αύξηση της τιμής στα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs) διαμορφώθηκε στο 6% τη στιγμή που οι όγκοι πωλήσεων διατήρησαν σχεδόν σταθερή εικόνα στο -0,4% ενώ η αξία πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 6,4%.

Πάντως η ακρίβεια και κατ’ επέκταση η μείωση της κατανάλωσης δεν «αγγίζει» το ίδιο όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στις δέκα μεγαλύτερες κατηγορίες βάσει τζίρου, υπάρχουν κατηγορίες με μεγάλη αύξηση τιμής που παρ’ όλα αυτά οι πωλήσεις σε όγκο καταγράφουν ανοδική πορεία.

Μια τέτοια κατηγορία είναι το χαρτί υγείας που εμφανίζει ανατίμηση 10% και αύξηση όγκων 2%. Στον αντίποδα, σε άλλες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, οι αυξήσεις στις τιμές έχουν πλήξει τις πωλούμενες ποσότητες που υποχωρούν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 5%.

Προβληματίζει η καταναλωτική συμπεριφορά

Λιανεμπόριο και βιομηχανία στις βασικότερες προκλήσεις για τη φετινή χρονιά ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τη μειωμένη αγοραστική δύναμη καταναλωτών, τις επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος πρώτων υλών, τη δυσκολία πρόσβασης στις πρώτες ύλες, τη διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω της πανδημίας αρχικά και στη συνέχεια του πληθωριστικού περιβάλλοντος και τα προβλήματα πληρωμών και ρευστότητας.

Πτώση ΦΠΑ ή καλάθι του νοικοκυριού;

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νικολέττα Σπερελάκη, σε ποσοστό 80% οι καταναλωτές θεωρούν ότι το καλάθι από μόνο του δεν επαρκεί για το θέμα της συγκράτησης των τιμών ενώ 9 στους δέκα θεωρεί πιο αποτελεσματικό μέτρο η μείωση του ΦΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Το Venture Fair του The Hellenic Initiative ενδυναμώνει τη νέα γενιά startups στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις |

Το Venture Fair του The Hellenic Initiative ενδυναμώνει τη νέα γενιά startups στην Ελλάδα

Οι εταιρείες που έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις του Venture Fair έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από $500 εκατομμύρια σε επενδύσεις, ενώ μέσα από τον διαγωνισμό έχουν δημιουργηθεί 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα