Χρέος της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι μόνο να εξασφαλίσει την ταχεία και αξιόπιστη διαδικασία απονομής επαρκών συντάξεων σήμερα, αλλά επιπλέον -και ειδικά στο ασφαλιστικό όπου οι χρόνοι απόκρισης στις δομικές αλλαγές είναι πολύ μεγάλοι- χρέος της είναι να σχεδιάζει, να προβλέπει και να προετοιμάζει το μέλλον με τρόπο που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών αλλά και την επάρκεια των συντάξεων σε ορίζοντα δεκαετιών.

Η εμπειρία της προηγούμενης εικοσαετίας που ξεκίνησε με την απόρριψη της μεταρρύθμισης Γιαννίτση και τελείωσε με τις δραστικές περικοπές των συντάξεων στα χρόνια των Μνημονίων είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ως κοινωνία.

Τσακλόγλου: Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο όσο η οικονομία αναπτύσσεται

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε το ΤΕΚΑ ως δημόσιο φορέα υλοποίησης μιας εμβληματικής δομικής μεταρρύθμισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στη δημόσια επικουρική ασφάλιση των νέων γενεών.

Υπάρχουν τέσσερεις βασικοί λόγοι που μας ώθησαν στη δημιουργία του ΤΕΚΑ:

α. Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι του ασφαλιστικού μας συστήματος που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Σήμερα το σύνολο του ασφαλιστικού μας συστήματος -κύρια και επικουρική ασφάλιση- είναι εκτεθειμένο στη δημογραφική γήρανση καθώς είναι και οι δυο διανεμητικού χαρακτήρα. Με την προσθήκη κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση επιτυγχάνεται διασπορά κινδύνου και μετριάζονται συνολικά οι επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης.

β. Για να εξασφαλιστούν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τη νέα γενιά. Στο σημερινό σύστημα ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων, με αποτέλεσμα τη μείωση της αναλογίας της επικουρικής σύνταξης προς το μέσο μισθό. Στο νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις θα καθορίζονται από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων, οι οποίες –με βάση τη διεθνή εμπειρία– μακροχρονίως είναι πολύ υψηλότερες από τις αποδόσεις των διανεμητικών συστημάτων, ειδικά στις γερασμένες δημογραφικά κοινωνίες.

γ. Για να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας. Σημαντικό τμήμα των εισφορών των ασφαλισμένων του νέου συστήματος θα επενδύεται στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα υψηλότερη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της παραγωγικότητας, των μισθών και των δημόσιων εσόδων.

δ. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πολλοί νέοι σήμερα θεωρούν ότι με το ισχύον σύστημα μπορεί να μην λάβουν επαρκή σύνταξη μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, γεγονός που δημιουργεί κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και τη δημιουργία κουλτούρας διαφάνειας ανατρέπεται αυτή η τάση αλλά και τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση.

Εν κατακλείδι, δημιουργήσαμε το ΤΕΚΑ γιατί θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και την οικονομία μας και γιατί νοιαζόμαστε για την ουσιαστική διαγενεακή αλληλεγγύη. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν.

*Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion