Η Apple κέρδισε την έφεση κατά της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για θέματα ανταγωνισμού που είχε ξεκινήσει έρευνα για το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας καθώς επίσης και στις υπηρεσίες gaming που προσφέρονται μέσω cloud.

Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς (CMA) είχε ανοίξει πλήρη έρευνα τον Νοέμβριο σχετικά με την κυριαρχία της Apple και της Google (Alphabet) στα προγράμματα περιήγησης για κινητά και την πιθανότητα η κατασκευάστρια του iPhone να «ελέγχει» την αγορά cloud gaming μέσω του καταστήματος εφαρμογών της.

«Δεν έχετε εξουσία να μας ελέγξετε» λέει η Apple στην βρετανική CMA

Ακολούθησε προσφυγή της Apple στο αρμόδιο εφετείο για θέματα ανταγωνισμού (Competition Appeal Tribunal), στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα είναι «άκυρη».

Τα επιχειρήματα

Το νομικό επιχείρημα της Apple ήταν ότι η CMA δεν είχε δικαιοδοσία να ξεκινήσει τέτοιου είδους έρευνα καθώς οι ενέργειές της έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της Apple, η έρευνα της αρχής θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο την ίδια στιγμή που η CMA δημοσίευσε έκθεση για τα οικοσυστήματα των κινητών τηλεφώνων, δηλαδή το Android της Google και το iOS της Apple. Σε εκείνη την έκθεση γινόταν η διαπίστωση ότι οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν δημιουργήσει ένα «αποτελεσματικό δίπολο».

Το αντεπιχείρημα της CMA ήταν ότι η ρυθμιστική αρχή είχε συμμορφωθεί με τα νομικά χρονικά όρια, επειδή αρχικά αποφάσισε να μην ξεκινήσει έρευνα τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπλέον, υποστήριξε ότι μία απόφαση ότι η έρευνα είναι άκυρη θα προκαλούσε «σημαντική ζημία στο δημόσιο συμφέρον… το οποίο υπερτερεί κάθε βάρους που επωμίζεται η Apple».

Η απόφαση

Το εφετείο έκανε αποδεκτό το επιχείρημα της Apple, λέγοντας «ότι η ρυθμιστική αρχή μη αναλαμβάνοντας δράση τη συγκεκριμένη στιγμή (δηλαδή τον Ιούνιο) και σε αναμονή να αποκτήσει πρόσθετη ισχύ θα μπορούσε κάλλιστα να ειπωθεί ότι υπέπεσε σε “νομικό σφάλμα”».

Η CMA από την πλευρά της δήλωσε «απογοητευμένη με την απόφαση». «Η σημερινή απόφαση διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στη γενική ικανότητα της CMA να παραπέμπει τις αγορές για διεξοδικές έρευνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Το γεγονός αυτό υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει ουσιαστικά την ικανότητα της CMA να διερευνά και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε αγορές όπου ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί καλά. Δεδομένης της σημασίας της σημερινής απόφασης», πρόσθεσε, «θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης άδειας για έφεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία