Η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank έχει αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Νταίμον σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN, ενώ προεδιοποίησε ότι μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από την οικονομία.

Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κατάρρευση της SVB, ο Ντίμον είπε ότι ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και υγιές, η πρόσφατη αναταραχή γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «ένα ακόμα βάρος στη ζυγαριά» προς την ύφεση.

Τζέιμι Ντίμον: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει και θα είναι εδώ για χρόνια

«Βλέπουμε τον κόσμο να περιορίζει τον δανεισμό, και να αποσύρεται λίγο». Αν και το τραπεζικό χάος δεν θα «οδηγήσει απαραίτητα σε ύφεση», είπε, «είναι υφεσιακό».

Υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας μπροστά για την οικονομία, εκτίμησεο CEO της JP Morgan. Το τρέχον καθεστώς αυστηροποίησης της Fed, καθώς και ο υψηλότερος πληθωρισμός σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που βλέπει για την οικονομία. Αλλά ο Ντίμον δήλωσε ότι αισθάνεται αισιόδοξος για τη δύναμη του ανθρώπινου κεφαλαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω ότι πρέπει να επικροτούμε την ελεύθερη επιχείρηση και να τραγουδάμε για τα οφέλη ενώ διορθώνουμε τα αρνητικά, σε αντίθεση με το να δυσφημούμε το όλο θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατάρρευση του τραπεζικού τομέα

Κατά τον Ντίμον, δεν είναι σαφές εάν η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει ακόμα το πλήγμα της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης.

«Ελπίζω ότι θα επιλυθεί, ξέρετε, μάλλον σύντομα», είπε.

Ο Ντίμον είπε ότι δεν γνωρίζει εάν περισσότερες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν φέτος, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η αναταραχή δεν μοιάζει σε τίποτα με την οικονομική κρίση του 2008. Το 2008, είπε «εκατοντάδες ιδρύματα σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν εκτεθειμένες. Σήμερα δεν το έχουμε αυτό».

Δεν έχουμε τεράστια προβλήματα ούτε στις αγορές στεγαστικών δανείων μας, πρόσθεσε. «Δεν είναι κάτι τέτοιο. Και το αμερικανικό κοινό δεν πρέπει να το σκέφτεται αυτό».

Ωστόσο, είπε ο Ντίμον, είναι ΟΚ να αφήσουμε κάποιες τράπεζες να καταρρεύσουν. «Η αποτυχία είναι ΟΚ», είπε. «Απλώς δεν θέλεις αυτό να πάρει τη μορφή ντόμινο».

Ο Ντίμον προειδοποίησε ότι οι περιφερειακές τράπεζες – και οι Αμερικανοί καταναλωτές – θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερα [επιτόκια] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρω αν θα συμβεί, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το κύμα».

Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα, είπε, τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – και οι τράπεζες που επενδύουν σε ομόλογα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυτή τη δυνατότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή